Narancsos mézis trifle
A trifle az egyik kedvencem, de valahogy nagyon ritkán visz rá a fene, hogy készítsem. Persze, mert macerás. na de most!
A piskóta kevergetős, nem habosítgatunk, meg faxnizunk, kevergetünk és sütünk. A joghurt chantilly nehéz, mert kell, hogy érezd amit csinálsz. De nem gond, állj meg többször, csekkold az állagát.
A piskóták gazdag gyömbéres narancslekváros kenést kaptak, azon a friss, savanykás joghurt chantilly, a végén pedig egy kis melegséget hoz a dulce de leche.
A lekvár és a dulce de leche bolti, szóval megúszos nasika.
Eszközlista:
- robotgép
- trifle tál-Tesco-
- kis üvegedényke
- állítható tortagyűrű
Elkészítési idő: 4-5 óra – a hűtés miatt
Hozzávalók:
Mézi piskóta:
- 290 g liszt
- 10 g sütőpor
- 5 g mézi fűszer keverék
- 175 g barna cukor
- 125 g vaj
- 175 g juhar szirup
- 180 g méz
- 1 db tojás -L méret-
- 250 g tej
Joghurt chantilly:
- 500 g görög joghurt -LIDL
- 500 g habtejszín 30%-os
Extra hv: gyömbéres narancslekvár -LIDL az egész üveg, és Dulce de elche -Spar, 2-3 evőkanálnyi
Elkészítés.
Piskóta.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban. A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
A lisztet, sütőport, mézi fűszert, barna cukrot keverjük össze.
A vajat, juhart, mézet melegítsük össze, a vaj olvadjon el. Adjuk hozzá a tojást és tejet és keverjük el.
Öntsük a lisztes alapra és habverővel keverjük egyneműre.
Öntsük a tepsibe és süssük készre 30-35 perc alatt. Hűtsük le.
Ha kihűlt akkor vágjuk ki a korongokat. A trifle formához igazítva a tortagyűrűt szúrjuk ki a korongokat. Alul kisebb, majd nagyobb és az utolsó lap a legnagyobb.
A maradék piskótát együk meg 😀
Joghurt chantilly.
A joghurtot és habtejszínt habosítsuk ki.
Nem kell habot verni belőle, de kell, hogy összeálljon, megtartsa magát, de laza, lágy is maradjon.
Rétegzés.
A trifle forma aljára a legkisebb piskóta korong megy. Erre a narancslekvár harmada, kenjük szét.
A joghurt chantilly harmadát kenjük el rajta. Piskóta, lekvár, chantilly. Piskóta, lekvár és chantilly.
Most mikróban melegítsük meg a dulce de lechét, folyékony legyen. Csorgassuk a chantillyra és kanálkával keverjük össze. Kis köröket rajzolva, kissé belekeverve dolgozzunk.
Tegyük hűtőbe 1 fokra 3-4 órára állni.
Tegnap készítettem, ma csekkoltam, van annyi tartása a chantillynak, hogy tertja magát a desszert.




