Málna-bazsalikom-kókusz mousse
AJÁNDÉK recept. Ti kiválasztottátok a Fb-on meghirdetett felhívásban, én pedig ahogy ígértem elkészítettem. Ígérem idén karácsony előtt már nem készítek több iylen kihívásokkal teli mousse tortákat.
De ezt még kellett.
Bazsalikomos málna zselé, kókusz ropogós, kókusz mousse és kókuszos piskóta.
Ha nem lenne elég kókuszos, akkor egy kókusz chantilly -hab- is van a tetején. Ezt a dekort, mivel sokat készítünk belőle a felszeletet trtára is bátran lehet adagolni.
Alkohol is van benne, és nem is főzzük ki, de ez csak a chantilly-ban van.
Nagyon finom, savas, kókuszos desszert.
Eszközlista:
- 16 cm-es kerek szilikon mousse forma
- 15 cm-es tortagyűrű
- robotgép
- kutter
- botmixer
- kancsó
- hőmérő
- habzsák
- 1A kör dekorcső
- tapadásmentes műanyag lap
Elkészítési idő: 6-8 óra
Hozzávalók:
Kókusz chantilly: ez egy elég nagy mennyiség, a dekorhoz 1 db kis halmot nyomunk, viszont érdemes a felvágott torta szeleteire is tenni
- 55 g kristálycukor
- 40 g Kókusz likőr
- 33 g habtejszín 30%-os
- 3 db zselatin lap -ALDI-
- 100 g mascarpone -LIDL-
- 210 g habtejszín 30%-os
Kókusz ropogós:
- 100 g fehér csokoládé
- 70 g kókuszreszelék
- 2 g szőlő olaj
Bazsalikomos málna zselé:
- 200 g málna -mirelit is lehet-
- 5 g bazsalikom -friss-
- 100 g kristálycukor
- 5 g citromlé
- 3 db zselatin lap -ALDI-
Kókuszos piskóta:
- 15 g vaj
- 12 g porcukor
- 15 g tojás
- 7 g kókuszreszelék
- 12 g liszt
- 1 g kókuszlikőr
Kókusz mousse:
- 140 g kókusztej -Aldi-
- 60 g kókuszpüré / GoodWill Kft/
- 40 g fehér csokoládé
- 10 g vaníliás cukor
- 2,5 db zselatin lap -Dr. Oetker, Aldi, Lidl bármelyik jó
- 90 g habtejszín 30%-os
Glaze:
- 11 g zselatin lap -Dr. Oetker, Aldi, Lidl bármelyik jó
- 62 g víz
- 112 g kristály cukor
- 112 g glükóz
- 112 g fehér csokoládé / Callebout/
- 80 g sűrített tej / LIDL/
- 45 g natúr glazúr -50 g víz -50 g kristálycukor-3 g zselatin lap
- fehér, piros, pink és lila ételfesték pasztákFractal
Elkészítés.
Kókusz chantilly.
A zselatint hidratáljuk.
A kristálycukrot, kókuszlikőrt, habtejszínt melegítsük meg mikróban, 2X30 mp, 800W-on.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Adjuk hozzá a mascarponét és botmixerrel turmixoljuk 1 percet.
Adjuk hozzá a hideg habtejszínt és botmixerrel turmixoljuk 2-3 percet.
Tegyük hűtőbe 10-12 órára.
Mikor letelt az idő akkor habosítsuk ki.
Töltsük habzsákba, az 1A dekorcsővel.
Tegyük hűtőbe.
Ha beköt, márpedig be fog, dörzsöld át a kezeddel a habzsákot, végezz próbanyomást, ha sima a krém, mehet, ha darabos, még gyúrd a zsákot.
Kókusz ropogós.
A csokoládét és olajat melegítsük meg mikróban 2X30 mp, 800W-on, keverjük simára. Ha szükséges melegítsünk rá.
A kókuszreszeléket kutterben aprítsuk morzsásra.
Keverjük a csokoládéhoz.
Kettő darab sütőpapír között nyújtsuk irtó vékonyra, 1 mm sincsen, legyen átlátszó!!!! * ez nagyon fontos, mert ha vastag lesz akkor képtelen leszel szépen felvágni a tortát.
tegyük hűtőbe 10-15 percre.
Szúrjunk ki kettő darab korongot a tortagyűrűvel, 15 cm-es.
A tapadásmentes lapra tegyük a tortagyűrűt és tegyük bele az első lapot. Tegyük fagyasztóba.
Bazsalikomos málna zselé.
A zselatint hidratáljuk.
Minden más hozzávalót forraljunk fel. A bazsalikomot vegyük ki. Kóstoljunk, mert nekem így ok, de lehet neked erőteljesebb íz kell, ha nem elég bazsalikomos, adj még hozzá és forrald újra.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Hűtsük langyosra, de folyékony maradjon.
A felét öntsük a kókusz ropogósra, tegyük fagyóba 30 percre.
Ha megkötött, tegyük rá a második kókusz ropogós lapot és öntsük rá a maradék málna zselét.
Tegyük fagyóba 2-3 órára.
Kókuszos piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat és a porcukrot habosítsuk ki. Adjuk hozzá a tojást, vetessük fel vele.
Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, lisztet és a likőrt, keverjük bele.
Sütőpapírral bélelt tepsire állítsuk a 15 cm-es tortagyűrűt, töltsük bele a masszát és süssük 14-18 perc alatt készre.
Hűtsük le.
Kókusz mousse.
A zselatint hidratáljuk.
A kókusztejet és a kókuszpürét forraljuk fel. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a csokoládét. Keverjük el.
A zselatint adjuk hozzá és keverjük el.
Végül a tejszínből verjünk kemény habot és forgassuk össze.
Töltsük meg a 16 cm-es mousse formát és hagyjuk 10-15 percet állni, hogy kissé be tudjon kötni, hiszen ez egy nagyon folyós mousse, így ha az insertet beleteszed, az lesülyledne. Ezért várunk, de csak addig, hogy még folyékony ,de tartással rendelkező alap legyen.
Most mehet rá az insert, kissé nyomjuk le.
Fedjük be a piskótával.
Mehet a fagyóba 4-5 órára.
Glazúr.
A natúr glazúrt készítjük el. A vizet és a cukrot forraljuk fel, adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint.
A nagy glazúrhoz, a vizet, cukrot és a glükózt forraljuk fel, 103 fokosra.
Öntsük rá a csokoládéra, turmixoljuk át botmixerrel.
Adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint, a sűrített tejet és a fehér festéket, Botmixerrel turmixoljuk össze.
Végül a natúr glazúrt is adjuk hozzá. Botmixerrel elegyítsük.
A glaze-t osszuk ketté, a 3/4-es a fehér marad a másik részbe amit külön kancsóba töltünk, mehet a piros, pink és a lila. A málna színét igyekezzünk elérni.
32-35 fokosan használjuk.
Ha mindkettő glaze lehűlt 32 fokosra, akkor a fehérre öntsük a pirosat, de úgy, hogy a felét az egyik felébe, a másik felét a kancsó másik felébe öntsük.
Dekor.
A kifagyott mousse-t tegyük egy tányérra állított pohárra.
Öntsük el.
Csepegtessük le és szélezzük.
Vegyük kézbe és panírozzuk kókuszreszelékkel.
Dekoráljuk a kókusz chantilly-al, és mirelit málna szemekkel.




You must log in to post a comment.