Túró torta sós mogyoróval
Gatyikákat felkötni, érkezik egy olyan torta amit vagyi mádni fogsz vagy utáni.
A túró a hhűtőben lassan lejárt volna -már egy ideje rákattantunk túrógombócra, de már nem éreztem kéztetést egy újabb nagy adaghoz, és a túró meg csak tiktakkolt a hűtőben.
Mi legyen, mi legyen, el kell használni….
Legyen túró mousse de most valami egészen nem megszokott ízt rakok hozzá. Túrót szeretem, karamellt szeretem, sósat szeretem, mogyorót szeretem.. nosza.. legyen egy túró mousse jó sok citrommal, vaníliával, amiben meglepinek egy csomó izgalom lesz.
Sós mogyorós soft karamell, karamell csokoládé és mogyoróvaj. Állat módon izgalmas az ízvilág, mert édes és savanykás és közben sós is… szóval szinte minden alapíz benne van.
A tetejére már semmi extrát nem képzeltem el, csak egy kis vaníliás mascarpone chantilly-t, de azért nem lenne VIA torta, ha nem lenne meglepi kint is.
Szóval a már ismert karamell crunchy került fel dekornak.
Krémes, ropogós, habos… nem kell ettől több.
A soft karamell a kiengedés után folyik, de éppen csak…nagyon izgi rész ez is.
Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű
- 18 cm-es tortagyűrű
- tapadásmentes lap
- acetate fólia
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- robotgép
- habzsák
- 1,5 cm-es kör dekorcső
Elkészítési idő: 5-7 óra
Hozzávalók: 1 db 20 cm-es tortához
Citromos piskóta:
- 26 g tojás
- 45 g kristálycukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 16 g citromlé
- 15 g olaj
- 17 g tej
- 50 g liszt
- 9 g keményítő- kukorica-
- 1,5 g sütőpor
Mogyorós soft karamell:
- 100 g kristálycukor
- 100 g habtejszín 30%-os
- 40 g vaj
- 70 g sós mogyoró
Túró mousse:
- 3 db zselatin lap -ALDIS-
- 500 g túró
- 200 g tejföl
- 187 g porcukor
- 20 g citromhéj
- 15 g citromlé
- 1/2 rúd vanília magvai
- 200 g habtejszín 30%-os
- 50 g tej
Karamell crunchy:
- 55 g vaj
- 63 g habtejszín 30%-os
- 80 g kristálycukor
- csipet fahéj
- 15 g mogyoróvaj
- Csipet só
- 0,5 g szódabikarbóna
Mascarpone chantilly:
- 180 g mascarpone
- 100 g habtejszín
- 70 g porcukor
- 1/4 rúd vanília magvai
200 g Cacao Barry Lactée Caramell csokoládé -ez cserélhető bátran étcsokira, tejcsokira is, sós mogyoró, 100 g mogyoróvaj -LIDL, krémes-
Elkészítés.
Citromos piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
A tojást és a kristálycukrot habosítsuk ki, fehéredésig.
Adjuk hozzá a citromhéjat, levet, olajat és a tejet, keverjük át.
A lisztet, keményítőt és a sütőport szitáljuk össze és adjuk az alaphoz, keverjük el.
Végig robotgéppel dolgozunk.
A tortagyűrűt -18 cm-es – állítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, töltsük bele a tésztát és süssük meg 18-23 perc alatt. Szép színt kell kapni.
Hűtsük le teljesen majd vegyük ki a formából.
Soft karamell.
A cukrot karamellizáljuk.
Én gyorsforralóban készítem. Magas hőfokon indítom. Amíg fel nem oldódik ne nyúlj hozzá, csak rázogasd az edényedet. Ahogy felolvadt a cukor, már bele lehet keverni.
A habtejszínt melegítsük meg, mikróban 1X30 mp, 800W-on.
Három részletben adjuk a karamellhez, itt már közepes hőfokon dolgozunk. Lehet kevergetni, fel kell oldódjon minden karamell darabka.
Ha feloldódott, akkor továbbra is lassú tűzön besűrítjük. Ez 1-2 perc. A kanálról folyamatosan, ütemesen de nem gyorsan csorgó alapot kell kapnunk.
Adjuk hozzá a vajat és keverjük el.
A mogyorót aprítsuk fel és adjuk a karamellhez, keverjük át.
Összeállítás.
A tapadásmentes lapra tegyünk a 20 cm-es tortagyűrű méretével egyező acetate fóliát alulra. Béleljük ki a gyűrűt 7 cm magasan acetate fóliával. Tegyük fagyóba.
A piskótát kenjük meg a 100 g mogyoróvajjal.
Citromos túró mousse.
A zselatint hidratáljuk.
A túrót, tejfölt, porcukrot, citromlét, citromhéjat és vaníliát botmixerrel turmixoljuk át.
A habtejszínből verjünk habot.
A tejet melegítsük meg mikróban, 30mp, 800W-on. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Adjuk a túrós alaphoz, keverjük át.
A tejszínhabot 2 részletben forgassuk bele.
*TIPPEM
a botmixer komoly segítség a túrónál, mert igazán krémes, selymes állagot tudunk elérni ha botmixerrel dolgozzuk össze az alapot.
Összeállítás.
A tortagyűrűt vegyük ki a fagyóból. Állítsuk középre a megkent piskótát.
A túró mousse felét töltsük a gyűrűbe és tegyük vissza a fagyóba 20-30 percre. Kissé meg kell kötnie.


Vajkaramella.
Minden hozzávalót-kivétel a szódabikarbónát- forraljunk fel. Folyamatosan kevergetni fogunk, 10-15 perc.
Szóval, forrpont után 7- en bugyogtatjuk- de szép szó-nem forr de buborekos.
Így főzzuk addig amíg színt kap.
Ahogy meg van a szín, adjuk hozzá a szódabikarbónát, vegyük le a tűzről és keverjük 1 percet.
Töltsük sütőpapírral bélelt tepsire. Irány a fagyó 10-15 percre.
Törjük darabokra.
Összeállítás.
A kissé megfagyott mousse-t vegyük ki a fagyóból és a Lactée Caramell csokoládé pasztillákat vágjuk pici darabokra. Szórjuk körbe a mousse-t, középen hagyva egy nagy kört. Nyomkodjuk le kissé, fontos, hogy bele tapadjon a mousse-ba, különben ha kienged a mousse, instabil lesz a torta.
Töltsük középre a mogyorós karamellt. -csak langyosan szabad-
Tegyük fagyóba 20-30 percre.

Ha megkötött kissé ez a réteg is, mehet rá a maradék mousse.
Tegyük fagyóba 4-5 órára.

Mascarpone chantilly.
Mindent habosítsunk ki együtt.
Töltsük habzsákba a kör dekorcsővel. Ezt már csak akkor készítsük el ha a mousse kifagyott.
Dekor.
A kifagyott mousse-t vegyük ki a fagyóból és toljuk ki a gyűrűből. Húzzuk le alul a fóliát és oldalról tekerjük le a fóliát. ha nem jön ki könnyedén, akkor hajszárítóval fújjuk meg a gyűrű oldalát kissé.
Tegyük tálalóra tortát.
A chantillya-l dekoráljuk körbe, szép nagy halmokat nyomjunk, szorosan egymás mellé.
Egy bevizezett kanál segítségével nyomjuk el a halmokat, lefelé, így egy kis mélyedést kapunk.

A crunchyt ültessük minden hab halom közepére és tegyünk mellé egy szem mogyorót.
Szórjuk meg porcukorral.



