Meggyes mákos mézes
Szuper izgalmas ízeket választottatok most.
A fb-on már egész régóta kint a rögzített poszt, bárki kérhet. Annyi dolgotok van, hogy megírjátok miylen ízvilágot képzeltetek el, én pedig megvalósítom.
Ezek a receptek ingyenesek. <3
Most a mák, meggy, mascarpone, tonka és méz volt az ízvilág. Mondhatni klasszikus. nagyon finom, illatos torta.
Kakaós tonkás piksóta az alap, ezen a mákos, mézes, citromos mascarpone hab csücsül, amin a savsra hagyott, mézes, vaníliás citromos meggy lekvár terül el.
A burkolat egy hibrid burkoló lett, csokoládés mákos.
Isteni torta.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- forgatható tortaállvány
- fém spatula
- 20 cm-es tortasimító
- acetate fólia
- tortakarton 16 cm-es
- gyorsforraló 3L-es
- robotgép
- habverő
- habzsák
- 1M dekorcső
Elkészítési idő: 7-9 óra
Hozzávalók: 1 db 16 cm-es 4 lapos, majd 20 cm magas tortához
Tonkás kakaós piskóta:
- 8 tojás / L méret Lidl/
- 160 g kristálycukor
- csipet só
- csipet borkősav
- pici reszelt tonkabab
- 120 g liszt
- 40 g holland kakaópor
- 11 g sütőpor
- 20 g kakaóbab töret
Meggy lekvár:
- 150 g meggy -befőtt-
- 200 g meggylé -befőtt-
- pici vanília
- 100 g méz
- 15 g citromlé
- 13 g keményítő
- 3 db zselatin lap -aldis-
Masacrpone hab:
- 500 g mascarpone -Lidl-
- 200 g habtejszín 30%-os
- 100 g méz
- 100 g porcukor
- 10 g citromhéj
- 15 g citromlé
- 100 g görög joghurt -Lidl-
- 150 g darált mák -cukrozatlan-
- 2 db zselatin lap -Lidl-
- 30 g tej
Hibrid burkoló:
- 200 g fehér csokoládé
- 100 g étcsokoládé
- 45 g habtejszín 30%-is
- pici só
- pici vanília
- 200 g vaj
- 60 g darált mák -cukrozatlan-
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
A tojások fehérjét kezdjük habbá verni a kristálycukorral, sóval, borkősavval. Ha kész, habos, rugalmas de van tartása a robotgépet vagyük alacsony fokozatra és csorgassuk hozzá a tojássárgákat. keverjük át.
Szitáljuk össze a lisztet, kakaóport, sütőport,tonkát majd adjuk a habhoz. Szórjuk rá a kakaóbab töretet. Itt már kézzel dolgozunk, forgassuk össze a habverővel.
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral. Állítsuk rá a tortagyűrűt, 16 cm-re behúzva. Béleljük ki magasan sütőpapírral a formát és töltsük bele a masszát.
40-50 perc sütési idő.
Csekkold a piskótát, mert midnen sütő máshogy süt.
A formában hűtsük ki a piskótát majd vágjuk 4 lapba.
Meggy lekvár.
A zselatint hidratáljuk.
A meggyet, levet, vaníliát, mézet, citromlevet forraljuk fel. A meggyet villával törjük meg kissé.
A léből vegyünk ki 4-5 evőkanálnyit és adjuk a keményítőhöz. Keverjük el és adjuk a forró alaphoz, forraljuk ki és sűrítsük be.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Osszuk 3 egyenlő részre.
Mascarpone hab.
A zselatint hidratáljuk.
A mascarponét, tejszínt, mézet, porcukrot, citromhéjat, citromlevet, görög joghurtot habosítsuk ki.
Adjuk hozzá a mákot, keverjük át.
Melegítsük meg a tejet, keverjük bele a zselatint és adjuk a habhoz, keverjük át.
Töltsük habzsákba.
Töltés.
A forgatható tortaállványra tegyük a tortakartont. Állítsuk rá a tortagyűrűt a piskóta méretére húzva szorosan. Béleljük ki acetate fóliával magasan, majd 20 cm a torta.
A kartonra nyomjunk egy kis habot, mehet rá az első piskóta.
A habból 1,5 cm magasan nyomjunk krémet mindenhová, majd a meggy lekvárt öntsük rá és zárjuk le a habbal, majd a piskótával.
Így rétegezzük végig. A piskótákat mindig nyomjuk le kissé, hogy a krém szétterüljön alatta.
Az utolsó piskótára hagyjunk a habból, vékonyan kenjük át vele.
Mehet a hűtőbe 5-6 órára 1 fokra.

Burkoló.
A csokoládékat, habtejszínt, sót és vaníliát melegítsük össze mikróban. 30 mp-es etapokban, 800w-on, 3-4 etap.
Keverjük krémesre.
*ha szétesik akkor pici tejet forraljunk -mikróban mehet ez is- és adjuk az alaphoz, keverjük át és ismét sima lesz
A vajat habosítsuk ki.
Csorgassuk hozzá a langyos csokoládét. Közben habosítsuk, de csak addig amíg elgyedik. El fog olvadni, nem gond. Adjuk hozzá a mákot, keverjük át.
tegyük hűtőbe 1 órára, 1 fokra.
Keverjük át ,mert beköt.
Habosítsuk ki, legmagasabb fokozaton 2-4 perc, majd cseréljük az ásó eszközre és krémesítsük át.
Burkolás.
A kihűlt tortáról vegyük le a gyűrűt és az acetate fóliát is.
Kenjük át vastagon a burkolóval, majd húzzuk le a simítóval. Tegyük hűtőbe, 1 fokra 10-15 percre.
Újabb réteg, é most már a torta tetejére is kenjünk a burkolóból. Simítsuk körbe és a tetejét is igazítsuk simára. Ismét hűtő.
Újabb réteg burkolat, oldalra és a tetejére is, most már alakítsuk ki a sarkokat is.
Ismét hűtés.
A maradék burkolót töltsük habzsákba 1M dekorcsővel. nyomjunk halmokat a tortára, 8 nagyobb halmot, közéjük pedig kis halmokat nyomjunk.
Meggy szemekkel dekoráljuk.
Végül a torta alját, oldalát panírozzuk darált cukrozatlan mákkal.




You must log in to post a comment.