Mandarinos mákos
Egy gyors kis nasika. Omlós, mákos, igazi karácsonyi. Én most mandarin curdöt készítettem, mert mindenki citromosat tol minden mákos dologhoz. Nagyon izgi am andarin is, de ha túl édes a mandarin kell, hogy savasítsuk. Most citromsavat használtam, szóval kóstolj te is, mert savassá kell varázsolni a mandarint.
Gyorsan elfogy, egy tepsi készült és alig tudtam fotózni.
Eszközlista:
- fém gömb eszköz a legnagyobb, 1 cm-es -cukorvirágokhoz használjuk-
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- habzsák
- cukrászfáklya
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Mandarin curd:
- 60 g mandarinlé
- 3 g mandarinhéj
- 40 g kristálycukor
- 30 g tojássárágja
- csipet citromsav
- 1 db zselatin lap -ALDI-
- 35 g vaj
Mákos keksz:
- 150 g liszt
- 120 g vaj
- 40 g porcukor
- csipet só
- 5 g mandarinhéj
- 15 g daráltmák -cukrozatlan-
Elkészítés.
Mandarin curd.
A zselatint hidratáljuk.
Az összes többi hozzávalót, kivéve a vajat tegyük gyorsforralóba és közepes hőfokon kezdjük melegíteni. Kicsit sűrítsük be.
Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el.
Adjuk hozzá a vajat, keverjük el.
Kóstoljunk, savas irányba kell eltolni a mandarin ízét, mert a keksz édes.
tegyük hideg helyre 1-2 órára.
Mákos keksz.
Minden hozzávalót gyúrjunk össze. Kissé ragacsos tésztát kapunk. Tegyük hidegre 20-30 percre.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A tepsit béllejük sütőpapírral.
A tésztából gombócozzunk kb diónyi méretú gömböket a tepsire.
A gömb eszközzel dolgozunk tovább. Nyomjuk bele a golyóba és körkörösen mozgatva szélesítsük a lyukat.
*ha reped a tészta, akkor gyúrd át újra az adott gömböt, így az megmelegszik és nem fog repedni
Irány a sütő. 9-10 perc a sütési ideje, nem kell hogy színt kapjon.


Hibalehetőség.
Ha eltünik a lyuk, akkor nem votl elég mély, utólag nem javítható.
Összeállítás.
A kihűlt mandarin curdot kavarjuk át alaposan habverővel, töltsük habzsákba. Igen, ez egy keményebb curd, de nem gond. Ha hígabbat szeretnél ebben a receptben ne használj zselatint.
Szóval nyomjuk a mélyedésekbe a curdöt. Kis halmok lesznek, nyugi. A cukrászfáklyával toljuk meg, nem pirítjuk csak addig fáklyázzuk amíg kissé megolvad a curd és jobban elterül.
Kis porcukor szórás és kész.
Egy tepsi mennyiség.

