Gianduja-sós karamell torta
Ez a torta történettel rendelkezik. <3
Méghozzá azzal, hogy az éhes gyerkők pocakját tömtük meg idén vele, nem, nem a tortával.. hanem egy jótékonysági felhívás során befolyt öszeggel.
A telepocak idén is elstartolt, és 25 lelkes nő és férfi sütött és írt és fotózott és felajánlotta a receptjét egy megvásárolható könyvbe.
Az e-book nagy sikere nagyon sok pici pocakot töltött meg, rengeteg pénz gyűlt össze.
Én ezt a tortát készítettem azok számára akik megvásárolták a recept könyvet.
Giandujás, csokoládés torta, karácsonyra hangolva.
Eszközlista:
2 db állítható tortagyűrű -Aldi-
gyorsforraló 3L-es
aprító
habverő
robotgép
habzsákok
1A kor dekorcső
uzsonnás zacsi
acetate fólia- vagy sütőpapír-
forgatható tortaállvány
fém saptula
torta simító
Elkészítési idő: 4-5 óra- 1 db 6 lapos, 16 cm-es torta
Hozzávalók:
Habcsók:
20 g tojásfehérje
50 g kristálycukor
csipet borkősav
Fahéjas piskóta:
360 g liszt
0.9 g sütőpor
4 g szódabikarbóna
3 g őrölt fahéj
csipet só
168 g kristálycukor
3 db L méretű tojás -180 g –
105 g étolaj
100 g görög joghurt
275 g tej
Gianduja krém:
110 g törökmogyoró
110 g porcukor
110 g tejcsokoládé
180 g tej
40 g tojássárgája
10 g liszt
13 g keményítő
1,5 db zselatin lap -Aldi-
60 g vaj
Csokoládé ganache:
200 g étcsokoládé
150 g habtejszín 30%-os
Sós karamell:
200 g kristálycukor
100 g habtejszín 30%-os
csipet só
40 g vaj
Étcsokoládés burkoló:
500 g vaj
100 g porcukor
10 g rum -esetleg aroma-
300 g étcsokoládé
160 g habtejszín 30%-os
Díszítéshez:
fenyőágak -nálam műfenyő volt a higiénia miatt-
fahéj rudak
porcukor
Elkészítés.
Habcsók.
A sütőt melegítsük elő 93 fokra, légkeverésre. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A fehérjéből verjünk habot a kristálycukorral, borkősavval. Töltsük habzsákba az 1A dekorcsővel és nyomjunk halmokat és korongokat is. Többféle méretben. Toljuk a sütőbe és szárítsuk másfél órán is.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és sót keverjük össze.
A tojást a cukorral habosítsuk ki.
Az olajat, joghurtot és tejet keverjük össze.
A tojásos alaphoz felváltva adagoljuk a száraz és nedves alapokat. Mindegyikkel dolgozzuk össze, mehet robotgéppel, alacsony fokozaton. A tepsire tegyünk sütőpapírt, állítsuk rá a 2 db, 16 cm-re behúzott tortagyűrűt.
Osszuk két egyenlő részre a tésztát és öntsük a gyűrűkbe. Süssük 30-35 percet. Hűtsük le teljesen.
Vágjuk 6 lapba.
Igen, hat lapba is tudjuk vágni, minap készítettem iylen piskótát, de akkor kézzel kevertem az alapanyagokat, ma pedig végig robotgéppel dolgoztam. Sokkal nagyobb lett a piskóta. <3 Valószínű lekevertem a kézi keverés során a masszát, bár elég igénytelen fajta.
Gianduja krém.
A mogyorót pirítsuk meg serpenyőben, konyharuhával dörzsöljük le a héját. Tegyük aprítóba a porcukorral és daráljuk krémesre 5-7 perc alatt. Ha szükséges adjunk hozzá olajat.
A csokit olvasszuk meg mikróban, 2X30 mp, 800W-on és adjuk a mogyoróhoz. Daráljuk további 3-4 percet. Töltsük műanyag dobozba és tegyük fagyasztóba 30 percre. Vágjuk kockákra.
A zselatint áztassuk hideg vízbe.
A tejet forraljuk fel.
A tojássárgáját keverjük el a liszttel és keményítővel. A forró tejet öntsük rá, folyamatosan keverve, majd tegyük vissza a tűzre és sűrítsük be.
Adjuk hozzá a kinyomkodott zselatint, keverjük el.Adjuk hozzá a gianduja darabokat és a vajat is, keverjük el. Hűtsük le.
Töltsük habzsákba.
Csokoládé ganache.
A csokoládét és habtejszínt, mikróban 3X30 mp, 800W-on, melegítsük össze. Keverjük krémesre. Töltsük uzsis zacsiba.
Sós karamell.
A kristálycukrot karamelizáljuk. Ha megfelelő a szín és elolvadt mined cukor adjuk hozzá kettő részletben a habtejszínt. Minden cukor el kell olvadjon. Adjuk hozzá a sót és a vajat, keverjük el.
Étcsokoládés burkoló.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki. A csokit és habtejszínt mikróban melegítsük össze, 3X30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre.Csorgassuk a habos vajhoz, folyamatos keverés közben. Habosítsuk ki. Keverjük át a robotgép “ásó” eszközével.
Összeállítás.
A forgatható tortaállványra tegyük a tortakarton -piskóta méretétől kicsit nagyobb- állítsuk rá a tortagyűrűt a piskóta méretére behúzva, béleljük ki 13 cm magasan acetate fóliával.
Első lap piskóta. Erre nyomjuk körbe a gianduja krémet, majd a csoki ganache-t. Ezt simítsuk be a piskóta közepéig,de hagyjunk peremet is. Újabb karika gianduja krém következik. Középre pedig a sós karamell, 2-3 evőkanállal. Így haladjunk végig a lapokkal. Tegyük fagyasztóba 1-2 órára.
Dekoráció.
A tortát burkoljuk le a csoki burkolóval. Spatulával hordjuk fel a burkolót, majd a simítóval húzzuk le a felesleget. EZt a mozdulatsort ismételjük amíg tart a burkoló, és szép sima felületet kapunk. Tegyük fagyasztóba 20 percre.
Szórjuk meg a tetejét porcukorral.
A habcsókok kalapokat éles késsel fúrjuk ki középen, állítsuk bele a habcsók halmokba, így gombákat kapunk. Szórjuk meg kakaóporral.
A torta tetejére helyezzük el a fenyő ágakat, fahéjat és a habcsók gombákat.




You must log in to post a comment.