Pekán kocka
Egy gyors, izgalmas és irtó fincsi nasit hozok. A pekándió különleges méyl ízét hozzuk elő, sok finom édes alapanyaggal, szóval egy elég édes nasika, azonban az étcsoki segít a sok cukrot ellensúlyozni.
Omlós alapon egy sütős pekán krém. Ez olyan izgi, mert megnő, habos lesz és nagyon izgi.
Eszközlista:
- 30X30 cm-es tepsi
- gyorsforraló 3L-es
- üvegedényke
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
Omlós:
- 183 g vaj
- 100 g porcukor
- 200 g liszt
- 6 g narancshéj
- csipet só
Pekán töltelék:
- 110 g vaj
- 180 g barnacukor
- 120 g juharszirup -méz is ok –
- csipet só
- vanília ízlés szerint
- 200 g pekándió
- 4 db tojás -L méret-
- 100 g csokicsepp
Csoki:
- 150 g étcsokoládé
- 6 g olaj
- 4 g méz
Elkészítés.
Omlós.
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra, alsó-felső állásban.
Az omlós hozzávalóit morzsoljuk össze, majd gyúrjuk gombóccá. Túl sokáig ne macráljuk, mert a vaj olvadni fog, a tészta pedig ragadni!
Nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és tegyük a tepsinkbe. tegyük hűvös helyre.
Pekán töltelék.
A vajat, barnacukrot, juhart, sót, vaníliát melegítsük meg. Ha felolvadt minden akkor közepes hőfokon főzzük 5-7 percet. Vegyük le a hőről.
Ennyi idő elég lesz a pekán pirításához. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a pekánt és toljuk sütőbe 10 percre a 176 fokra. Kissé megpirul, illatozik.
Vágjuk darabokra. mehet kicsi, nagy, vegyes… más állagot fogsz kapni ha más-más méretre vágod. Én kb közepesre vágtam. Szerettem volna ha harapható a pekán.
Adjuk a vajas alaphoz, keverjük el. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük el.
Végül a csokicseppeket is dobjuk bele, keverjük át.
Öntsük a tésztára és mehet a sütőbe 20-25 percre.
Megemelkedik, szép színt kap.
Hűtsük le.
Csoki.
Olvasszuk fel a csokoládét és olajat mikróban. 2-3X 30 mp, 800W-on. Etapokban dolgozunk, mindig átkeverjük. ha felolvadt a csoki, mehet bele a méz, keverjük el.
Ha behúzná a méz a csokit, akkor egy picike olajjal lazítsuk fel. Folyékony, hígan folyó állag kell.
Dekor.
A pekán süti kihűlt, a csoki 30 fokos, ezt nem kell mérni, mindegy.. 😀 folyékony legyen.
Öntsük a süti tetejére és ismítsuk el egy kanál segítségével. tegyük hidegre 15-20 percre.
Vágjuk fel a formában a sütit és tegyük tálalóra.
*a keretben sütés is lehetséges han incs ekkora tepsid, de akkor béleld körbe a keretet mert kifolyik a cucc.




You must log in to post a comment.