Lekváros bukta
A bukta gyermekkorom kedvenceinek egyike. Nálunk sok-sok kelt tészta volt a vasárnapi ebéd desszertje. Édesanyám mikor mivel lepett meg minket. <3
Keltben verhetetlen a mama <3 Na meg a zserbókában is, meg még jó néhány dologban. <3
Én nem sütöttem soha lekváros buktát, mert.. nem tudom miért. Pedig ha van egy jó kelt recept, akkor a bukta játék.
Az én keltem egy nagyon levegős kelt, imádom a kalácsokhoz, de ma megvontam tőle némi élesztőt. 😀
A lekvár pedig bár van házi lekvárom, de ma a Lidl támogatta a barack lekvárjával.
Eszközlista:
- tepsi
- ecset
Hozzávalók: 1 tepsi buktához –a fotón csak a fele mennyiséget látod, mert aranygaluskát is készítettem ebből a tésztából
- 500 g liszt / BL55/
- 2 nagy csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 10 g reszelt narancshéj
- 50 g vaj
- 80 g porcukor
- 10 g élesztő-száraz
- 250 g tej
- 2 tojássárgája
- kenéshez 1 db tojás
Töltéshez barack lekvár, sűrű, én a LIDL lekvárját használtam
Elkészítés.
Kalács.
A sütőt melegítsük elő 40 fokra.
A liszet és a sót keverjük össze.
A tejet a porcukorral keverjük el, langyosítsuk meg és tegyük bele az élesztőt. Én szárított élesztőt használtam. Futtassuk fel.
Ha kész akkor a liszthez öntsük hozzá ,adjuk hozzá a narancs héját, tojások sárgáját, vaníliás cukrot és az olvasztott vajat.
Keverjük el és dagasszuk. Én kézzel dolgoztam most. Szeretem a kézi dagasztást is, jól esik csapkodni a tésztát, és nagyon jó érzés megfogni a tésztát. Ha van időd, kézzel ess neki. <3
Kézzel is muris én szeretem, és ma időm is volt, szóval kézzel estem neki. És képzeld, ma jól meg is csapkodtam a tésztát. Ez annyit tesz, hogy alaposan odavágtam a pulthoz, vagy 10 alkalommal. Egyik végét fogd a tésztának és úgy istenesen bszd oda a pulthoz Nem nyihog, egyenlőre lövésem sincs minek csapkodjuk -bár de, a gluténszálakat basztatjuk- ha lesz időm elolvasom a pék könyvemben a leírást, mit miért is teszünk
40 fokon kelesszük meg, kb 20-30 perc. Én a sütőbe tettem be 40 fokra.

Most jön a legjobb része.
Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra. Végjuk 10X10-es négyzetekre, kb. Én nem méricskéltem, egy jó nagy tenyérnyi méretű minden négyzet.
A tészta széléhez közel tegyük rá a lekvárt, ne érje végig a tésztát, kb 1-1 cm bentebb legyen a lekvár. A lidl lekvárja egész masszív állagú, így kis hengerkék voltak a tésztákon.
A tészta két végét hajtsuk be -mint a bejglinél- és tekerjük fel szorosan.
A hajtási vonal legyen a tepsin lefelé, így nem nyílik ki sem kelesztés, sem sütés közben.
Pakoljuk egymás mellé a buktákat, ne túl szorosan, hiszen kelsztjük. Mehet a kelesztőbe, 40 fokra, 30 percre.
Kenjük le egy felvert tojással.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, lasó-felső állásban és süssük készre 20-30 perc alatt.
Hűtsük le teljesen és csak akkor szedjük szét.



You must log in to post a comment.