Kávé torta
A sercegős vajkrémet én sem szeretem. A finom vajkrémet azonban igen.
Sokáig messzire elkerültem, hiszen anno mikor lekezdtem a cukrászat iránt érdeklődni vaj és porcukor keveréke már nekem vajkrém volt. 😀 Tömény, borzalom tömény és… szóval nem volt az igazi.
Aztán jöttek a habos vajkrémek, svájci, olasz, francia és megváltozott a világ. Imádom mindet, finomak, habosak, töltleéknek is szueprek és burkoláshoz is remek választás.
Ma egy kávés verziót álmodtam meg, de egy jó nagy csavarral.
A kávé és a tonka nagyon jó páros, de ap iskótánál egyáltalán nem szerettem volna egy hagyományos piskótát. Ezért egy banán tortát sütöttem, amit jól meglocsoltam erős kávéval, a töltelék a kávés scájci amit tonkával fűszereztem és egy kis kakaós omlós is készült hozzá.
Isteni torta.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- gyorsforraló 5L-es
- habzsák
- 123-as szirom dekorcső
- robotgép
- torta karton
- fém spatula
- műanyag simító
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók:
Banán torta:
- 25 g olaj
- 45 g vaj
- 60 g tojás -1 db L méretű-
- csipet só
- 125 g érett banán
- 95 g barna cukor-nádcukor a legjobb-
- 75 g habtejszín 30%-os
- 25 g tej
- 125 g liszt
- 3 g sütőpor
- 2 g őrölt fahéj
Svájci vajkrém:
- 3 db tojásfehérje “L” méret
- 160 g kristálycukor
- Csipet borkősav
- Csipet reszelt tonka
- 250 g vaj- puha-
- 60 g erős kv
Kakaós omlós:
- 130 g liszt
- 20 g kakaópor -Holland-
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- csipet só
- 1 db tojássárgája -L méretű-
100 g erős kávé -cukorzatlan-
Elkészítés.
Banános piskóta.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, alsó-felső állásban.
Az olajat és a vajat habosítsuk ki. Kb 3 perc.
Adjuk hozzá a tojást vetessük fel. Sózzuk,
A banánt törjük meg villával és adjuk az alaphoz.
A cukrot, habtejszínt és a tejet keverjük el.
A lisztet, sütőport és fahéjat szitáljuk össze.
Cseréljünk kekszlapátra- ásó- és a lisztes illetve tejes keverekét felváltva adagoljuk, közben keverjük.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, a formát állítsuk 16 cm-re és fújjuk ki formaelválasztóval. Ha nincs vajjal vagy olajjal is kikenhetjük.
Töltsük bele a tésztát. Tegyük a sütőbe és süssük 15 percet.
Vegyük le a hőfokot 160 fokra és 20 percet süssük.
Majd vegyük le 155 fokra és 40-50 percet süssük.
Tűpróba kötelező!!!
Hűtsük ki a formában és vágjuk kettő lapba.
*forrón ne piszkáld, mert irtó puha, várd meg míg kihűl!
Kávés svájci vajkrém.
A fehérjét a cukorral vízgőz felett 70 fokosra melegítjük. Kevergessük serényen, de ne habosítsuk. Ha nincs hőmérőnk, bátran nyúljunk bele, és ha már sima- nem érezzük a cukrot- kész is.
Robotgéppel habosítsuk ki, rögtön az elején mehet bele a borkősav és a tonka is.
Ha kész, szép csúcsos akkor a puha vajat adagoljuk apránként. Még mindig habverővel toljuk, közepes fokozaton.
Ha benne az összes vaj, magasabb fokozatra kapcsoljunk és habosítsuk 4-5 percig. Látványosan kifehéredik. A kv-t is adagoljuk hozzá, kisebb adagokban.
Most kekszlapátra cserélünk és krémesítjük, ez 6-8 perc is lehet.
Töltsük habzsákba, vágjuk ki 1 cm-es méretre.
*ha szétesik a hab és a vaj keveréke, maxra tekerd a robotgépet és habosítsd amíg össze nem áll
Omlós tészta.
Minden hozzávalót gyúrjunk nagyon gyorsan össze. Ha nagyon meleg a kezünk, akkor robotgéppel, kekszlapáttal dologzzunk. Tegyük a tésztát legalább 1 órára hűtőbe.
csipegessük szét a tésztát, random méretekben, legyen kicsi és nagy méret is. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, alsó-felső állásban. Süssük készre 5-10 perc alatt. Hűtsük le a tepsin.
*ez a mennyiség rengeteg, szóval akár keksz is készülhet, de fagyóban a nyers tészta 2-4 hónapig eltartható
Összeállítás.
A forgatható tortaállványra tegyük a tortakarton a piskóta méretében. Erre egy pici kávés vajkrémet nyomjunk és mehet rá az első piskóta. Alaposan kenjük le a kávéval majd nyomjunk körbe a szélénél egy kört. Középre pedig spirálisan, körbe a vajkrémet. Jöhet a következő lap, kávé kenés és vajkrém. A piskóta tetejére is nyomjunk a krémből és simítsuk el. Az oldalára picike krémet nyomjunk körbe és simítsuk el. Addig simítsuk amíg a piskóták kilátszanak.
A maradékot töltsük át egy másik habzsákba amibe beletettük a szirom dekorcsövet.
A tortát tegyük 15 percre 1 fokos hűtőbe.
A torta tetejére nyomjunk hullámokat a vajkrémből. Dekoráljuk az omlós keksz darabokkal és szórjuk meg porcukorral. És egy picike instans kávéval is szórjuk meg.
Én meg toltam még egy kis csokoládéval is, de az elhagyható.





You must log in to post a comment.