Pisztácia-kardamom-szilva
Kértétek… <3 Igen a FB-on nagyon ravasz módon megkértelek benneteket, hogy mondjatok ízpárosokat én meg sütök valami finomságot.
Ma erre a hármasra esett a választásom.
Sőt, mondok még valamit. Ez a recept egy már meglévő recept átalakítva, igen a piskótát már használtuk csak gesztenyével….
A kardamomot a szilvába rejtettem el, mert ott lehetett a legjobban az ízét előcsalogatni. Érezhető, de nem tolakodó, hiszen a szilva is elég erős ízvilágú, de azért egy kis extrát hozzá ad a kardamom.
A piskóta pisztáciás ás szilvás, nem meglepő. A hab pedig egy mezei vaníliás mascarpone hab.
A burkoláshoz is mascarponét használunk.
És mivel karácsony közeledik, így egy kis kari dekort is kapott a torta.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű 2 db
- robotgép
- gyorsforraló 3L-es
- szita
- szilikon saptula
- fém spatula, hegyes is
- habzsákok
- 2-es kör dekorcső
- ételfestékek, piros, világos és sötétzöld paszta festékek- Fractalt- használtam
- acetate fólia
- forgatható tortaállvány
Elkészítési idő: 5-6 óra
Hozzávalók: 1 db 18 cm-es átmérős 5 lapos tortához
Piskóta:
- 144 g barna cukor
- 112 g mascarpone
- 80 g tojás -egész-
- 60 g sűrű szilvalekvár
- 4 g rum -vagy aroma-
- 214 g liszt
- 40 g pisztácia aprítva
- 8 g sütőpor
- csipet só
- 80 g vaj
- 180 g tej
Kardamomos szilva lekvár:
- 400 g szilva -magozva mérve-
- 100 g víz
- 120 g kristálycukor
- 10 szem zúzott kardamom
- 6 g lime leve
- 10 g lime héja
- 15 g pektin + 20 g kristálycukor
Mascarpone hab:
- 500 g mascarpone
- 250 g habtejszín 30%-os
- 80 g porcukor
- 1/4 vanília rúd magvai
Mascarpone burkoló és dekor:
- 500 g mascarpone
- 200 g habtejszín 30%-os
- 60 g porcukor
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban. A tepsire tegyün ksütőpapírt és a 2 db tortagyűrűt állítsuk 18 cm-re és tegyük a tepsire.
A cukrot és mascarponét habosítsuk át.
Adjuk hozzá a tojást, keverjük át.
A glekvárt és rumot adjuk hozzá, keverjük át.
A lisztet, pisztáciát, sütőport és sót keverjük össze.
Adjuk az alaphoz, keverjük át. Elég ragacsos, sűrű massza lesz.
A vajat és a tejet olvasszuk össze mikróban 2X30 mp, 800W-on.
Adjuk az alaphoz és habverővel forgassuk bele. Időigényes, de menni fog.
Töltsük a két 18 cm-re behúzott tortagyűrűbe és süssük készre 40-50 perc alatt.
Hűtsük le teljesen majd vágjuk 4 vagy 5 lapba.
*az enyém 5 lapos lett, mert elbéndzsáztam az egyenlő töltést, így az egyik formába több massza ment, ha te ügyesen elosztod, kiméred, neked 4 lapos lesz a piskótád. Ettől még marad minden más hozzávaló mennyisége, csak többet tölthetsz a rétegek közé.
Kardamomos szilva lekvár.
A szilvát, vizet, kristálycukrot, zúzott kardamom magot tegyük fel forrani.
Ha felforrt vegyük közepes lángra és főzzük szét a szilvát. Sok idő lesz.
Szűrjük és passzírozzuk át szitán, mert a kardamom magjai nem kellenek és a szilva héja sem.
Tegyük vissza a gyorsforralóba és forraljuk fel ismét, most már adjuk hozzá a lime levét és héját is.
A pektin a hozzá tartozó cukorral keverjük el és adjuk az alaphoz, folyamatosan keverve. Forraljuk fel és forraljuk 8-10 percig.
*pektinm én NH pektint használtam ,de boktban kapható pektin is jó hozzá
Mascarpone hab.
Minden hozzávalót habosítsunk ki.
Töltsük habzsákba.
Összeállítás.
Én ma ismét a tortatálon raktam össze a tortámat.
A tortatálra állítsuk a tortagyűrűt a piskóta méretére behúzva. Béleljük ki aceatet fóliával 15 cm magasan.
A piskótára nyomjunk a mascarpone habból körbe majd 2 cm magas kört. Középre a szilva lekvár jön. Itt ügyesen osszd el, hogy minden réteg közé egyforma mennyiség jusson.
Így haladunk végig, majd az utolsó piskótát a maradék mascarpone habbal kenjük át.
Irány a hűtő 3-4 órára, 1 fokra.
Burkoló és dekor.
Minden habosítsunk ki.
Vegyünk ki a kész habból 3-3 evőkanálnyit, tegyük 3 edénykébe. Színezzük pirosra, és a két zöldre. Töltsük habzsákba a 2-es dekorcsővel.
Ha nincs 3 db 2-es csöved, nem gond, nekem sincs. 😀
Az első szín a világoszöld amit használunk.
A kihűlt torátról vegyük le a tortagyűrűt és a fóliát. Tegyük tortatálastól a forgathatóra.
Burkoljuk le a mascarponéval, simítsuk el. A tetejére is jusson bőven.
A tetején a simítás után a hegyes spatulával dekoráljuk. Középre beállítsjuk a spatulát és folyamatosan forgatva a tortaállványt a spatulát kissé belenyomva a habba végig tekerjük.
Tegyük hűtőbe 20 percre 1 fokra.
A tortát dekoráljuk körbe a világoszöld mascarponéval. Egy csíkot húzunk körbe. Elszórtan készítsünk “levélkéket.
Aztán én a piros kis “bogyókat” rajzoltam meg.
Végül a sötétzöld mascarponéval is rajzoltam levélkéket.





You must log in to post a comment.