Dió-narancs-gyömbér torta
Így kari előtt elhalmozlak benneteket receptekkel. Lassan véget ér a hajtás nekem, mert a tagoknak is kell azért valami izgalom karácsonyra. <3
Szóval szakítottam egy kis időt és ismét átnéztem az ajánlásotokat a FB-on. Kértelek titeket, hogy írjatok ízeket, én pedig elkészítem a desszertet és ingyenes is lesz, mert ez a tiétek.
Szóval a mostani választásom a dió-gyömbér és narancs hármaásra esett.
Nagyon izgalmas, erős ízekkel bíró torta lett. Több technikát is tanulhatsz. IZGIIIIII <3
Eszközlista:
- robotgép
- állítható tortagyűrű
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- kutter
- fém spatula
- habzsák
- 6B csillag dekorcső
- forgatható tortaállvány
- tortasimító
Elkészítési idő: 5-7 óra
Hozzávalók:
Dehidratált narancs:
- 1 db narancs
- 20 g víz
- 10 g kristálycukor
Diós piskóta:
- 240 g tojás -4 db L méret-
- 130 g kristálycukor
- 60 g tönkölyliszt -sima liszttel is mehet-
- 12 g kakaópor
- 50 g dió-darált-
- 6 g sütőpor
- csipet só
+ 100 g kockázott dió
Gyömbéres narancs curd:
- 220 g narancslé
- 10 g narancshéj
- 18 g gyömbér -friss, hámozva mérve-
- 100 g kristálycukor
- 120 g tojás -2 db L- méretű
- 3,5 db zselatin lap -ALDI-
- 140 g vaj
Dió krém:
- 100 g víz
- 70 g kristálycukor
- 10 g narancshéj
- 20 g narancslé
- 2-3 g rum
- 3 g fahéj -őrölt
- 200 g darált dió
- 150 g vaj
Ganache:- burkoló-
- 300 g étcsokoládé
- 150 g habtejszín 30%-os
Sós karamellás habos ganache:
- 100 g étcsokoládé
- 65 g habtejszín 30%-is
- 15 g sós karamellás likőr -LIDL saját terméke-
Mézik: -ezek elhagyhatók, de ha akarod itt a reci
Elkészítés.
Dehidratált narancs.
A sütőt melegítsük elő 60 fokra, légkeverésre.
A vízből cukorból készítsünk szirupot. Forraljuk fel és most ennyi elég is, nem főzzük be sűrű szirupra.
A narancsot mossuk meg alaposan, csak oylat használjunk aminek a héja emberi fogyasztásra is alkalmas. Vágjuk nagyon vékony szeletekre. Egyesével mártsuk meg a meleg szirupban, majd tegyük sütőpapírra.
Toljuk a sütőbe és 5 órán át szárítsuk.
Diós piskóta.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, alsó-felső állásban.
A tojások sárgáját verjük habbá a 100 g kristálycukorral.
A tojások fehérjét a maradék 30 g kristálycukorral verjük habbá.
A száraz alapokat keverjük össze. Adjuk a sárgájás alaphoz, forgassuk bele habverővel. Ragacsos, sűrű massza lesz.
A fehérjehab felét forgassuk bele, mehet durván, nem baj megtörik a hab.
A második fehérjehabot azonban óvatosan, nagy, íves mozdulatokkal forgassuk bele.
Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk az extra kockázott diót, terítsük el.
Öntsük rá a piskótát és simítsuk ki a tepsi széléig.
Süssük készre 15-20 perc alatt.
Hűtsük le.
4 db karikát szórjunk ki az állítható tortagyűrűvel, amit 16 cm-re húztunk be. 4 db 16 cm-es korongunk lesz.
Gyömbéres narancs curd.
A zselatint hidratáljuk.
A narancslét, héjat, gyömbért és a cukrot és a tojást melegítsük majd forrpontra. FOLYAMATOSAN keverni kell habverővel, különben rántotta lesz.
Be fog sűrűsödni kissé.
Vegyük ki a gyömbért.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Végül a vajat is adjuk hozzá és keverjük el.
Hűtsük le. tegyük hűtőbe, vagy ki a hidegbe.
Dió krém.
A vizet, kristálycukrot, narancshéjat, levet, rumot, fahéjat forraljuk fel.
Adjuk hozzá a diót és kevergetve párologtassuk el a víz nagyobb részét.
Egy krémes, laza állagot kapunk. Hátsük le teljesen.
A vajat habosítsuk ki és adagoljuk hozzá a dió krémet.
Összeállítás.
A tortagyűrűt húzzuk be a piskóta méretére. Tegyünk bele acetate fóliát 14 cm magasan.
Az alsó piskótára kenjünk a dió krémből, majd halmozzunk rá bőségesen narancs curd-öt. Piskóta, dió, narancs. Így rétegezzük végig, arányosan.
Tegyük hűtőbe 3-4 órára.
Ganache.
A csokoládét és habtejszínt mikróban melegítsük össze 3X30mp, 800W-on. Keverjü krémesre. Hűtsük le egy kissé . Mogyoróvaj állagúnak kell lennie, hogy tudjunk vele dolgozni.
A kihűlt tortáról vegyük le a fóliát, tegyük forgatható tortaállványra és kezdjünk el burkolni.
kenjük fel az első réteg ganache-t. Bőségesen kenjünk, és húzzuk is le a simítóval. Tegyük hűtőbe 5 percre, 1 fokra.
FONTOS! Minden csoki ganahce rétegnek meg kell demrednie, csak akkor dolgozhatunk tovább!
Újab bréteg ganache, most már a torta tetejére is halmozzunk és simítsuk el.
Így menjünk végig, amíg a ganache tart.
Addig simítsuk amíg a torta szép, sima felületű lesz és a sarkok is élesek.
Sós karamellás habos ganache.
A csokoládét és habtejszínt mikróban 2X30 mp, 800W-on ,melegítsük össze.
hagyjuk langyosra hűlni.
Habosítsuk ki és közben adagoljuk a sós karamell likőrt.
Töltsük habzsákba 6B dekorcsővel és hagyjuk a pulton, mert a hűtőben bekötne.
Dekoráció.
A kihűlt tortát tegyük át a tálalóra.
A habzsákból nyomjunk szép kis halmokat a torta tetejére.
Dekoráljuk a dehidratált narancs szeletekkel. És itt jön a cheat 😀 az Aldiban kapható a kész csoki dekor. Ezt használjuk. 😀
Én pakoltam rá méziket is de elhagyható.





You must log in to post a comment.