Barackos isler receptem
Az isler kedvencünk. Kicsit talán rég készítettem, isten tudja miért.
Minap azonban ismét rávettem magam, pedig annyira gyors és egyszerű készíteni. Vettünk 2 db-ot egy üzletben és jajjjj de nem volt finom. Műanyag ízű… nem volt jó.
Ezért nekiduráltam magam.
A kölyök segített méricskélni, kotnyeleskedni, szóval összedolgoztunk rendesen.
Az én islerem citromos, vagy narancsos szokott lenni, egy kis vaníliával bolondítva. A lekvár házi, de ha minden kötél szakad, akkor jó lesz a bolti is. A csoki pedig semmi faxni, egy 50%-os étcsoki tökéletes is lesz.
Készítését tekintve 2 módon is mehetünk, más lesz a végeredmény, dem indkettő nagyon finom. Az egyik a vaj és porcukor habosítása, ez egy jóval omlósabb, puhább végeredményt ad, és a másik amikor mindent összegyúrunk, itt egy kissé keményebb, roppanósabb tésztát kapunk.
Eszközlista:
- sodró
- kiszúró
- rács
Hozzávalók:
Isler: 2 nagy tepsihez
- 300 g liszt /BL55/
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1/4 rúd vanília magvai -használható vanília paszta is-
- 10 g citromhéj
- 50 g darált mandula -Lidl-
- 2 tojássárgája
Lekvár:
150-200 g baracklekvár -házi de han incs a LIDl lekvárja fantasztikus-
Csoki:
- 200 g étcsokoládé 50%-os -Lidl-
- 60 g kakaóvaj -Ázsia Bt
- 10 g glükóz -ez elhagyható- Ázsia Bt
- 50 g fehér csokoládé -Cacao Barry- Good Will Kft
Elkészítés.
Isler.
A lisztet, vajat és a porcukrot, vaníliát, citromhéjat, mandulát morzsoljuk össze.
Adjuk hozzá a tojássárgákat és gyúrjuk tésztává.
*csak addig gyúrjuk maíg összeáll
Tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy jól áthűljön a tészta.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A tésztát kissé lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
*itt játszhatunk a vastagsággal, a vékonyabbra nyújtott tészta ropogósabb lesz, a vaskosabb pedig omlósabb, puhább.
Szúrjuk ki a kiszróval a tésztát, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük készre 10-12 perc alatt. Az én kekszeim kb 7-8 cm méretűek, a kisebbek rövidebb ideig sülnek a nagyobbak kicsit tovább.
Ami a lényege, hogy ne süssük barnára. Elég ha kap egy kis színt, elveszti a tészta a nyers hatását, már vehetjük is ki a sütőből. hagyjuk kihűlni, mert melegen nagyon puha.

Töltés.
A kihűlt kekszeket kenjük meg lekvárral, viszonylag bőségesen. Fontos, hogy ne használjunk nagyon híg lekvárt, mert az könnyedén kifolyik.
Tapasszuk össze a “fedelével” tehát egy keksz szendót kapunk.
Tegyük rácsra és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
Öntés.
A csokoládét, kakaóvajat és glükózt mikróban melegítsük össze. 30 mp-es etapokban, 800W-on melegítsük.
*glükóz -elhagyható, de jó ha van benne, a glükóz egyrészt édességet ad a csokoládénak, de itt inkább az állagjavító képességét hazsnáljuk ki. A kész csokoládé rugalmas lesz, kissé roppanós de rugalmas.
Ami a lényeg, hogy ne olvasszuk fel teljesen, hagyjuk benne csoki darabokat, mert temperálni is fogjuk a csokoládét.
Tehát mikor már folyékony egy része de vannak benne darabok is, erőteljesen kevergetve keverjük simára.
A kihűlt kekszeket öntsük le a csokoládéval, fém psatulával húzzuk le a felesleget. tegyük a keksz tetejére a spatulát és ismítsuk el. Így egyenletes vékony réteget kapunk és mindenhová jutni fog a kekszre, oldalra is.
Szórjuk meg mandulával. -még melegen, így beletapad a mandula a csokiba.
A fehér csokoládét melegítsük meg mikróban, 2X30 mp, 800W-on, keverjük krémesre. Töltsük uzsis zacsiba, vágjuk ki a végét 1 mm.re és csorgassuk meg a kekszeket.
Hagyjuk megszáradni. Szobahőn kicsit több idő, de ha hideg van, akkor mehet kifelé a teraszra.


A legjobb ha állhat az isler 1/2 napot, mert a lekvár elkezdni felpuhítani a kekszet.




You must log in to post a comment.