Kávé torta
A sercegős vajkrémet én sem szeretem. A finom vajkrémet azonban igen.
Sokáig messzire elkerültem, hiszen anno mikor lekezdtem a cukrászat iránt érdeklődni vaj és porcukor keveréke már nekem vajkrém volt. 😀 Tömény, borzalom tömény és… szóval nem volt az igazi.
Aztán jöttek a habos vajkrémek, svájci, olasz, francia és megváltozott a világ. Imádom mindet, finomak, habosak, töltleéknek is szueprek és burkoláshoz is remek választás.
Ma egy kávés verziót álmodtam meg, de egy jó nagy csavarral.
A kávé és a tonka nagyon jó páros, de ap iskótánál egyáltalán nem szerettem volna egy hagyományos piskótát. Ezért egy banán tortát sütöttem, amit jól meglocsoltam erős kávéval, a töltelék a kávés scájci amit tonkával fűszereztem és egy kis kakaós omlós is készült hozzá.
Isteni torta.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- gyorsforraló 5L-es
- habzsák
- 123-as szirom dekorcső
- robotgép
- torta karton
- fém spatula
- műanyag simító
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók:
Banán torta:
- 25 g olaj
- 45 g vaj
- 60 g tojás -1 db L méretű-
- csipet só
- 125 g érett banán
- 95 g barna cukor-nádcukor a legjobb-
- 75 g habtejszín 30%-os
- 25 g tej
- 125 g liszt
- 3 g sütőpor
- 2 g őrölt fahéj
Svájci vajkrém:
- 3 db tojásfehérje “L” méret
- 160 g kristálycukor
- Csipet borkősav
- Csipet reszelt tonka
- 250 g vaj- puha-
- 60 g erős kv
Kakaós omlós:
- 130 g liszt
- 20 g kakaópor -Holland-
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- csipet só
- 1 db tojássárgája -L méretű-
100 g erős kávé -cukorzatlan-
Elkészítés.
Banános piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
Az olajat és a vajat habosítsuk ki. Kb 3 perc.
Adjuk hozzá a tojást vetessük fel. Sózzuk,
A banánt törjük meg villával és adjuk az alaphoz.
A cukrot, habtejszínt és a tejet keverjük el.
A lisztet, sütőport és fahéjat szitáljuk össze.
Cseréljünk kekszlapátra- ásó- és a lisztes illetve tejes keverekét felváltva adagoljuk, közben keverjük.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, a formát állítsuk 16 cm-re és fújjuk ki formaelválasztóval. Ha nincs vajjal vagy olajjal is kikenhetjük.
Töltsük bele a tésztát. Tegyük a sütőbe és süssük 15 percet.
Vegyük le a hőfokot 160 fokra és 20 percet süssük.
Majd vegyük le 155 fokra és 40-50 percet süssük.
Tűpróba kötelező!!!
Hűtsük ki a formában és vágjuk kettő lapba.
*forrón ne piszkáld, mert irtó puha, várd meg míg kihűl!
Kávés svájci vajkrém.
A fehérjét a cukorral vízgőz felett 70 fokosra melegítjük. Kevergessük serényen, de ne habosítsuk. Ha nincs hőmérőnk, bátran nyúljunk bele, és ha már sima- nem érezzük a cukrot- kész is.
Robotgéppel habosítsuk ki, rögtön az elején mehet bele a borkősav és a tonka is.
Ha kész, szép csúcsos akkor a puha vajat adagoljuk apránként. Még mindig habverővel toljuk, közepes fokozaton.
Ha benne az összes vaj, magasabb fokozatra kapcsoljunk és habosítsuk 4-5 percig. Látványosan kifehéredik. A kv-t is adagoljuk hozzá, kisebb adagokban.
Most kekszlapátra cserélünk és krémesítjük, ez 6-8 perc is lehet.
Töltsük habzsákba, vágjuk ki 1 cm-es méretre.
*ha szétesik a hab és a vaj keveréke, maxra tekerd a robotgépet és habosítsd amíg össze nem áll
Omlós tészta.
Minden hozzávalót gyúrjunk nagyon gyorsan össze. Ha nagyon meleg a kezünk, akkor robotgéppel, kekszlapáttal dologzzunk. Tegyük a tésztát legalább 1 órára hűtőbe.
csipegessük szét a tésztát, random méretekben, legyen kicsi és nagy méret is. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, alsó-felső állásban. Süssük készre 5-10 perc alatt. Hűtsük le a tepsin.
*ez a mennyiség rengeteg, szóval akár keksz is készülhet, de fagyóban a nyers tészta 2-4 hónapig eltartható
Összeállítás.
A forgatható tortaállványra tegyük a tortakarton a piskóta méretében. Erre egy pici kávés vajkrémet nyomjunk és mehet rá az első piskóta. Alaposan kenjük le a kávéval majd nyomjunk körbe a szélénél egy kört. Középre pedig spirálisan, körbe a vajkrémet. Jöhet a következő lap, kávé kenés és vajkrém. A piskóta tetejére is nyomjunk a krémből és simítsuk el. Az oldalára picike krémet nyomjunk körbe és simítsuk el. Addig simítsuk amíg a piskóták kilátszanak.
A maradékot töltsük át egy másik habzsákba amibe beletettük a szirom dekorcsövet.
A tortát tegyük 15 percre 1 fokos hűtőbe.
A torta tetejére nyomjunk hullámokat a vajkrémből. Dekoráljuk az omlós keksz darabokkal és szórjuk meg porcukorral. És egy picike instans kávéval is szórjuk meg.
Én meg toltam még egy kis csokoládéval is, de az elhagyható.




