Almás pityke kicsicsázva :D
Én ezen már semmit sem változtatok, max nem teszek bele ennyi mindent.
Az almás piténk az almás piténk. <3 Terrine-el készítem, mert így sokkal finomabb, izgalmasabb íze van.
ha kedvem van és van itthon midnen extra, akkor megy bele marcipán, dió, lekvár… mikor mi van itthon.
Az almához sok íz mehet, mint pl, a mogyoró, mandula, barack, narnacs, citrom, lime, marcipán, dió, csokoládé is jó és bármi amit szeretnénk almával együtt enni. Ja és a karamella. Csipkedhetünk bele vajkaramellát, készíthetünk soft karamellt… szóval hajrá… bátran <3
Eszközlista:
- 20-22 cm-es pite forma -TESCO-
- serpenyő
- levél kiszúró
- virág kiszúró 2 méretben
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók:
Alma terrine:
- 20 g vaj
- 100 melaszos nádcukor
- 1200 g alma -vegyesen édes és savanyú-
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fahéj ízlés szerint (őrölt)
Omlós tészta: több a tészta
- 300 liszt (BL55)
- 80 g porcukor
- 1 csipet só
- 8 g sütőpor
- 160 g vaj
- 2 evőkanál tej
- 63 g tojás
Egyéb:
- 100-130 g baracklekvár
- 50 g darált dió
- 100 g marcipán
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés.
Alma terrine.
Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a nagyobb lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, keverjük át.
A vajat tegyük a nagy méretű serpenyőbe és olvasszuk fel.
Adjuk hozzá a melaszos nádcukrot és kevergetve olvasszuk fel. Közepes hőfokon dolgozunk. Mikor felforr akkor adjuk hozzá az almát. Kevergetve dolgozzuk össze, ízesítsük a fahéjjal és lefedve pároljuk 20-30 percet. Majd vegyük le a fedőt és párologtassuk el a levet. Ez kb másik 20-30 perc.
Hűtsük langyosra.
Kóstolj, mert itt még bátran lehet cukrot, citormot, fahéjat hozzáadni!
Tészta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásra.
A lisztet, porcukrot, sót, sütőport, és a vajat morzsáljuk össze.
Borítsuk munlakapra, készítsünk ki mélyedést és abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejet.
Gyúrjuk össze. Hagyjuk 20 percet pihenni hideg helyen. Télen mehet ki az ablakba ha nem fagy.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. A pite formába emeljük át, úgy, hogy a tésztát a sodrófára tekerjük fel, így könnyen mozgatható.
Ahogy a tészta bele került a formába, igazgassuk meg, ez annyit tesz, hogy mindnehol megemeljük a tésztát oldalt és engedjük belecsúszni a formába, így teljesen kitölti azt.
A sodrófa segítségével menjünk tá a forma tetején, így levágjuk a felesleges tésztát.
A pite alját kenjük meg lekvárral, szórjuk meg a dióval és a marcipánt csipegessük rá.
Töltsük bele a langyos terrine-t.
A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsukszúrjuk ki a virágokat, levélkéket. Sok nagyon sok kell mindegyikből. A virágokat első körben a nagyobb kiszúróval kiszúrjuk, majd ezekből a kis kiszúróval ak özepét kiszúrjuk. Szóval lesz egy nagy lyukas virágunk és a kicsik.



Dekoráljuk körbe a nagy virágokkal. Minden virág találkozásánál egy kis virágot tegyünk a sarokba.
Középre is virágok és kis virágok.
A levelek a pite szélére és középre is mehetnek, nyomjuk oda kicsit mindenhol.
Kenjük le felvert tojással.
Süssük készre 30-35 perc alatt.
Porcukor szórás és kész.
Isteni finom. Hűtsük langyosra, különben a töltelék -ami nem kevés, inkább sok – ki fog folyni.




You must log in to post a comment.