Mákos kalács -mert imádjuk-
Egy olyan kalácsot hozok ma nektek, hogy bepisiltek.
Maga a kalács tészta egy nagyon lágy, könnyed joghurtos kelt. Ez már önmagában is isteni, a görög joghurt egy kis extra ízt ad hozzá, mivel a keltekhez nem igazán használunk joghurtot, így a tészta nagyon lágy, nagyon puha és izgamas lesz a sütés után is.
A töltelék most egy extrém mákos töltelék. Csupa fűszer, erősen hozza a karácsony hangulatát, ízben és illatban is.
Nagyon szaftos, puha kalács, tegnap nem gyúztük kivárni, hogy ehető langyos legyen, A kölyök megállás nélkül grasszált a konyhába, hogy kihűlt már……
Én meg teljesen bezsongva még szinte forrón kikaptam a formából, nem kell mondanom ugye, hogy ilyet nem csinálunk, főleg nem egy nehéz mákos töltelékes keltnél… 🙂
A kalács elkezdett terülni -érthető, hisz a mák forró, a tészta forró, a mák nehéz a tészta nem igazán.. Szóval a gravitáció dolgozott.
Vissza tenni már nem tudtam a formába, szóval még jó, hogy van kettő vekni formám is, így szépen kitámogattam a kalácsomat oldalról. 🙂
Eszméletlen finom, ma reggel ezt vitte a kölyök a suliba enni.
Eszközlista:
- 1 db nagy vekni forma
- 5 L-es gyorsforraló
- sodrófa
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Kalács:
- 400 g liszt
- csipet só
- 60 g kristálycukor
- 20 g vaníliás cukor
- 10 g citromhéj -reszelve-
- 10 g narancshéj -reszelve-
- 1 egész tojás -L méretű-
- 145 g görög joghurt
- 60 g vaj -puha-
- 70 g tej
- 1 csomag szárított élesztő
- csipet cukor
Töltelék:
- 220 g víz
- 180 g cukor
- 10 g citromhéj
- 15 g narancshéj
- 10 g narancslé
- 10 g citromlé
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 nagy csipet fahéj
- 450 g darált mák-cukrozatlan-
Kenéshez:
- 1 tojássárgája
- nagy csipet kristálycukor
- 1 evőkanálnyi tej
Elkészítés.
Kalács.
A lisztet, sót, cukrokat, kristály és vaníliás- , citromhéjat, narancshéjat, tojást, joghurtot és a vajat tegyük egy nagy tálba.
A tejet a csipet cukorral melegítsük meg mikróban, 20 mp, 800W-on, keverjük el és adjuk hozzá a szárított élesztőt. Hagyjuk am irkóban 3-4 percet, amíg az élesztő felfut.
Ha kész adjuk a lisztes alaphoz és gyúrjuk össze.
Én kézzel dolgoztam, mert szeretm érezni a tésztát. Először az edényben összegyúrtam, majd kiborítottam a pultra és ott gyúrtam, dagasztottam készre.
A tálat kenjük ki vékonyan olajjal és tegyük kelesztő fokozatra a sütőbe 30 percre. Ha nincs iylen program, akkor meleg helyen 1 óra kelesztés következik.
Mák töltelék.
A vízből és cukorból főzzünk gyenge szirupot, ez annyit tezs, hogy forrás után még főzzük 5 percet. Vegyük közepes hőfokra a hőforrást.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és keverjük össze. Amíg elkeveredik minden addig főzzük.
Tegyük hideg helyre hűlni.
Összeállítás.
A tészta megkelt. Borítsuk a pultra és vágjuk ketté.
Virgoljuk gombóccá.
Nyújtsuk ki 40 cm-es négyzetre. A kihűlt mák töltelék felét kenjük el egyenletesen a tésztán és tekerjük fel. Sodorjuk át, hogy a nyitott alj, kissé összetapadjon.
A másik tésztát is nyújtsuk ki és kenjük meg a maradék mákkal, tekerjük fel.
A két hengert tegyük egymás mellé, a fenti részen csippentsük össze kissé.
Fonjuk egymásba, ez egyszerű, arra azonban figyel, hogy a tekercsek “nyitott” alja mindig alul maradjon a fonás közben.
Igazítsuk méretre -a vekni forma méretére. A vekno formát kenjük ki vajjal vékonyan és lisztezzük ki.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
Amíg melegszik a sütő addig a kenéshez keverjük el a hozzávalókat és kenjük le a kalácsot.

Az enyémet “elrontottam” mert a fonásnál elbénáztam, szóval kissé mákos lett kívülről is. 🙂
Toljuk a sütőbe és 30-35 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk a formában teljesne kihűlni, különben deformálódik.






TIPPJEIM.
Ami nagyon fontos, a keltek alá nem lisztezünk soha!!!!! Ha ragad akkor -ez fog- akkor fém kaparóval felszedjük a tésztát a pultról és gyúrjuk tovább, össze fog állni és már nem tapad le.
A nyújtáshoz sem használunk lisztet, egy sodrás után megemljük a tésztát, és így megbizonyosodva, hogy nem tapadt le, nyújthatjuk tovább.
A tészta vékonyságával óvatosan, ha túl vékonyra nyújtjuk, egyrészt baromi nagy lesz a tészta, ez a kisebb gond, mert kelt révén össze lehet nyomni , hogy elférjen a formába, viszont sülésnél már okozhat gondot a túl vékony tészta, kireped.
A töltelék. A túl sok töltelék nem ok, elnedvesíti a tésztát. A túl híg töltelék detto.
You must log in to post a comment.