Zserbó
A zserbó….. az a kacifántos zserbó. Évek óta küzdök vele, hogy olyan legyen mint a nagyié. Eljött a megváltás. A kölyök rábólintott. Yeeppp <3
Én is elégedett vagyok. Szép rétegek, roppanós csoki kéreg. Tökéletes. Ízre is, állagra is.
A tészta egy omlós élesztős, én nagyon szeretem ezt a tésztát, mert könnyű készíteni és sokáig friss marad.
Szóval jó fajta lekvár, dió, vanília és a csokoládé négyese összehozta a tökéletes zserbót.
Egy kis citromhéj a töltlékbe… igazi csoda lett ez.
A recept végén letölthető receptkártyák.
………..
Eszközlista:
- 20X30 cm-es keret- fém-
- sodrófa
- tepsi
- üveg edényke
- fém spatula
- rács
Elkészítési idő: 1 nap
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g liszt
- csipet só
- 60 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 250 g vaj
- 60-80 g tejföl -liszt függő-
- 40 g tojássárgája
- 3 g élesztő -szárított-
Töltelék:
- 250 g dió -darált-
- 120 g kristálycukor
- 30 g vaníliás cukor
- 10 g citromhéj
- 400 g barack lekvár -házi vagy a LIDL lekvárja is isteni-
Máz:
- 100 g étcsokoládé 50%-os
- 4 g olaj
Elkészítés.
Sütemény.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó -felső állásban.
A lisztet, sót, cukrot, vaníliás cukrot keverjük el. Adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze.
A tejfölt, tojássárágáját,éelsztőt keverjük el. Adjuk az alaphoz, gyúrjuk tésztává. Dolgozzuk ki alaposan, szép sima felület kell. Tegyük hűtőbe 30 percre.
Sodorjuk hengerré és vágjuk 4 egyforma darabra.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 1-2 mm-re a tésztát.
A tepsibe -sütő sajátja-fektessünk sütőpapírt, arra állítsuk a keretet és húzzuk be 20X30 cm-re, ez kb az alap állása a keretnek.
Az első lapot fektessük bele. * a tésztát tekerjük fel a sodrófára és emeljük bele a keretbe. Lesz leeső, nem gond, meg lehet utánna sütni morzsának.
A diót, cukrokat és a citromhéjat keverjük el.
A tésztára a lekvár haramdát kenjük rá. Erre a dió harmada megy. Simítsuk el.
A következő tészta jön, nyújtsuk ki és emeljük át. Addig ismételjük amíg van alapanyag.
Szúrjuk át a sütit több helyen, teljesen át kell szúrni.
Toljuk a sütőbe és 45-55 perc alatt süssük készre. Nem kell megpirítani, de legyen szép színe.
Ha megsült, hűtsük le teljesen. Most, hogy hideg van, bátran ki lehet tenni a teraszra a hidegbe, gyorsan kihűl. A rács alá tegyünk egy kis támasztékot, így alulról is szellőzik a sütemény, még gyorsabban hűl.
Ha kihűlt, tegyünk rá sütőpapírt, arra egy tepsit és arra egy nehezéket, én vaslábost szoktam és ha hideg van a teraszon landol, ha meleg van a hűtőben pihen egy éjszakát.
Máz.
A csokoládét és olajat olvasszuk össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on. Keverjük el.
A teljesen kihűlt süteményt, vágjuk ki a keretből. Tegyük át rácsra,de a sütemény alja kerüljön fentre, ezt öntjük, mert ez teljesen sima.
Öntsük le a mázzal és simítsuk el spatulával. Hagyjuk száradni.
Vágjuk le a széleket -faljuk be, hogy senki ne is lássa : ) szeleteljük fel a sütemény, tegyük tálalóra.
A zserbó az a sütemény ami “végtelenített” szavidejű, hűtő nélkül is 4-6 napig akár tovább is eláll és fogyasztható. Az viszont biztos, hogy nem marad el ennyi ideig, mert elfogy.
TIPP.
A lekvár fontos pillére a zserbónak. Ízes, édes és elég sűrű legyen, különben a híg lekvár eltünik a zserbóból.
Ez a tészta kb a bejgli és a Pozsonyi kifli tésztája, egy vajas élesztős tészta. De van aki még sütőport is tesz bele, akkor magasabbra emelekdik és levegősebb lesz. Nekem a zserbó ez, nem túl magas, egyforma tészta és töltelék rétegek, roppanós csoki kéreg.
Érdemes átfordítani a zserbót a hűlés után, mert a tetejét ugye átszúrtuk, és az látszik, hiába öntjük le a mázzal. Szóval fejre fordít, az alja a sütinek teljesen sima és azt leöntve tökéletes végeredményt kapunk.









You must log in to post a comment.