Naspolya lekváros mézi linzer
A kihívások kedvelőinek most a naspolya lekváros kekszemet hozom.
Egy mézi linzer az alap, finom, fűszers, omlós keksz lesz, ami tartja a formáját, szépen ki lehet szúrni. Imádatos. Nagyon jól passzol a két íz, igazi karácsonyi ízvilág.
Hajrá!
A tészta mennyisége sok, de nem kötelező csak naspolyalekvárral tölteni. Mézi krém, dulce de leche, karamell, lekvárok, nuti, csoki…..
Kari előtt nincs bolondokháza… csak lazán.
Eszközlista:
- kiszúrók
- gyorsforraló 5L-es
- szita
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 3-4 tepsihez
Naspolya lekvár:
- 200 g naspolya -érett,szottyos-
- 60 g víz
- 50g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor
- 6 g reszelt narancshéj
- pici citromsav -citromlével helyettesíthető
Keksz:
- 250 g vaj
- 80 g porcukor
- 7 g narancshéj -reszelt- Lidis is ok-
- csipet só
- kis vanília -Lidis is ok –
- 440 g liszt
- 60 g keményítő -kukorica-
- 6 g sütőpor
- 1 csomag mézi fűszer -Lidis nagyon jó –
- 6 db tojássárgája -L méret-
Elkészítés.
Naspolya lekvár.
A naspolyákat mossuk meg. tegyük a gyorsforralóba az összes többi hozzávalóval. Forraljuk fel, és főzzük puhára.
Törjük össze és szitán passzírozzuk át. Tegyük vissza a tűzre és főzzük közepes hőfokon 10-15 percet. Itt kóstoljunk bátran és ízesítsünk kedvünkre, cukor, még citrom… Ha nagyon sűrű még kis vizet adjunk hozzá.
Hűtsük le.
Keksz.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
Mindent gyúrjunk össze, nagyon jó állagú tésztát kapunk.

Nem kell pihentetni, semmit nem csinálunk, dolgozunk tovább. ha ragacsos, kis lisztet adj hozzá. A lényeg nem gyúrkásszuk a végtelenségig, álljon össze és kész. Ha meleg a kezed eltolja a hőfokot, a vaj olvadni fog, a tészta pedig ragadni.
Tegyük sütőpapírra a tészta felét. Másik sütőpapírral fedjük le és nyújtsuk 3-4 mm vékonyra.
Ha szép egyenletes kört szeretnénk nyújtani, akkor a sodrót nyomjuk bele középre a tésztába és toljuk meg kissé fel és le is. Majd fordítsunk a tésztát és ugyanígy járjunk el. Nyújtsuk mindig nagyobbra.

A kiszúrókat lisztezzük át, én tányérkára tettem ki és abba mártottam meg. Szúrjuk ki a kekszeket. Spatulával emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsire.

Toljuk sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre. Kapjon egy kis színt de ne pirítsuk meg.
Szúrjuk ki a többi kekszet is és süssük ki. Hűtsük le.
Töltsük meg.
Én most saját naspolyalekvárt használtam, isteni. Kanálkával kenjünk egy kanálnyit a kekszre a nem lyukas verzióra. Fedjük be a lyukassal, nyomjuk össze kissé.

Az összetapasztott kekszeket alaposan megporcukorzzuk.
A lekvárból kanálkával egy picit töltsünk a keksz mélyedésébe és rázzuk meg a kekszet, így az elterül.
Hajrá! Isteni <3




You must log in to post a comment.