Velvet piskóta, de mi is az?
A red velvet -vörös bársony- piskóta alapvetően vörös színű, de eltérhet ettől, barnás árnyalatú, vöröses barna, karmazsin és skarlát színekben is pompázhat. Arról már nem is beszélve, hogy egészen más színű is lehet, rózsaszín, lila, kék, zöld….. bármilyen, hiszen a VELVET -bársony- kinézeten van a hangsúly.
A klasszikus vörös bársony kakaóport is tartalmaz, ami nem csak a színét mélyíti, de az ízéhez is hozzá tesz.
Alapvetően nem egy klasszik piskótáról beszélünk, mert egyrészt állagban is egészen más -közelít a nehéz felvertekhez- és kinézetében, sőt technikájában is nagyon eltér a hagyományos piskótáktól.
Alapvetően, liszt, kakaópor, cukor, vaj, tej, ecet, szódabikarbóna és ételfesték keveréke. De van kivétel, amikor csak tojásfehérjét használunk, ez nagyon fontos, hiszen egy halvány pink velvet ha sárgája is van a tésztában akkor nem lesz rózsaszín, de lilára, kékre és zöldre is igaz ez.
A piskóta ismerős lehet a devils food cake néven futó hasonló piskótáról is, de különböznek, mert az egyikben csokoládé a másikban kakaóport használunk.
A red velvet Amerikai találmány, a 20.században indult hódító útjára.
Mára már mindenhol sütik. <3 Alapvetően karácsonyi torta a vörös színe miatt, nagyon ünnepi, de mostanában Valentin napra is elkészítik és sokszor születésnapokra is feltátlalják.
A klasszikus bársony mascarpone krémmel van töltve, ami legtöbb esetben citromos ízesítést kap. Mára ez is változott, mert a cukrászat fejlődik, így szinte bármivel megtölthetjük. Igaz akkor már nem klasszikus vörös bársony.
A piskóta szerkezetéről kapta a nevét, hiszen tényleg olyan -ha jól készítjük- mintha bársonyt látnánk.
Puha, szaftos piskóta.
Hogy miért használunk ecetet?
Egyrészt a sav -ecet- és a lúg -szódabikarbóna- találkozásánál kémiai reakcióba lépnek, így egy habos térfogatnövelőt, lazítót adunk a piskótához, de ezen túl még van más szerepe is, hiszen az ecet kihozza a jó minőségű kakaóporból a vörös árnyalatot.

Bátran építkezhetünk vele, bár nehéz piskóta, tehát oda kell figyelnia krém kiválasztásánál, de alapvetően szinte bármivel tölthetjük.

A bársony piskóta felhasználása itt nem kell, hogy véget érjen, mert remekül használható mousse tortákhoz, tányérdesszertekhez is.


A pucér -naked- tortákról se feledkezzünk meg, hiszen a piskóta annyira “nedves”, hogy bátran készíthetünk vele pucér tortákat is.