Barackos mangós red velvet
A Valentin nap nem kell feltétlen piros legyen. Van benne azért piros, de én nem ragaszkodom hozzá.
Tehát ezért egy red velvet az alap, de most morzsa formájában -ez remek opció ha a red velvetből maradt, esetleg felpúposodott és nem tudsz vele mit kezdeni- azon egy barackos mangós lekvár, azon egy mangó mousse némi citrommal pikánsítva és végül egy vaníliás mascarpone hab.
Izgalmas desszert, mert a red velvethez használunk kakaóport annak a fanyarsága nagyon jól passzol a savas közeghez.
Az egész recept otthoni felhasználásra hangolva, ezért a kamrából használjuk a kész lekvárt, a mangólé bolti.
Eszközlista:
- robotgép
- kutter
- 20 cm-es tortagyűrű
- acetate fólia -ÉCSY Kft-
- tapadásmentes műanyag lap
- szultán dekorcső -ÉCSY Kft-
- habzsák
- ehető aranyfólia
Elkészítési idő: 6-8 óra
Hozzávalók:
Red velvet:
- 60 g vaj
- 83 g porcukor
- 80 g tojás
- 9 g kakaópor /holland/
- 83 g tej
- piros ételfesték -Fractal Vivid red-
- csipet só
- 1 mk ecet /10%-os/-mokkáskanálnyi-
- 2 g szódabikarbóna
- 153 g liszt
- +100 g vaj
Barackos mangó lekvár:
- 230 g barack lekvár -sűrű- LIDL
- 80 g mangólé -LIDL-
- 2 db zselatin lap -ALDI-
Mangó mousse:
- 650 g mascarpone-LIDL-
- 150 g habtejszín 30%-os
- 2 db zselatin lap -AlDIS-
- 100 g mangólé -LIDL-
- 10 g citromlé
- 140 g porcukor
Mascarpone hab:
- 150 g mascarpone -LIDL-
- 80 g habtejszín 30%-os
- pici vanília kivonat
- 50 g porcukor
Elkészítés.
Red velvet.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat és a porcukrot habosítsuk ki, kb 5 perc. Szép fehér színnek, habos állagnak kell lennie.
A tojást adjuk hozzá, vetessük fel az alappal.
A tejet, sót, ételfestéket, kakaóport keverjük össze egy edényben.
A vajas keverékhez adagonként keverjük a lisztet és a tejet. Dolgozzuk egyneműre.
A szódabikarbónát és az ecetet keverjük össze.
Mehet bele a tésztába és még ezzel is keverjük át. Itt már csak éppen addig amíg egynemű lesz. NE KEVERD TÚL!
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és simítsuk bele a masszát.
Toljuk a sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre.
Mérjünk ki 200 g mennyiséget.
Hűtsük ki és kutter segítségével aprítsuk morzsává.
A 100 g vajat melegítsük meg mikróban, folyékonynak kell lennie.
Adjuk a morzsához, keverjük el.
A tapadásmenetes lapra tegyünk a tortagyűrű méretével egyforma acetate fóliát. Tegyük rá a tortagyűrűt és a vajasm orzsát simítsuk bele, majd nyomkodjuk le alaposan.
Tegyük fagyóba 20 percre.
Barackos mangó lekvár.
A zselatint hidratáljuk.
A baracklekvár és a mangólét forraljuk fel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint.
Keverjük el.
Mérjünk ki belőle 200 g mennyiséget. Ezt a 200 g mennyiséget simítsuk a red velvet morzsára.
Tegyük vissza fagyóba a torta alapját 20 percre.
A maradék lekvárt pedig hagyjuk az edényben.
Mangó mousse.
A zselatint hidratáljuk.
A habtejszínből vegyük le 20 g mennyiséget és melegítsük meg mikróban. Adjuk hozzá a zselatint. Keverjük el.
A mascarponét, maradék habtejszínt, mangólét és citromlevet, a cukrot kezdjük el kihabosítani. Mikor habosodik, vagyis folyékony állapotból kezd összeállni, adjuk hozzá a zselatinos habtejszínt és habosítsuk ki teljesen.
Nem lesz kemény, de nem is folyik.
Töltsük az alapra, simítsuk le a tetejét és tegyük fagyóba 5-6 órára, -23 fokra.
Mascarpone hab.-csak akkor kezdjünk neki ha a torta kifagyott-
Minden hozzávalót habosítsunk ki.
Töltsük habzsákba a szultán csővel.
Most már csekkolhatjuk a maradék lekvárt is. Ha bekötött, egészen biztos, hogy beköt, akkor keverjük át alaposan habverővel. Én ha nagyon beköt kicsit rámelegítek- és jó ha tudod hogy a szelatinos alapokat bekötés után nem szabad újra melegíteni, mert a zselatin kötőképességét befolyásolja, rontja- szóval csak picit melegíts rá te is.
Mehet a habzsákba.
Dekoráció.
A kifagyott tortát vegyük ki a gyűrűből. Ha nincs cukrászfáklyád akkor a hajszárító is megteszi. Melegítsük meg a gyűrűt és szépen ki lehet tolni a tortát belőle.
Tegyük tálalóra.
A mascarpone habbal végezzünk próbanyomást, ha szépen nyomható akkor mehet a dekoárció, ha darabos, akkor a kezünkkel gyúrjuk át a habzsákot.
A tortat eljes felületét dekoráljuk a habbal.
Minden mélyedésbe mehet a maradék lekvár.
A piskótából kimaradt részt tépkedjük rá a tortára.
Díszítsük arany fóliával és szórjuk meg porcukorral.




You must log in to post a comment.