Karácsonyi kevert sok extrával
Akik szeretnek nagyot harapni a karácsony ízéből. Nektek szól ez a sütemény.
Puha mint egy klasszik kevert, morzsalékos, lágy, nagyon jó enni. Sok karácsonyi fűszer és még több extra kerül bele, nagyon ünnepi, ízében és kinézetében is. A mandula és a csokicsepp roppan, így a puha süti egy új textúrát is kap.
A máz…. na a máz az frenetikus. Némi alkohol is befigyel, ha sok lenne a feszkó kari előtt…. 😀
Eszközlista:
- nagy méretű kuglóf forma -ALDIBAN kapható ez a típus-
- robotgép
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Süti:
- 113 g vaj
- 200 g barnacukor
- 3 db tojás -L méret-
- pici vanília
- 350 g liszt
- 8 g sütőpor
- 3 g szódabikarbóna
- csipet só
- 5 g őrölt gyöbér
- 8 g őrölt fahéj
- 3 g őrölt szegfűszeg
- 1 g őrölt szerecsendió
- 85 g olaj
- 170 g juharszirup
- 85 g méz
- 200 g tej
- 100 g aszalt vörösáfonya
- 50 g kandírozott narnacshéj kockák
- 6 g narancshéj
- 50 g csokicsepp -étcsoki-
- 70 g pirított mandula forgács
Máz:
- 120 g mascarpone -LIDL-
- 150 g porcukor
- 10 g citromlé
- 6 g Cointreau
pár szem mirelit vörösáfonya, kis kristálycukor, dekorcukorkák
Elkészítés.
Süti.
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra, alsó-felső állásra. Készítsük elő a kuglóf formát. Aldiban kapható. <3 Én kifújtam formaelválasztóval, de nem feltétlen szükséges, hiszen a tészta nagyon vajas.
Pirítsuk meg száraz serpenyőben a mandula forgácsot. Kapjon színt.
A vajat és barnacukrot habosítsuk ki. Adjuk hozzá a tojásokat egyesével, mindegyikkel vetessük fel.
Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót.
Keverjük össze az olajat, juharszirupot, mézet, tejet.
Az alaphoz először a lisztes alap felét adjuk, dolgozzuk össze, majd a tejes alap felét, dolgozzuk össze. A maradék lisztes alap és a maradék tejes alap is mehet bele, dolgozzuk össze.
A vörösáfonya, kandírozott narancs, narancshéj, csokicsepp és mandula is mehet bele.
Töltsük a szilikonba és süssük készre 70-80 perc alatt. Tűpróba kötelező!!!!! Ha nem sül meg ennyi idő alatt, akkor 170 fokra csökkentsük a hőfokot és így süssük készre.
Hűtsük le a szilikonban.
*ha nincs ennyi fűszerünk, akkor bátran használjunk kész mézi fűszerkeveréket, mehet bele egy zacskóval
Máz.
Mindent keverjünk ki. Én kézi habverővel dogloztam. A konzisztencia fontos, mert sűrnek de folyósnak is kell lennie. A LIDL mascarpone a fenti arányokkal tökéletes, de ha sűrűbb a mascarpone akkor több foyladék kell bele, ha pedig hígabb akkor kevesebb folyadék.
Dekor.
Tegyük tálalóra a sütit. Öntsük le a mázzal, nem megy rá az egész, de azt tálaláskor lehet még önteni a sütire. Szórjuk meg a cukorba forgatott áfonyával, szórjuk meg dekorcukorral.
,-ha nincs mirelit vörösáfonyánk, nem gond, a friss is jó, dobjuk fagyóba mikor nekiállunk a sütinek, addig megfagy.Azért fontos, hogy fagyott legyen, mert ahogy enged ki, egy kis nedvesség keletkezik, így a cukor rá tud tapadni.




You must log in to post a comment.