Narancsos, kardamomos süti, pillecukros narancsos habbal
Egy mezei kevert tésztát készítünk, de megpakoljuk egy csomó finomsággal. Ízesítjük kardamommal -ez nagyon karácsonyi- kandírozott naranccsal, aszalt vörösáfonyával, mazsolával és étcsoki cseppekkel. Puha, szaftos, izgalmas.
A tetején viszont újabb izgi jön, mert egy merinque készül, de pillecukorral és egy rakat alkohollal. Cointreaut használunk, mert narancsos minden, így itt jól mutat majd, ja és vanília is van benne.
Pillecukor szarvasokkal díszítjük, kis ropival.
Nagyon gyorsan készen van, isteni finom íze van, más nem is kell karácsonyra, ha gyorsan szeretnénk egy kis nasikát prezentálni.
Eszközlista:
- robotgép
- 20 cm-es tortagyűrű 5 cm magas
- gyorsforraló 3L-es
- habüst
- habverő
- fém spatula
- dekorhoz, fekete ehető filc
- 5-6 db pillecukor
- piros cukorgyöngy kicsi és nagy
- ehető ragasztó
- perecek
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók:
Süti:
- 125 g vaj
- 110 g porcukor
- 10 g narancshéj -reszelt
- 5 g citromhéj
- 2 db tojás -L méret-
- 3 g őrölt kardamom-TESCO-
- 4 g sütőpor
- csipet só
- 125 g liszt
- 15 g kandírozott narnacs kocka -LIDL-
- 40 g aszalt vörösáfonya és mazsola vegyesen -LIDL-
- 30 g étcsokicsepp -LIDL-
Hab:
- 2 db tojásfehérje -L méret-
- 150 g kristálycukor
- 70 g pillecukor -fehér-
- vanília
- só
- csipetke borkősav
- 1 kupak Cointreau
Dekor:
- 7 db pillecukor
- perec
Elkészítés.
Süti.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat porcukrot, citrom és narancs héját keverjük át, ásó eszközzel dolgozzunk. ha szép habos, a tojásokat egyesével adjuk hozzá és vetessük fel.
Keverjük össze a karadamomot, sót, sütőport, lisztet és adjuk kanalanként a tojásos alaphoz.
Keverjük át.
Adjuk hozzá a kandírozott narancsot, áfonyát, mazsolát és csokicseppet. Itt már kézzel forgassuk össze.
*áfonya, mazsola, ez egy keverék a LIDL-ben kapható
A sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a tortagyűrűt és töltsük bele a masszát.
Süssük készre 30-35 perc alatt. Hűtsük le teljesen.
ha kihűlt, éles késsel vágjunk be a gyűrű és a süti közé, állítsuk fejre a gyűrűt és vágjuk végig a késsel. Fektetve is vághatjuk de felállítva könnyebb.
Tegyük a tálalóra.
Hab.
A fehérjéket, cukrot, pillecukrot, vaníliát, sót tegyük vízgőz fölé fém habüstben és közepes hőfokon FOLYAMATOSAN keverve -szilikon spatulával- melegítsük meg, hogy a pillecukor elolvadjon. Adjuk hozzá a borkősavat.
Ha elolvadt azonnal kezdjük robotgéppel habosítani, először alacsony fokozaton, majd amikor elkezd kissé habosodni, mehet közepes sebességgel.
Ha kész, szép ragacsos, nyúlós, de stabil habot kapunk, adjuk hozzá a Cointreaut és robotgéppel keverjük át.
Dekor.
Amíg a hab készül a dekort is elkészíthetjük. A perceket törjük el hosszában ,így kapunk két szarvat. Szúrjuk bele a pillébe.
Rajzoljunk az ehető filccel két kis pöttyöt, ez a szeme. Az ehető ragasztóval vékonyan kenjük át a száj magasságban és 2 db pici cukorgyöngyöt tapasszunk oda.
A sütire halmozzuk a hab felét, simítsuk el, és a teteje széléről húzzuk lefelé a süti oldalára, ne burkoljuk le teljesen, szépen mutat ha látjuk a sütit is.
Most a maradék habot is tegyük a tortára és simítsuk el. A fém spatulával húzzuk rusztikusra. nyomjuk oda picit ah abhoz és hirtelen rántsuk fel, így felhúzzuk a habot.
A pillecukor szarvasokba szúrjuk fogpiszkálót és szúrjuk a tortába.
Szórjuk meg nagyobb piros cukorkával és pici szórócukorral is.





You must log in to post a comment.