Aznap a maglisztek volt a feladat. Én nem is gondoltam túl a dolgot, hiszen a rizsliszt kb úgy viselkedik mint a BL55. Ezt jó tudni ugye a Gm konyha miatt. <3

Szóval egy kedvencemet készítettem kissé kicsicsázva, mert egy falatka fincsi piskótát nem tolhatok oda a zsűri elé, hogy nézzétek csak…

Ezért egy tányérdesszertet álmodtam meg belőle. A financier azért kedvencem, kedvencünk -kölyöké is- mert nem csak szeletke, falatka készíthető belőle, hanem remekül használható mousse torták piskótájaként is, csak akkor ugye nem formában sütjük hanem lapban.

Gazdag vajas, fincsi piskóta, és a pirított vaj adja azt a fenségesízvilágot hozzá amiért nagyon szeretjük.

Szóval a desszertem egy gm financier holdacska lett, ami egy málna coulis paplanon pihen, sok friss málnával, chantilly-al a tetején és egy kis csavarral, mert kandírozott citromhéj is került rá, na meg a kandírozás „melléktermékét” a szirupot is elhasználtam.

A tényér dekorja egy „placcsanás” ami nagyon jól is mutatna, ha nem állt volna minimum 1 órát, fotózva, behordva stb…

A finanacier

160 g vaj

40 g méz

60 g mandulal iszt -LIDL-

60 g rizs liszt

1 citrom reszelt héja

100 g porcukor

csipet só

3 tojásfehérje -L méret-

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásban.

A mézet és vajat olvasszuk fel és folyamatos kevergetés közben “pirítsuk” meg.

A lisztet, sót, porcukrot és mandula lisztet citrom héját keverjük össze.

A tojásfehérjét verjük habbá. Nem kemény habbá, olyan tejföl sűrűségűre.

A meleg mézes vajat adjuk a fehérjehabhoz, folyamatosan keverve.

Végül adjuk hozzá a lisztes keveréket, és sütőpapírral bélelt tepsire simítsuk el. Kb 0,5 cm vastagsággal.

Az előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül.

Szúrjuk ki a korongokat, majd azokból készítsünk félholdat.

Málna coulis:

HV:

200 g málna

80 g kristálycukor

pici vanília

Semmi más dolgunk nincs mit mindent összekeverni, felforralni és botmixerrel megtolni.

Átszűrni egy szitán, majd vissza a gyorsforralóba és addig főzni, közepes hőn forralni amíg a málna saját pektin tartalma behúzza az alapot egy híg lekvár sűrűsságre.

Én az Ide Süss tányérdesszertem aljához használtam, akkor ez új technika volt a placcon. 😃

Amikor egy tányérdesszertnél a tányér „dekoráljuk” az nem csak dekor lesz, hanem ízében, állagában is hozzátesz a desszerthez.

Kandírozott citrom.

2 db citrom -kezeletlen-

150 g víz

50 g kristálycukor

majd

50 g víz

35 g kristálycukor

pici vanília

A citromot meghámozzuk a héját vékonyka csíkokra vágjuk. A vizet és cukrot gyorsforralóba tesszük, bele a citromhéjával és felforraljuk.

Közepes hőfokon, gyöngyözve forraljuk 5-10 perc ennél am ennyiségnél.

Leszűrjük.

A második etap vizét és cukrát gyorsforralóba tesszük hozzá adjuk a citromhéjat és egy újabb forralás jön, de itt ha felforrt már le is vesszük a tűzről.

Szedjük rácsra a citromhéjat és hagyjuk száradni.

A második etap szirupjából lesz a citrom gyöngy. A maradék szirupot ízesítsük citromlével, legyen kellően friss, üde és kezdjük el forralni ismét. Be kell húzni, de figyelmesen bánjunk vele, mert ha túl sűrű akkor megköt és kemény lesz, ha túl híg marad akkor elfolyik.

Tudjuk próbával csekkolni, egy hideg tányérra cseppentsünk egy pict a szirupból, ha megáll készen van ha elfolyik még párologtassuk.

A tányérra a málna coulis került, ami egy nagyobb kanál mennyiség, és azt egy üveg nagy pohár talpával lenyomtam, majd ap oharat felkaptam hirtelen, így alakul ki a „placcsanás”.

Erre ment a finnacier, arra a málna, a chantilly -ami egy vaníliás tejszínhab.

100 g habtejszín 30%-is

pici vanília

30 g porcukor

Habbá verjük a tejszínt.

A tejszínhab tetejére a kandírozott citromhéj került és a szirupból gyöngyök készültek a tányérra.

Ezzel nyertem az első kört, így én választhattam „párt” első körben a következő feladathoz. Egyértelmű volt… Robi.


Nagyon jó volt vele dolgozni, hiszen érti a dolgát, gyúrtunk, ő főzött én kóstoltam 😀 remek leosztás. Aztán agyaltunk, hogy ennyi dolog hogyan fog megsülni egy sütővel…de megoldottuk. 😀

A grissini azóta is kedvencünk, Szabi bácsi receptje felülmúlhatatlan. A kölyök is imádja.

Itt megnézheted a videót