Fahéjas diós tekercs
Hangolódjunk a karácsonyra. Megosztom veletek ezt a kedvenc karácsonyi kekszem receptjét. Nagyon finom, irtó gyorsan készen van, és az a gond, hogy irtó gyorsan elfogy, mert eteti magát.
A dió bármilyen más magra cserélhető, nagyon izgi íze van.
Érdemes dupla adagot készíteni, nem kell hűteni, simán az asztalon egy szép tálalón tárolható. Morzsalékos, omlós, de puha keksz és a olyan érzetet hagy maga után, hogy csak egy kis faaltkát még. Imádom az ilyen ételt, sütit…. csak még egy kicsit… 🙂
Eszközlista:
- robotgép
- sodró
- tepsi
- sütőpapír
- éles kés
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Keksz:
- 290 g liszt
- 180 g vaj
- csipet só
- 100 g porcukor
- 6 g sütőpor
- nagy csipet csillagánizs -őrölt – Ázsia Bt-ben kapható
- pici vanília
- 50 g tojás -1 db M méret-
Töltelék:
- 100 g vaj
- 85 g barna cukor
- 6 g fahéj -őrölt-
- 20 g dió -darált-
- csipet tonakbab -reszelt -Ázsia Bt
Elkészítés.
Keksz.
A minden hozzávalót, kivétel a tojást, morzsoljunk el. Mint az omlósnál. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze. Kissé ragacsos tésztát kapunk, nem gond, tegyük hűtőbe 1 fokra 30-40 percre.
Töltelék.
A vajat melegítsük meg mikróban, 1X30 mp, 800W-on, keverjük el. Adjuk hozzá a cukrot, fahéjat, diót és a tonkát, keverjük el. Dobjuk hűtőbe 1 fokra amíg nyújtjuk a tésztát.
Összeállítás.
Ha kihűlt, összeállt a tészta akkor lisztezett pulton nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. Igyekezzünk szépen dolgozni, vagyis szép tégla formát nyújtsunk.
TIPPEM.
Ha a tésztát gombóccá formáljuk, majd ellapítjuk és a sodróval mindig csak kicsit nyújtunk rajta középen, majd fordítjuk és középen nyújtjuk kicsit ismét, akkor gyönyörű egyenletes tésztát kapunk, aminek nem cakkos a széle.
Kenjük meg a tésztát a töltelékkel, mostanra szépen lehűlt és nem folyik annyira, szépen kenhető. Mindnehova jusson a teljes tésztát fedjük be vele.
Tekerjük fel szorosan a tésztát. Az első hajtás picike legyen, így indítsuk el a tekerést.
Tegyük át sütőlapra és ismét hűtés következik 1 fokon, 20 perc.
Sütés.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A hengert tegyük pultra és vágjunk éles késsel 5 mm-es köröket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire hagyjunk köztük 2-3 cm helyet, mert nőni fognak, és irány a sütő 18-22 percre.
Hagyjuk kihűlni és tegyük át tálalóra.
TIPPEM.
Ha a tészta nem kellően hideg, akkor a kés vágás közben nyúzni fogja a tésztát és nem lesz szép formája a végén sülés után. -mondjuk ez nem gond, így is elfogyott 🙂
Nem hűtős, 1 hétig eláll, de nem fog, mert megeszik 🙂
Omlós, ízes, nagyon finom puha keksz. <3





You must log in to post a comment.