Meggyes csokis húsvéti torta
Egy izgalmas, nagyon élménydús tortát hozok most nektek.
Málnás indult volna, de isten tudja miért nem volt megírva a zacskó amiben a pürém volt. Mindenre ráírom mindig, hogy mi van benne, tegnap azonban vakon repültem. Színre ok, illetra kb, ízre málnás, savanykás… Majd mikor elkezdet mfelfőzni, már gyanús volt, és kóstolásnál pedig egyértelművé lett, hogy ez bizony meggy.
Nem gond, lesz meggyes krém, savanykás, szép a színe, rendben lesz.
Nem faksznizunk, pudingos krémet készítünk, mert gyorsan készen van és nem von le az élevezti értékéből a tortának, aki pedig nem túl gyakorlott a krémek terén, nos neki kez itt a mennyország.
Gazdag csokoládés piksóta, mandula forgácssal, tonkával bolondítva. Izgalma,s kissé brownie jellegű piksóta, szaftos és erősen érződik a csokoládé benne.
A meggy krém savas, vaníliás, nagyon firnom és ami a lényeg, hogy kellően lágy, azonban van annyi tartása, hogy az 5 piskótát megtartsa, és igen, egész magas torta lett a végére.
A burkolóra különösebb ügyet nem vetünk, félpucér a torta, de azért egy picike saját krémmel áthúzzuk a tortát, oldalt és a tetején is.
Dekorban a Húsvétot hozzuk, megannyi tojás, M&M-s, és a LIDL-ben most kapható gourmet tojások, mandulás, fehér csokis cukros izé, de nagyon finom ,és erősen hajaz a Harry Potter sorozatból a minden ízű cukorkára, mert a vegyesben van erdei, giandujás, málnás, meggyes…. végtelen ízben, de kívülről nem látszik, hogy mi van benne, mert mindegyik fehér. Hihi:-)
Szóval habcsók, tojások, ehető arany fólia és meggy… Igazi gyors és őrülten finom ünnepi torta.
Eszközlista:
- robotgép
- állítható tortagyűrű
- gyorsforraló 5L-es
- habverő
- habzsákok 2 db
- 10-es kör dekorcső és 16-os csillag dekorcső -cukrászkellékesek, Wilton csövek
- forgatható tortaállvány
- műanyag sodró -cukrászkellékesek-
- acetate fólia
- botmixer
- piskóta szeletelő
- 15 cm-es tortagyűrű
- fém spatula, kis és nagy méretű
- tortasimító 20 cm-es
Elkészítési idő: 3-5 óra
Hozzávalók: 17 cm-es 5 lapos majd 20 cm magas tortához
Habcsók:
- 20 g tojásfehérje
- 50 g kristálycukor
- csipet borkősav
- sárga ételfesték paszta -Fractal-
Meggy krém:
- 600 g meggy- mirelit-
- 400 g víz
- 250 g kristálycukor
- 1 rúd vanília magvai
- 15 g citromlé
- 2 cs vaníliás pudingpor -ALDI, Prémium-
- 500 g vaj
Csokoládés piskóta:
- 52 g vaj
- 60 g étcsokoládé -50%-os-
- 6 db tojás -L méretű-
- csipet reszelt tonka bab
- pici vanília
- 125 g kristálycukor
- csipet borkősav
- csipet só
- 15 g sütőpor
- 60 g kakaópor -Holland-
- 90 g liszt
- 35 g mandula szelet -LIDL-
Csorgatáshoz:
- 20 g étcsokoládé
- 20 g vaj
- lila ételfesték paszta -Fractal- egész sok
150 g marcipán
csoki tojások, LIDL és M&M, mirelit meggy ehető arany fólia
Elkészítés.
Habcsók.
A sütőt melegítsük elő 93 fokra, légkeverésre. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
A fehérjéből verjünk habot a kristálycukorral és borkősavval. Az egyik felét hagyjuk fehéren a másik felébe forgassuk bele a sárga ételfestéket. Töltsük habzsákba az 10-es és a sárgát 16 -os dekorcsővel habzsákba. Nyomjunk kisebb és nagyobb halmokat is a fehérből, a sárgából pedig csak kicsiket. . Toljuk a sütőbe és szárítsuk másfél órát .
Meggy krém.
Egy kis infó mielőtt nekilátsz. Ha itthonra készítem a tortát és iylen vajas pudingos krémet választok, én is pudingport hazsnálok. Tudok alapot főzni de egy komfi tortánál semmi kedvem sincs hozzá. Szóval pudingporral sűrítünk. Aldi, prémium vaníliás pudinport használtam.
Sokáig, sőt még az Ide Süssben is nagyon figyeltem arra, hogy a puding összetevőinél a folíadék kevesebb legyen, hogy még keményebb tartása legyen az alapnak. Semmi szükség, hiszen a vaj össze fogja fogni. Nem lesz vajas, nagyon finom, kellemes, puha krémet kapunk.
A mirelit meggyet, vizet, cukrot, vaníliát és citromlevet forraljuk fel. Turmixoljuk szét.
Ha merész vagy akkor mehet vissza a tűzre a gyorsforraló, és folyamatos, gyors keverés melett mehetnek bele a pudingporok. Ha félsz, vagy nincs gyakorlatod, akkor a főzést máshogy indítsd. Akkor a víz mennyiségéből 200 g-ot tegyél félre a pudingporhoz. Minden mást a leírtak alapján tegyél.
Szóval meggy alap kész, a pudingos alapot keverjük bele és forraljuk fel. Rottyan egyet és kész is, konkrétan pudingot főztünk.
Hűtsük le. Olykor keverjük át, hogy ne bőrösödjön, én nem fóliázom, sokszor átkeverem.
Csokoládés piskóta.
A sütőt melegítsük leő 160 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat és a csokoládét melegítsük össze mikróban, 2X30 mp, 800W-on. Kevrrjük el és hagyjuk a mikróban.
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját a cukorral, tonkával és vaníliával habosítsuk fehéredésig.

A fehérjéből a borkősavvak verjünk laza habot.
A száraz hozzávalókat mérjük ki egy edénykébe és keverjük el a mandulával együtt.
A sárgája habjához csorgassuk a csokis vajat, én robotgéppel dolgoztam, lassú fokozaton elegyítsük.


Adjuk hozzá a szárazanyagokat és forgassuk bele, itt már kézi habverővel dolgozzunk.



Elég sűrű, kissé ragacsos alapot kapunk.
Adjuk hozzá a fehérjehab felét. És keverjük át. Óvatosan, aláforgató mozdulatokkal.


Adjuk hozzá a fehérjehab másik felét és ismét óvatosan forgassuk bele.


A tepsire állítsuk a tortagyűrűt 17 cm-re behúzva, béleljük körbe kívülről sütőpapírral a formát. Egyszerűen indítsuk meg a sütőpapírt az egyik oldalon és befelé hajtogatva hajtsuk végig a forma mentén.

Töltsük bele a tésztát és süssük készre 35-45 perc, sütőtől függ. Nekem 37 perc volt.
Hagyjuk a formában kihűlni, majd vágjuk ki éles késsek a piskótát és vágjuk 5 lapba.
Meggy krém 2 etap.
A vajat habosítsuk ki. A kihűlt meggyes alapot adagoljuk a habos vajhoz ,folyamatosan keverve, robotgéppel dolgozunk.
Összeállítás.
A tortagyűrűt állítsuk a piskóta méretére. Béleljük ki acetate fóliával. Tegyünk karton a forgatható tortaállványra, arra a gyűrűt a fóliával.
Első piskóta, a krémből 4 nagy, púpos evőkanál krém, simítsuk el. Újabb piskóta, krém, simítás.
Újabb piskóta krém, és most jön a marcipán réteg. A marcipánt gyúrjuk át, és porcukorrasl meghintett sütőpapíron nyujtuk 0,5 cm magasra és kellően nagyra, hogy 15 cm-es kört tudjunk kiszúrni belőle, ezt a tortygűrűvel tesszük a 15 cm-es méretűvel. Tegyük a marcipánt a krémre és vékonyan kenjük át a krémmel.
Piskóta, krém és piskótával zárjuk sort.
Mehet a hűtőbe 1-2 órára. Nálma 1 fokon megy a hűtő.
A krémből hagynunk kell a burkolathoz is!!!! Kb 4-5 evőkanálnyi a mennyiség.
A kihűlt torátról vegyük le a gyűrűt és a fóliát. Kenjük át a krémmel. Ha bekötne a krém tegyük mikróba 5-10 mp-re és melegítsük meg, keverjük át.
Kenjük át vékonyan a torta oldalát, majd húzzuk le a simítóval. Félpucér a torta, bátran simítsuk.
A tetejére mehet a maradék krém, simítsuk el, húzzuk le alakítsuk ki a sarkokat, éleket.
Tegyük ismét hűtőbe.
Csorgatás.
A csokoládét és a vajat melegítsük össze mikróban ,1X30 mp, 800W-on, keverjükel. Adjuk hozzá az ételfestéket és keverjük el.
Ha van tubusunk töltsük bele, ha nincs mehet a kis kancsóból amiben melegítettük.
Dekoráció.
A torta alá nyúljunk a fém spatulával -itt nagyobb méretűt használunk- és melejük át a tálalóra.
Csorgassuk meg a tortát. Díszítsük a tojásokkal, habcsókokkal és a meggyel. Végül ehető arany fóliával és egy habcsókot törjünk össze és szórjuk meg a tortá vele.









You must log in to post a comment.