Mézi sajttorta
Egy gyors nasikának a receptjét hozom most. Mivel imádjátok am ézi linzeremet, ezért egy tortát is készítünk belőle. gyorsan készen van, semmi extrém előkészületet nem igényel, hacsak azt nem, hogy lassan vadászni kell a mézi krémet a Lidiben 🙂
Az alap a mézi linzer, most több vajjal, nagyon krémes alap lesz. Ezen csüccsen a ropogós mézi krém réteg, azon étcsokicseppek és egy lágy, habos, narancsos, vaníliás mascarpone hab.
Isteni, mert alapból elég édes lenne, de a mascarpone habot nem cukrozzuk túl, és a csokicseppek szép egyensúlyt termetenek a keserű ízükkel.
HAJRÁ <3
Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű
- robotgép
- habzsák
- 1A kör dekorcső
- kis és nagy csillag kiszúró
- kutter
- fém spatula
- cukrászfákyla
Elkészítési idő: 5-7 óra
Hozzávalók:
Habcsók:
- 20 g tojásfehérje
- 40 g kristálycukor
- csipet borkősav
Mézi linzer és alap-
- 125 g vaj
- 40 g porcukor
- 4 g narancshéj -reszelt- Lidis is ok-
- csipet só
- kis vanília -Lidis is ok –
- 220 g liszt
- 30 g keményítő -kukorica-
- 3 g sütőpor
- 1/2 csomag mézi fűszer -Lidis nagyon jó –
- 3db tojássárgája -L méret-
Az alaphoz: 220 g mézi linzer morzsa és 100 g vaj
Mascarpone hab:
- 500 g mascarpone -LIDL-
- 250 g habtejszín 30%-os
- 10 g narancshéj -reszelt-
- pici vanília
- csipet só
- 90 g porcukor
Mézi krém -crunchy -fotó a receptben, és csokicsepp -LIDL- ebből 90 g mennyiség -LIDL-
Elkészítés.
Habcsók.
Melegítsük elő a sütőt 93 fokra, légkeverésre.
A tojásfehérjéből, cukorból és borkősavból készítsünk habot. Töltsük habzsákba az 1A kör dekorcsővel és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk halmokat.
Szárítsük 1.5 órán át. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
Keksz.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
Mindent gyúrjunk össze, nagyon jó állagú tésztát kapunk.

Nem kell pihentetni, semmit nem csinálunk, dolgozunk tovább. ha ragacsos, kis lisztet adj hozzá. A lényeg nem gyúrkásszuk a végtelenségig, álljon össze és kész. Ha meleg a kezed eltolja a hőfokot, a vaj olvadni fog, a tészta pedig ragadni.
Tegyük sütőpapírra a tészta felét. Másik sütőpapírral fedjük le és nyújtsuk 3-4 mm vékonyra.
Ha szép egyenletes kört szeretnénk nyújtani, akkor a sodrót nyomjuk bele középre a tésztába és toljuk meg kissé fel és le is. Majd fordítsunk a tésztát és ugyanígy járjunk el. Nyújtsuk mindig nagyobbra.

A kiszúrókat lisztezzük át, én tányérkára tettem ki és abba mártottam meg. Szúrjuk ki a kekszeket. A kicsiből 5-8 db kell csak, a nagy méretűvel szúrjuk ki a többit. Spatulával emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsire.

Toljuk sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre. Kapjon egy kis színt de ne pirítsuk meg.
Szúrjuk ki a többi kekszet is és süssük ki. Hűtsük le.
A keksz mennyisége több, amit nem aprítunk fel azt faljuk be 🙂 töltsük meg… szabadfelhasználású 🙂

A vajat -100 g – melegítsük meg mikróban, 30 mp, 800W-on. A mézi linzert mérjük ki, 220 g és kutterben -aprítóban- aprítsuk morzsásra.
Adjuk hozzá vajat és keverjük el.
Összeállítás.
A 20 cm-es tortagyűrűt állítsuk sütőpapírra- vagy tortakartonra és töltsük bele a vajas morzsát.
IGEN, ez most egy kicsit krémesebb állag, de így van jól, isteni lesz. Nyomkodjuk el egyenletesen a morzsát és tegyük fagyóba 10 percre.
Kenjük meg 200 g mennyiségű mézi krémmel, crunchy verzióval.
Ezzel. Lidlben kapható.

Szórjuk meg a csokicseppekkel és tegyók fagyóba 20 percre.
Mascarpone hab.
Mindne hozzávalót habosítsunk ki.
Töltsük a keszes alapra, simítsuk el és tegyük fagyóba 4-5 órára, -23 fokra.
Dekor.
A kifagyott tortát szedjük ki a gyűrűből. Cukrászfáklyával melegítsük meg a gyűrűt és alulról toljuk ki a tortát. Tegyük tálalóra.
Tegyünk rá a kis csillag kekszből 5-6 darabot. 1 db kekszet morzsoljunk el és szórjuk a kekszek köré. Állítsunk pár darab habcsókot is köréjük, pirítsuk meg cukrászfáklyával.
Dekoráljuk vörösáfonyával és pár szem csillagánizzsal.
*csillagánizs LIDL-ben kapható.






You must log in to post a comment.