Barackos lusti
Ma egy igazi lusti desszeret hozok. Nem, nekem sincs mindig főzni, kevergetni, van, hogy csak úgy ami otthon van abból készítek valami finomságot.
Most ez egy igazi kényelmi torta, hiszen nem főzünk, a mikrót használjuk csak.
A barackról szól a torta, baracklekvár, barack szeletek, barackos masacrpone mousse és egy üde joghurt mousse.
Nagyon könnyed, krémes desszert.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét a különleges dekorációja miatt.

Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű -5 cm magas-
- acetate fólia 8 cm magas-
- kutter -aprító-
- Kit Bubble szilikon szett -Écsy Kft
- tapadásmentes lap
- tortakarton 22 cm-es
- szárított virágok -Ázsia Bt- kék mályva, jázmin
- kék nefelejcs -a kertből-
Elkészítési idő: 5-6 óra
Hozzávalók: 1 db 20 cm-es tortához-
Joghurt mousse:
- 140 g görög joghurt
- 50 g porcukor
- 5 g citromhéj -reszelve-
- 2 db zselatin lap -Aldi-
- 90 g habtejszín 30%-os
Keksz alap:
- 400 g mézes keksz -LIDL-
- 200 g vaj
Barackos részek:
- 450 g baracklekvár -LIDL- ez fontos-
- barack befőtt 3 db fél barack-
Barackos mascarpone mousse:
- 500 g mascarpone -ALDI-
- 200 g habtejszín 30%-os
- 200 g barack lekvár
- 120 g görög joghurt
- 100 g porcukor
- 15 g citromhéj
Elkészítés.
Joghurt mousse.
A joghurtot, porcukrot, citromhéjat keverjük el.
Hidratáljuk a zselatint.
A habtejszínből vegyük el 20 g mennyiséget és melegítsük meg mikróban.
A meleg tejszínbe keverjük el a megduzzadt zselatint, keverjük el és adjuk a joghurtos alaphoz, keverjük át.
A maradék habtejszínt verjük habbá és forgassuk bele a joghurtos alapba.
A tapadásmentes lapra tegyük rá a BUBBLE formát és töltsük bele a mousse-t.
Mehet a fagyóba -23 fokra 3-4 órára.
Keksz alap.
A kekszet tegyük kutterba és aprítsuk finom morzsásra.
Közben a vajat melegítsük meg mikróban, olvasszuk fel teljesen és adjuk a kekszhet. Keverjük össze alaposan.
A tapadásmentes lapra tegyük a tortakartont, arra a tortagyűrűt és béleljük ki az acetate fókiával .
*azért van szükség a magasabb fóliára, mert a kekszes alapot felhúzzuk a fóliára, 6-7 cm magas tortát kapunk.
A kekszes alapot borítsuk bele a gyűrűbe és egy pohár segítségével terítsük el, nyomkodjuk le és húzzuk is fel a forma oldalán és az aceate fólia oldalán is. A fólia oldalán óvatosan, mert ez a fajta fólia nagyon hajlékony.
Tegyük fagyóba 20 percre.
Barackos rész.
A kissé kifagyott kekszes alapra kenjük a 250 g barack lekvárt. Erre fektessük a vékony cikkekre vágott barack befőttet.
Tegyük vissza a fagyóba amíg a mousse elkészül.
Mascarpone mousse.
Minden hozzávalót tegyünk egy nagy edénybe és habosítsuk ki.
Töltsük a tortába, simítsuk el a tetejét és mehet a fagyóba 1 órára, -23 fokra.
Dekor.
Ha minden alap, leginkább a joghurt mousse kifagyott, vegyük ki a bubble formából. Forró késsel vágjuk 3 darbba. Ezt tegyük vissza a fagyóba.
A torta oldalát hajszárítóval melegítsük körbe, könnyedén lehúzható lesz a gyűrű a tortáról. Tekerjük le a fóliát és tegyük át tálalóra.
A torta tetejére helyezzük a 3 db joghurt mousse-t. Dekoráljuk körbe a virágokkal.





*a lekvár fontos , a LIDL lekvárja sűrű, kissé ragacsos és nagyon barackos -mi nagyon szeretjük. A lidl mézes keksze szintén finom, önmagában is nagyon jó ízű mindegyik.
Tehát a lekvár lehet bármilyen, de ha nagyon híg a lekvár ki fog folyni a tortából, vagy be kell húzni zselatinnal.
You must log in to post a comment.