Csokoládé tart
Egy olyan tartot hozok ma amitől becsurrant bárki aki a csokit szereti.
Előljáróban annyit, hogy ez egy csokoládés tart -sablé- és nehéz vele bánni, szóval gatyákar felkötni, de a tippjeimmel menni fog. Mert ugye a sablé nem ilyen típus, és nem is ennyire lágy, de mondom, megoldható egy kis odafigyeléssel.
A ganache isteni, de javaslom a jó minőségű csokoládét, mert fontos része a tartnak. Cacao Barry Tanzanie 75%-os étcsokoládé, erősen kesernyés, virágos ízjegyekkel. Brutális. Nagyon finom.
A hűtés a leghosszabb része a készítésnek, és igen kell a 4-5 óra is, mert akkorra áll össze a ganache.
Eszközlista:
- 23 cm-es tartgyűrű
- robotgép
- silpat lap
- üvegtál
- habverő
- habzsák
- 1A kör dekorcső
Elkészítési idő: 5-7 óra
Hozzávalók:
Ganache:
- 170 g étcsokoládé 75%-os
- 250 g habtejszín 30%-os
- 10 g glükóz
- csipet só
- 40 g porcukor
Sablé:
- 105 g vaj
- 65 g porcukor
- 22 g mandulaliszt -Lidl-
- kis vanília
- csipet só
- 35 g tojás -egész-
- 20 g étcsokoládé 50%-os
- 175 g liszt
Habcsók:
- 20 g tojásfehérje
- 50 g porcukor
- csipet borkősav
Csoki dekor:
90 g étcsokoládé
Elkészítés.
Ganache.
Minden hozzávalót tegyük egy nagyobb üvegtálba és mikróban melegítsük össze, 2X30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre. Ha nem kérmesedik akkor még egy 30 mp-es etapot adjunk neki.
keverjük el és hagyjuk a pulton.
Sablé.
A vajat, porcukort, mandulalisztet, vaníliát, sót, krémesítsük át az ásó eszközzel- háromszög alakú- a tojást elhabarva adjuk hozzá és vetessük fel vele.
Közben a csokoládét mikróban olavasszuk meg 30 mp, 800W-on, keverjük el és adjuk az alaphoz. Keverjük homogénre.
Végül al isztete is adjuk hozzá és dolgozzuk össze, 2-3 perc robotgéppel, közepes fokozaton.
Tegyük a masszát két sütőpapír közé és nyújtsuk 2-3 mm vékonyra.
Tegyük hűtőbe 1 órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, lasó -felső állásban.
Ha megdermedt a tészta akkor szúrjuk ki a tartgyűrűvel, tegyük silpat lapra. Vágjuk ki a tészta csíkokat, béleljük vele a tartgyűrűt, nyomkodjuk oda a formához a tésztát. Vágjuk le a felesleget a gyűrű mentén ,fent.
Szurkáljuk meg alaposan és tegyük sütőbe 20-25 percre.
Ha közben púposodna, szúrjuk ki fogpiszkálóval.
Hűtsük le a gyűrűben.
Vegyük ki a gyűrűből és tegyük a tálalóra.
Keverjük át a ganache-t és öntsük a tésztába.
Tegyük hűtőbe 4-5 órára., 1-fokra.
*tojás, az egész tojást törjük fel, habarjuk el és mérjük ki
*ez a sablé nagyon ragacsos, elég lágy tészta, nehéz vele bánni, kissé omlós jellegű a végeredmény, nagyon finom és izgi
Habcsók.
Melegítsük elő a sütőt 93 fokra, légkeverésre.
A tojásfehérjéből, cukorból és borkősavból verjünk kemény de rugalmas habot. Töltsük habzsákba 1A kör dekorcsővel és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk halmokat.
Egy darab habcsókot fogunk használni csak, a többit tegyük el légmentesen lezárt dobozban. 2-4 hétig eláll. -ha jól dolgoztunk kemény marad-
A habcsókokat szárítsük 1:30 percig és hagyjuk a sütőben kihűlni.
Fessük le arany selyemporral.
Csokoládé dekor.
Egy nagy tálba töltsünk hideg vizet és küldjük meg 2 marék jégkockával.
A csokoládé 2/3-át melegítsük meg mikróban a csomagoláson jelzett hőfokra, majd a maradék 1/3 csokoládét adjuk hozzá és keverjük addig amíg elolvad minden darabka. Kész az oltásos temperálás.
Melegítsük üzemi hőfokra- szinté ncsomagoláson található- és töltsük habzsákba.
A habzsák végére vágjunk egy pici lyukat és a hideg vízbe nyomjuk a csokoládét. Alakítsuk ki a hullámos formát. Ha megdermedt a csoki, vegyük ki és szárítsuk le.
Dekor.
A tart közepére heleyezzük el z arany habcsókot és köré a csoki dekort.




Tartsuk be az előrírt hűtési időt, mert akkorra dermed vissza a ganache.
Az enyém még kicsit laza, mert a kölyök kiüldözött a világból a sütit akarok enni mondókájával. 😀
2-4 napig eláll a hűtőben, a habcsók azonban a hűtő párájától megolvad, erre számíts.
You must log in to post a comment.