Szeder-csillagánizs-mandula
Ti kértétek a FB oldalon, hogy készítsem. Igen, most már jó ideje kint a poszt, amiben kérlek, hogy írjatok ízeket. Ma a szeder-csillagánizs-mandula hármasára esett a választásom.
Nagyon izgalmas torta, ízében és külsejében is fenséges, és nem nehéz elkészíteni. Nem állítalak oylan kihívás elé amit nem biztos, hogy kari előtt be akarsz vállani. <3
Mandulás piskóta, csillagánizsos szeder zselé és lime-os vaníliás mascarpone mousse.
Eszközlista:
- 15 cm-es tortagyűrű
- 16 cm-es kerek szilikon mousse forma
- robotgép
- acetate fólia 3 cm-es magasságú
- hőmérő
- spatula
- 8 cm-es tálalógyűrű
- kancsó
- botmixer
- tapadásmentes lap
Elkészítési idő: 6-8 óra
Hozzávalók:
Mandulás piskóta:
- 1 db tojás
- 31 g kristálycukor
- 18 g tönkölyliszt -sima liszttel is mehet-
- 12 g mandula -darált-
- 1,5 g sütőpor
- csipet só
Csillagánizsos szeder zselé:
- 200 g szeder -mirelit is lehet-
- 100 g víz
- 4 db csillagánizs
- 100 g kristálycukor
- 4 g lime leve
- 3 db zselatin lap -ALDI-
Lime-os vanília mousse:
- 250 g mascarpone -LIDL-
- 150 g habtejszín 30%-os
- 100 g porcukor
- 1/4 vanília rúd magvai
- 5 g lime leve
- 5 g lime héja
Glaze:
- 11 g zselatin lap -Dr. Oetker, Aldi, Lidl bármelyik jó
- 62 g víz
- 112 g kristály cukor
- 112 g glükóz
- 112 g fehér csokoládé / Callebout/
- 80 g sűrített tej / LIDL/
- 45 g natúr glazúr -50 g víz -50 g kristálycukor-3 g zselatin lap
- lila és bordó ételfesték paszta, Fractal
Csoki gallér:
90 g étcsokoládé
darált mandula, mirelit szeder, csoki díszek
Elkészítés.
Piskóta.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, alsó-felső állásban.
A tojás sárgáját verjük habbá 20 g kristálycukorral.
A tojás fehérjét a maradék 11 g kristálycukorral verjük habbá.
A szárazanyagokat forgassuk össze, majd adjuk a sárgájás alaphoz, keverjük bele. Ragacsos massza lesz.
A fehérjehabot kettő részletben forgassuk bele, az első felét bátran, nem baj ha megtörjük a habot, a második felet azonban, nagy, íves mozdulatokkak. Habverőevel dolgozunk!
A tepsit béleljük sütőpapírral és állítsuk rá a 15 cm-es tortagyűrűt.
Töltsük bele a tésztát.
Toljuk a sütőbe és a 12-15 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk hűlni, majd vágjuk kettő lapba. Vékonyak kellenek.
A tapadásmentes lapra tegyük a 15 cm-es tortagyűrűt és tegyük bele az első piskóta korongot.
Tegyük fagyóba.
Szeder zselé.
Hidratáljuk a zselatint.
Minden hozzávalót, KIVÉVE a zselatint tegyünk fel gyorsforralóban forrni. Forraljuk fel.
Hagyjuk állni 5 percet, vegyük ki a csillagánizsokat.
Tegyük bele a zselatint, keverjük el.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Forrón nem szabad ráönteni a piskótára, mert beszívja!
Még folyékony, de már csak langyos zselénk felét öntsük a piskótára.
Tegyük fagyóba 20 percre. Ha megkötött annyira, hogy már nem folyik, mehet rá a második piskóta korong és a maradék zselé.
Tegyük vissza a fagyóba legalább 3-4 órára.
Lime-os vanília mousse.
Minden hozzávalót habosítsunk ki.
Tegyük a tapadásmentes lapra a 16 cm-es mousse formát.
Töltsük bele a mousse-t és nyomjuk bele az insertet, a szeder zselés piskótás insertet.
Tegyük vissza a fagyóba 3-4 órára.
Glazúr.
A natúr glazúrt készítjük el. A vizet és a cukrot forraljuk fel, adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint.
A nagy glazúrhoz, a vizet, cukrot és a glükózt forraljuk fel, 103 fokosra.
Öntsük rá a csokoládéra, turmixoljuk át botmixerrel.
Adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint, turmixoljuk át.
Adjuk hozzá a sűrített tejet és a festéket, turmixoljuk át.
Végül a natúr glazúrt is adjuk hozzá. 32-35 fokosan használjuk.
Csoki gallér.
A csokoládét temperáljuk. Most oltásos módszerrel fogunk temperálni. Tökéletesen működik ez is, de be kell tartani minden leírt dolgot.
Melegítsük üzemi hőfokra a csokoládé 2/3-át, ezt a csokoládéd csomagolásán találod.
Adjuk hozzá az 1/3 csokit és keverjük egyneműre. Időigényes, hosszabb folyamat is mint a sima temperálás. TILOS RÁMELEGÍTENI! Addig kevergesd amíg elolvad minden csoki.
Az acetate fóliát mérjük a 8 cm-es tálalógyűrűhöz, körben.
Mivel 3 cm magas a fólia, így vágjuk ketté hosszában, kettő vékony csíkot kapunk.
Az üzemi hőfokos csokoládét kenjük rá a fóliára és simítsuk el spatulával.
Óvatosan nyúljunk a fólia alá és emeljük el a pultról, tegyük tiszta helyre.
Fedjük be a másik vékony acatet fólia darabbal és várjuk egy picit. Mivel más és más a lakásunk hőmérséklete ezért nem tudok pontos időt mondani, a csokinak kissé meg kell dermednie, mert ha nem elég sűrű egyszerűen kifolyik a fóliák közül, ha pedig túlhűlt akkor nem fogod tudni a tálalógyűrű köré állítani, mert eltörik.
Ha fel tudod emelni úgy, hogy nem folyik ki a csoki, akkor a 8 cm-es tálalógyűrű köré igazítsuk be. tegyük hűvös helyre megdermedni.
Ha megkötött húzzuk le mindkettő fóliát.
Kenjük át arany selyemporral.
Dekor.
A kifagyott tortát tegyük egy pohárra ami alá tegyünk egy tányért.
Öntsük le a glaze-el. Hagyjuk lecsepegni, Szélezzük. A torta alján húzzuk végig a fém spatulát.
Emeljük meg, és panírozzuk darált mandulával az alját.
Tegyük tálalóra.
Középre állítsuk be a csokoládé gallért, halmozzuk tele mirelit szederrel.
Díszítsük csoki díszekkel.
Én most Aldis csoki dekort használtam. Jópofák és a kis tartójában lehet ismét, akkor már saját csoki dekort is készíteni.





You must log in to post a comment.