Lamington torta
A kókusz kockát mindneki ismeri! A lamington detto, csak csicsázva és tortát is készítenek belőle.
Ma egy tortát álmodtam meg én is, oylan kis könnyed, nincs vele sok melő és nagyon finom, viszont hagyni kell összeérni.
Valójában másnap volt a legjobb, krémes, lágy, oylan rágni sem kell torta lett.
Egyszerű piskóta, sok eper, csokoládé és egy kis mascarpone, ennyi. Igazi konfi torta.

Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- acetate fólia
- tortakarton 17 cm-es
- gyorsforraló 3L-es
- robotgép
- habverő
- habzsák
- 4B csillag dekorcső
Elkészítési idő: 7-9 óra
Hozzávalók: 1 db 17 cm-es 3 lapos
Piskóta:
- 8 tojás / L méret Lidl/
- 160 g kristálycukor
- csipet só
- 6 g reszelt citromhéj
- csipet borkősav
- 160 g liszt
- 11 g sütőpor
Eper lekvár:
- 100 g eper
- 50 g víz
- 40 g kristálycukor
- 5 g citromlé
Étcsokoládé ganache:
- 75 g étcsokoládé
- 90 g habtejszín 30%-os
- 2 g rum -esetleg aroma-
Vaníliás mascarpone chantilly:
- 350 g mascarpone
- 150 g habtejszín 30%-os
- 120 g porcukor
- 1/2 rúd vanília magvai
2-300 g friss eper, kókusz reszelék, kókusz forgács
Elkészítés.
Piskóta.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
A tojások fehérjét kezdjük habbá verni a kristálycukorral, sóval, borkősavval, citromhéjjal. Ha kész, habos, rugalmas de van tartása a robotgépet vagyük alacsony fokozatra és csorgassuk hozzá a tojássárgákat. keverjük át.
Szitáljuk össze a lisztet, sütőport, majd adjuk a habhoz. Forgassuk össze a habverővel, kézzel dolgozunk.
Béleljük ki a tepsit sütőpapírral. Állítsuk rá a tortagyűrűt, 17 cm-re behúzva. Béleljük ki magasan sütőpapírral a formát és töltsük bele a masszát.
40-50 perc sütési idő.
Csekkold a piskótát, mert midnen sütő máshogy süt.
A formában hűtsük ki a piskótát majd vágjuk 3 lapba. 3 jó vaskos lapba.
Eper lekvár.
Mindent forraljunk fel gyorsforralóban, majd botmixerrel turmixoljuk le.
Forraljuk fel ismét és sűrítsük be kissé.
Étcsokoládé ganache.
Kancsóban melegítsük össze a csokoládét, habtejszínt, rumot és keverjük el. Hagyjuk hűlni. Folyékony marad hűlés után is.
Vaníliás mascarpone chantilly.
Minden hozzávalót habosítsunk ki.
Töltés.
A piskóták oldalát és tetejét kenjük át a ganache-al, vékonyan, ecset segítségével. Forgassuk meg a kókusz reszelékben.
Az első piskótát kenjük meg az eper lekvárral, kókusz felét, simítsuk el, szórjuk meg eper darabokkal, majd csorgassuk rá a ganache-t. nem kell sok, de legyen azért csokoládés.
A mascarpone chantilly-ból 4-5 evőkanálnyit kenjünk szét. Újabb piskóta, eper, csoki, chantilly…. Az utolsó piskótára a maradék chantilly megy, ezt töltsük habzsákba 4B csillag dekorcsővel.
Középre friss epret halmozzunk és a chantilly-t dekoráljuk ak ókusz forgáccsal.
Tegyük hűtőbe 3-4 órára, 1 fokra.
*a tortát nem szabad túl tölteni mer takkor szétcsúszik!!!!!



You must log in to post a comment.