Mézeskalács golyók aszalt barackkal töltve
Ha, és a HA, ezen van a hangsúly, mert ebből tuti nem marad, sőt, készülj fel, hogy sütnöd kell még. De, ha valami furaság révén maradna a mézidből és már unnátok, akkor itt egy remek ötlet.
A mézi golyó isteni, puha, ízletes és hogy a karácsonyi fahéj és porcukor őrült kombinációját elvigyük a fenébe, ezért egy jó kis barack ragut kap tölteléknek.
Nem, nem főzünk, lusta disznók vagyunk karácsonykor, minden ami a hűtőben, kamrában van az most jöhet. Tudom, bszki, tudom, hogy neked is van egy eldugott, kinyitott lekvárod valahol a hűtődben, na most itt az ideje felhasználni!
Eszközlista:
- robotgép
- kiszúrók
- habzsák
- 2-es kör dekorcső
- kutter- aprító-
Elkészítési idő: 1-2 óra
HV:
keksz:
- 300 g liszt-LIDL teljes kiőrlésű liszt -a nyújtáshoz is kell majd
- 10 g sütőpor
- 100 g méz -akácot használtam
- 10 g mézi fűszerkeverék
- 100 g vaj
- 120 g tojás
Máz:
- 25 g tojásfehérje
- 3 g keményítő
- 1 g ecet -citrom-
- porcukor -amíg a massza összeáll-
A teljes recit megkapod, mázastól, mert őszinte leszek én mázastól daráltam össze. Még jól is mutat, hogy pár helyen pici fehér, roppanós részek is vannak a golyókban. Szóval bátran.
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 fokra alsó-felső állásban.
A lisztet a sütőporral és a mézi fűszerkeverékkel keverjük el. A vajat morzsoljuk bele, és morzsoljuk el a lisztes alappal.
Mehet bele a méz és a tojások. Kissé ragacsos tésztát kapunk, gyúrjuk gombóccá és mehet a hűtőbe 20 percre pihenni.
A liszt mennyisége hozzávetőleges, mivel a tojások mérete sem egyforma, így ha szükségét érzed kevés lisztet adhatsz még hozzá, de tartsd meg a ragacsos állagát a tésztádnak.
A 20 perc pihenő után lisztezzük meg a pultot természetesen ugyanezzel a liszttel amivel a tésztát készítettük.
Nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát és szúrjuk ki a tésztát.
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük át és és irány a sütő 5-7 perc.



Mézi máz.
A fehérjét kezdjük el habosítani 30 g porcukorral.
*nagyon fontos, hogy púder finomságú porcukrot hazsnáljunk, a koronás porcukor ilyen.
Mikor már habosodik adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet.
Közepes fokozaton keverjük és adagoljuk a porcukrot.
Sűrű, lassan csorgó mázat kell kapnunk.
*ha túl sűrű vízzel korrigálható, ha túl híg akkor porcukorral javíthatjuk
Töltsük habzsákba 2-es kör dekorcsővel.
Dekoráljuk a kekszeket.
Mézes golyók.
HV:
- 200 g mézi morzsa
- 6 g rum -vagy aroma-
- 2 g fahéj -őrölt-
- 25 g méz
- 100 g mascarpone
Barack ragu:
- 100 g aszalt sárgabarack
- 20 g barack pálinka- vagy víz-
- 20 g barack lekvár
Na, most jön a lényeg. 😀
A morzsát keverjük el a hozzávalókkal, nagyon jó állagú alapot kapunk.
A raguhoz az aszalt barackot áztassuk a pálinkába -ha gyerkő is van vízbe- és hagyjuk állni 10 percet.
Tegyük a kutterba és öntsük rá a pálinkát vagy vizet. Aprítsuk fel nagyobb darabosra.
Most a lekvárt is adjuk hozzá és keverjük el.
A tésztából vegyünk egy nagyobb falatnyi darabot ki és formázzuk gombóccá, majd a tenyerünkben lapítsuk el, úgy, hogy peremet alakítunk ki.
Ez azért fontos, mert egyszerűbb tölteni, majd gombócot formázni belőle, és így a töltelék is bent marad.
Szóval készen van a mini “csésze” tegyünk bele a töltelékből és csippentsük össze. Formázzunk golyót.
Hempergessük meg porcukorban.





You must log in to post a comment.