Citrom torta
A nyár végére belehúztam… Én ahogy mondtam nyáron a gyerek és semmi más… Nem sütöttem 1 teljes hónapon át, erre ma döbbentem rá, mikor a fotóimat mentettem le és mappáztam.. az augusztus volt nincs, nincs ilyen mappa… de nem is baj.
Ezért itt a végére felvértezve mindennel, két torta is készült nektek. A kávés és ez a citromos.
Nem mondom, hogy a kávés kimerített, mert nem, de gondoltam ha azzal megizzasztalak, akkor jöhet egy hűtőből kikapós, kész lekváros….
Így lett ez a nagyon citromos torta. Keksz alap kis dióval, rengeteg citrom lekvár, habcsók és citromos mascarpone hab.
Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű
- acetate fólia
- gyorsforraló
- robotgép
- cukrász fákyla
- fém spatula
- habzsák
- 1A kör dekorcső
Elkészítési idő: 12 óra
Hozzávalók:
Habcsók:
- 1 db tojásfehérje -L méret-
- 30 g porcukor
- csipet borkősav
Keksz:
- 250 g darált keksz -én háztartásit használtam és darálva volt-
- 50 g darált dió
- 130 g vaj
Citromos mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 15 g reszelt citromhéj
- 20 g citromlé
- 140 g porcukor
- 120 g habtejszín 30%-os
Habcsók:
- 2 db tojásfehérje -L méretű-
- 100 g porcukor
- csipet borkősav
Elkészítés.
Habcsók.
A sütőt melegítsük elő 93 fokra, légkeverésre.
A tojásfehérjét kezdjük el habosítani, amikor opálos adjuk hozzá a cukrot és a borkősavat.
Verjünk kemény, de flexibilis habot.
Töltsük habzsákba, 1A dekorcsővel és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk közepes méretű halmokat.
Toljuk a sütőbe és 1 és 1/2 órán át szárítsuk.
Keksz.
A darált kekszet, diót és olvasztott vajat keverjük el. Én forgathatón dolgoztam, de megteszi egy deszka is. Tegyünk rá acetate fóliából akkora méretűt mint a tortagyűrű. Állítsuk rá a tortagyűrűt és béleljük ki acetate fóliával 7 cm magasan.
A kekszes alapot töltsük a formába és alaposan nyomkodjuk le. Én pohárral csináltam.
Kenjük meg bőségesen a citrom lekvárral, én a felét elhasználtam. Sparban vettem, finom nagyon.

Morzsoljuk rá a habcsókokat, hagyhatunk benne nagyobb darabokat is, mindnehova jusson.
Mascarpone hab.
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Halmozzuk középre a tortára a felét, majd simítsuk el. mehet rá a másik fele is, itt már bátran dolgozhatunk, hiszen nem húzzuk vissza a habcsókot. Simítsuk el és mehet a hűtőbe 1 fokra 10 órára.
Másnap.
Habcsók.
A tojásfehérjét kezdjük el habosítani, amikor opálos adjuk hozzá a cukrot és a borkősavat.
Verjünk kemény, de flexibilis habot.
Dekor.
A tortáról húzzuk le a tortagyűrűt. vegyük le az alsó fóliát, tegyük tálalóra.
Húzzuk le az oldaláról is az acetate fóliát.
Halmozzuk a habcsókot középre. Fém spatulával húzzuk szét és igyekezzünk ki csúcsokat is kialakítani. Cukrász fáklyával pirítsuk meg a habot.
Érdekes torta, hiszen van benne citrom lekvár, amin egy nagy adag habcsók is van, ami persze el fog olvadni, tehát ropogni nem fog, de ad egy izgalmas extra réteget a tortának. Viszont a mascarpone habot fent tartja, ezért láthatjuk oldalt a belsőt is. Én imádom ezeket a technikákat.




