Almás pite egy nagy adag szeretettel <3
Az almás pite nekünk alap darab. Imádjuk a kölyökkel. Enni és készíteni is. Ma is segített.
A vágatlan videó is felkerül majd, mer csacsog és csacsog és segít nektek, hogy mire kell figyelni. Na és persze mit miért csinálunk.
Andris autista, szóval lesznek olyan részek amikor kissé zavarossá válik a mondandója, de gyorsan átlendül ezen is. <3
Szóval ma egy almás pityke érkezik, rengeteg finomsággal, mert van benne baracklekvár, dió és marcipán is.
Savas, friss és nagyon üde pite.
Hajrá!
Eszközlista:
- 20-22 cm-es pite forma -TESCO-
- serpenyő
- éles kés
- levél kiszúró
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók:
Alma terrine:
- 20 g vaj
- 100 melaszos nádcukor
- 1200 g alma -vegyesen édes és savanyú-
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fahéj ízlés szerint (őrölt)
Omlós tészta:
- 300 liszt (BL55)
- 80 g porcukor
- 1 csipet só
- 8 g sütőpor
- 160 g vaj
- 2 evőkanál tej
- 63 g tojás
Egyéb:
- 100-130 g baracklekvár
- 50 g darált dió
- 100 g marcipán
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés.
Alma terrine.
Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a nagyobb lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, keverjük át.
A vajat tegyük a nagy méretű serpenyőbe és olvasszuk fel.
Adjuk hozzá a melaszos nádcukrot és kevergetve olvasszuk fel. Közepes hőfokon dolgozunk. Mikor felforr akkor adjuk hozzá az almát. Kevergetve dolgozzuk össze, ízesítsük a fahéjjal és lefedve pároljuk 20-30 percet. Majd vegyük le a fedőt és párologtassuk el a levet. Ez kb másik 20-30 perc.
Hűtsük langyosra.
Kóstolj, mert itt még bátran lehet cukrot, citormot, fahéjat hozzáadni!
Tészta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásra.
A lisztet, porcukrot, sót, sütőport, és a vajat morzsáljuk össze.
Borítsuk munlakapra, készítsünk ki mélyedést és abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejet.
Gyúrjuk össze. Hagyjuk 20 percet pihenni hideg helyen. Télen mehet ki az ablakba ha nem fagy.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. A pite formába emeljük át, úgy, hogy a tésztát a sodrófára tekerjük fel, így könnyen mozgatható.
Ahogy a tészta bele került a formába, igazgassuk meg, ez annyit tesz, hogy mindnehol megemeljük a tésztát oldalt és engedjük belecsúszni a formába, így teljesen kitölti azt.
A sodrófa segítségével menjünk tá a forma tetején, így levágjuk a felesleges tésztát.
A pite alját kenjük meg lekvárral, szórjuk meg a dióval és a marcipánt csipegessük rá.
Töltsük bele a langyos terrine-t.
A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk 2-3 mm vékonyra és vágjunk csíkokat belőle. Egy pici tésztából pedig szúrjunk ki 4 db levélkét. A levélkéket éles késsel mintázzuk, erezzük.
A tészta csíkokat fektessük a pitére, érjen túl a pitén, majd nyomjuk a forma széléhez, így szépen elvágjuk azt.
Dekoráljuk a levelekkel és kenjük le tojással.
Süssük készre 30-35 perc alatt.
Porcukor szórás és kész.
Isteni finom. Hűtsük langyosra, különben a töltelék -ami nem kevés, inkább sok – ki fog folyni.





You must log in to post a comment.