Mézis piskóta, karamell, nugát ropogós
Egy gyors, egyszerű sütit hozok ma. Mézi fűszeres vajas piskóta, alaposan megáztatva maracuja áztatóval. kegyetlen mennyiségű soft karamell és egy kakaós mogyorós ropogós, ja majd elfeledtem egy nugát ropogós is gazdagítja a desszertet. Gyorsan készen van, bár sok összetevős és van buktatója is, a karamell és a nugát is macerásabb a kezdő szintnél, de isteni desszert, látványos is…
Eszközlista: ÉCSY KFT
- KIT STELLA CIRCO 1000
- robotgép
- gyorsforraló 3L-es
- habverő
- hőmérő
- sütőpapír
- silpat lap
Elkészítési idő: 10-14 óra
Hozzávalók:
Vajas genoise:
- 240 g tojás -4db L méretű-
- 130 g barna cukor
- 6 g mézi fűszer keverék
- 5 g narancshéj -reszelt-
- 25 g vaj
- 125 g liszt
Maracujás áztató:
- 70 g maracujapüré
- 20 g kristálycukor
Diós kakaós ropogós:
- 20 g liszt
- 5 g kakaópor
- 25 g darált mogyoró
- 25 g kristálycukor
- 25 g vaj
- 2 g narancshéj
- csipet só
Sós soft karamell:
- 1 db zselatin lap -ALDI-
- 17 g víz
- 50 g kristálycukor
- 40 g glükóz -méz is használható-
- 60 g habtejszín 30%-is
- 1/4 rúd vanília magvai
- 17 g vaj
- só -ízlés szerint-
Mogyoró nugát ropogós:
- 25 g kristálycukor
- 10 g glükóz
- 25 g vaj
- 30 g aprított mogyoró
- 0,5 g szódabikarbóna
Elkészítés.
Vajas mézis genoise.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, lasó-felső állásban.
A tojásokat, cukrot, mézi fűszert, narancshéjat, vízgőz felett, folyamatosan keverve melegítsük 50 fokosra.
Habosítsuk fehéredésig, közepes fokozaton.
A vajat melegítsük meg mikróban, 1X 30 mp, 800W-on, keverjük el. A robotgépet vegyük alacsony fokozatra és csorgassuk az alapba a vajat, folyamatosan keverve.
Állítsuk le a robotgépet és most már kézzel dolgozunk. A robotgép habverőjével. Forgassuk bele a lisztet.
A szett nagy szilikonját használjuk. Töltsük bele a masszát és süssük készre 35-40 perc alatt.
Hűtsük le teljesen és nagyon óvatosan a szilikon oldalait húzzuk el első körben, mikor ott enged, akkor a két csúcsánál lazítsuk ki a piskótát.
Maracuja áztató.
Mindent főzzünk össze és forraljuk 2 percet.
A kihűlt piskótát szurkáljuk meg alaposan és ecsettel kenjük rá az egész áztatót, mindnehol kenjük át, fent is, oldalt is.
Mogyorós kakaós ropogós.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra alsó-felső állsában.
Minden hozzávalót keverjünk, gyúrjunk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire csipkedjünk nagyobb falatnyi darabokat a tésztából. Süssük készre 10-15 perc alatt. Hűtsük le, mert melegen nagyon puha.
Sós szoft karamell.
A zselatint hidratáljuk.
A vízből, cukorból, glükózból készítsünk karamellt. Adjuk hozzá kettő részletben a meleg habtejszínt. Közepes hőfokon hagyjuk, hogy feloldódjon az összes karamell. ha ez kész, forraljuk 105 fokosra az alapot.
Adjuk hozzá a vaníliát, zselatint, keverjük el.
Adjuk hozzá a vajat és keverjük el. Sózzuk. Ízlés szerint, mivel sós karamellt készítünk így bátran, de kóstolj.
Mogyoró nugát ropogós.
A cukrból és glükózból készítsünk karamellt. VILÁGOS KARAMELLT!!!!
Adjuk hozzá a vajat, alacsony hőfokon olvasszuk fel, elegyedjen minden. Adjuk hozzá a mogyorót, keverjük el. Emeljük a hőfokot közepes hőfokra, egy percet melegítsük, és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Azonnal vegyük le a tűzről és keverjük át alaposan. Öntsük silpat lapra és terítsük el. hagyjuk kihűlni.

Összeállítás.
A sütire öntsük a soft karamellt. Ültessük rá a kakaós ropogósokat és dekoráljuk a nugát ropogóssal.
Ha ettől többet is tanulnál, gyere csatlakozz az ÉVES ONLINE CUKRÁSZ TANFOLYAMHOZ! <3




You must log in to post a comment.