Köles-körte-csokoládé -GM-
Kértétek, megszületett. <3
A fb-on még mindig tart az akció, hogy ti jelöljetek meg ízeket, én pedig elkészítem.
A tortaiskoal fb oldalán rögzített posztban van erre lehetőség.
Ma egy köles-körte-csokoládé hármasára esett a választásom.
A köles puffasztott formában kapott helyet a tortában, étcsokoládéval, dió olajjal, vaníliával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve. Ez a torta alapja.
A töltleék egy fűszeres körte lekvár, ami nagyon finom, telt, meleg ízű lekvár, használjuk töltelékként és dekorációként is.
Végül egy tejcsokoládés mascarpone hab a töltelék amit tonkával bolondítottam meg.
A dekorációban a köles ropogós a főszereplő, némi körte lekvár és a torta tölteléke is szerepet kap.
Izgalmas állagok, mert a köles alul megpuhul -de nem ázik el- az oldalán viszont teljesen ropogós marad. A körte lekvár puha, de van tartása, nem folyik ki.
A krém pedig.. mennyei, habos, lágy, krémes és nagyon szépen passzol a többi alaphoz.
Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű
- acetate fólia
- gyorsforraló 3L-es
- habzsák
- 4B csillag dekorcső
- 2-es kör dekorcső
- fém saptula
- tapadásmentes lap
Elkészítési idő: 4-5 óra
Hozzávalók:
Köles alj:
- 100 g puffasztott köles
- 2 g őrölt fahéj
- 1 g őrölt szegfűszeg
- 20 g vaníliás cukor
- 200 g étcsokoládé %0%-os
- 14 g dió olaj -bármilyen jó de ez finomabb-
Körte lekvár:
- 4 db zselatin lap -ALDI-
- 250 g körte -illatos, puha fajta, hámozva, magozva, kockázva mérve
- 60 g víz
- 1 g őrölt fahéj
- 1 g őrölt szegfűszeg
- 1/4 rúd vanília magvai
- 60 g kristálycukor
- 6 g reszelt citromhéj
- 6 g citromlé
- 30 g méz
Tejcsokoládés hab:
- 300 g mascarpone -LIDL-
- 250 g habtejszín 30%-os
- 50 g porcukor
- pici reszelt tonkabab
- 126 g tejcsokoládé -Cacao Barry, Ghana 40%-os-
Elkészítés.
Köles.
A csokoládét és az olajat mikróban melegítsük meg, 2X30 mp, 800W-on. Keverjük el, folyékonynak kell lennie. Ha szükséges melegíts rá.
A köleshez adjuk a fahéjat, szegfűszeget és a vaníliás cukrot, keverjük át.
Az olvadt csokoládét adjuk a köleshez és keverjük össze alaposan.
A tapadásmentes lapra fektessünk egy 23X23 cm-es acetate fólia darabot. Erre tegyük a tortagyűrűt.
A kölesből vegyünk ki 4-5 evőkanálnyit a ropogóshoz. A maradékot töltsük a gyűrűbe és kanál segítségével simítsuk el, nyomkodjuk le. Amikor a forma nagyjából kész, akkor egy pohárral tömörítsük, nyomjuk lefelé, és alakítsuk ki a peremet. A perem szinte végig felér a forma oldalán, de nem midnenhol.
Tegyük fagyóba, 30-40 percre.
A maradék kölest tegyük sütőpapírra, fektessünk rá egy másik sütőpapírt és sodrófával nyújtsuk 1-2 mm vékonyra. Tegyük hideg helyre.
Körte lekvár.
A zselatint hidratáljuk.
A körtéből vegyünk ki 100 g mennyiséget, a többit tegyük gyorsforralóba.
Adjuk hozzá a vizet, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, kristálycukrot, citromlevet, héjat és a mézet. Forraljuk fel. A körtének szét kell főnie -ezért kérem a puha körtét- ha egynemű az alap, akkor vegyük le a tűzről.
Adjuk hozzá a zselatint , keverjük el.
Adjuk hozzá a körtét és keverjük át.
A köles alapra töltsük a körte lekvár 3/4-ét, úgy, hogy a körte darabkák mind menjenek bele. Én merúkanállal adagoltam és a végén “halásztam” a körte kockákat. Tegyük vissza a fagyóba 1 órára.
A maradék körte lekvárt -ami már csak a lé- töltsük habzsákba a 2-es dekorcsővel. Hagyjuk a pulton.
Tejcsokoládés mascarpone hab.
A mascarpónét tegyük tálba, adjuk hozzá a habtejszínből 100 g mennyiséget,adjuk hozzá a porcukrot és a reszelt tonkababot.
A csokoládét és a maradék habtejszínt mikróban melegítsük össze 1X30 mp, 800W-on. Keverjük folyékonyra, ha szükséges melegítsünk rá.
A mascarpónés alapot habosítsuk ki. Mikr már habos, laza, akkor csorgassuk hozzá a csokoládés alapot.
Habosítsuk át.
Töltsük a tortába, csurig, fém spatulával simítsuk el. Tegyük vissza a fagyóba 3-5 órára.
A maradék habot töltsük habzsákba a 4B dekorcsővel és tegyük hűtőbe.
Dekoráció.
A kifagyott tortát vegyük ki a gyűrűből. Én hajszárítóval fújom meg a tortagyűrűt és így veszem le.
Tegyük tálalóra.
A habzsákban a habot nyomkodjuk át a kezünkkel és dekoráljuk a tortát vele.
A körte lekvárt töltsük a halmokba. Toljuk bele a dekorcsövet és finoman megnyomva töltsük meg a tejcsoki hab halmokat.
A köles ropogóst törjük kisebb darabokra és díszítsük vele a tortát.
Nagyobb darabokat is törjünk és a torta közepét dekoráljuk vele.
Szórjuk meg kakaóporral.
Dekoráljuk a maradék körte lekvárral a torta szélét és közepét is elszórtan.
Végül ehető arany fóliával díszítsük.
- a köles nekem sok lett, de nem gond, hiszen más desszerthez is elhasználható ropogós rétegnek, dekorációnak és igen hosszan eltartható, hiszen nincs benne romlandó tejtermék.







You must log in to post a comment.