Reszelt túrós
A reszelt túrós gyermekkorom egyik nagy kedvence. Nálunk nem voltak flikk-flakkos sütik, a nagyim mákos kaláccsal vett le a lábunkról, édesanyám már azért belecsapott a lecsóba és modernebb sütiket is sütött.
A reszelt túrós igazi kedvenc volt, mert kakaós, mert sok túró van benne és mert az egészet be tudtuk volna falni egyszerre. Puha, kakaós és nagyon csúszós.
Anya sok túrót használt és vaskosabb volt alul a tészta, én vékonyabb tésztával és habos túróval töltöm, mert azért pár év eltelt már.. alkalmazzuk csak a modern technikákat…
Szóval a mi reszelt túrósunk egy gazdag kakaós omlós, egy citromos túróhab, a tésztát megszórom csokicseppekkel, és a végén egy kis sós karamell is dukál.
Fura lehet, de nagyon finom a túró a és a karamell, na meg a só is sokat dob rajta, mert egy elég édes sütiről beszélünk, szóval imádatos.
Ami nekem nagyon fontos, hogy irtó gyorsan készen van, tübb a hűlési ideje mint maga a készítése.
30X30-as tepsiben sütöm.
Eszközlista:
- 30×30 cm-es tepsi
- robotgép
- gyorsforraló
- és a kezünk 😀
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók:
Omlós:
- 450 g liszt
- csipet só
- nagy csipet fahéj -őrölt-
- 13 g kakaópor -Holland-
- 7 g sütőpor
- 10 g vaníliás cukor
- 130 g porcukor
- 250 g vaj
- 1 db tojás “M” méret
- 1 db sárgája “M” méret
- + 60 g étcsokicsepp
Túróhab:
- 500 g túró
- 80 g tejföl
- 12 g citromhéj -reszelve-
- 100 g porcukor
- pici vanília
- 3 db tojássárgája “L” méret”
- 3 db tojásfehérje “L” méret
- csipet borkősav -LIDL-
- 20 g kristálycukor
Sós karamell szósz:
- 200 g kristálycukor
- 120 g habtejszín 30%-os
- só -ízlés szerint-
- 80 g vaj
Elkészítés.
Omlós.
A lisztet, sót, fahéjat, kakaóport, sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot keverjük át.
Adjuk hozzá a vajat ls morzsoljuk össze. Itt nem dolgozzuk készre, de azért kb 3/4-ig összeállítjuk. Tovább nem is menne, hiszen száraz a tészta még ebben a fázisban.
Adjuk hozzá a tojást és a sárgáját és most gyúrjuk gyorsan készre. gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk melegétől olvadhat a vaj. Ha összeállt, szedjük 2-3 darabra a tálban -így gyorsabban hűl vissza- dobjuk hűtőbe 1 fokra 30-40 percre.
Túróhab.
A túrót, tejfölt, citromhéjat, porcukrot, vaníliáz és a három sárgáját keverjük össze. ha nagyon rögös a túró akkor villával nyomkodjuk át, ne maradjanak nagy göbök a túróban.
A fehérjéből, borkősavval és a cukorral verjünk habot. Forgassuk bele óvatosan a túrós alapba.
Összeállítás.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral. Reszeljük bele a tészta egyik felét, a nagy lyukú reszelővel. Szórjuk meg a csokicseppekkel. Simítsuk rá a túróhabot és reszeljük rá a tészta másik felét. Én nem szoktam kínosan ügyelni, hogy mindnehol betakarja a tészta a túrót… ez egy házi süti! <3
Mehet a sütőbe 30-40 percre. Én szeretem ha kicsit odakap a túró.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Karamell szósz.
A kristálycukrot karamellizáljuk. Indukcióson 7-es fokozaton indítjuk, nem kavargatjuk, rázzuk a gyorsforralót. Ha felolvadt a cukor akkor 5-re vesszük.
Mikor elolvadt, már lehet kavargatni amíg a színt el nem érjük.
A habtejszínt 2 részletben adjuk hozzá. Vigyázz, mert felhabzik és irtó forró. Ne kavarj bele, csak rázogasd az edényt ismét.
Amikor alábbhagy a sistergés, mehet bele a második rész habtejszín. Most már bátran lehet kevergetni.
Forraljuk 2-3 percet. Ezzel besűrítjük.
Egy jó csekkolási módszer a hideg tányérra kicseppentett szósz. Ha lassan folyik el, akkor készen is van, nem kell tovább főzni.
Ízesítsük. Bátran sózzuk, kóstoljunk és állítsuk be a kellően sós ízt.
Végül a vajat is adjuk hozzá, keverjük el.
Tálalás.
Egy szép szeletet tegyünk a tányérra és locsoljuk meg a szósszal.
isteni!



You must log in to post a comment.