Sós karamellás mézi keksz
Az a bizonyos puzzliiiii butor bolt karácsonyi gyömbéres kekszre szerelem lett ahogy kóstoltam. Ezért elkészítettem én is, detto. De egy nagy csavarral, mert itt egy sós karamellás keksz készült. A keksz alapból keksz, ropog, de ha nagyobb méretben készül, vaskosabban, kakor bizony puha marad.
Az édes, gyömbéres keksz és a sós karamell.. mennyei párosítás.
Eszközlista:
- habverő
- üvegedény
- kis sodró -cukorvirágokhoz használjuk-
- gyorsforraló 3 L-es
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók: 2 nagy tepsihez
- 125 g vaj
- 90 g barnacukor
- 170 g juhar szirup -LIDL-
- 50 g méz
- 375 g liszt
- 6 g szódabikarbóna
- 5 g mézi fűszerkeverék
- 2 g őrölt gyömbér
- csipet őrölt fahéj
- csipet só
Sós karamell:
- 200 g kristálycukor
- 100 g habtejszín 30%-os
- 40 g vaj
- nagy csipet só
Elkészítés.
A vajat és a cukrot tegyük az üvegedénybe és tegyük be mikróba. 30 mp, 800W, a cél, hogy kissé megpuhuljon a vaj, mert így kézzel is könnyedén habosítható. Nem kell teljesen kihabosítani, de a színváltást érjük el, fehéredjen ki kissé.
Mehet bele a juhar, a méz, keverjük el.
A lisztet, szódabikarbónát, mézi fűszert, gyömbért, fahéjat, sót keverjük el. Adjuk az alaphoz és gyúrjuk össze.
Addig maceráljuk csak, amíg összeáll. Most mehet a hűtőbe 30 percre, de mivel kint hideg van, én kitettem az ablakba.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, alsó-felső állásban.
Gyúrjunk a tésztából kb diónyi méretű golyókat. Tegyük a tepsire, sorban, de hagyjuk legalább 2-3 cm helyet a golyók között, mert nőni fog.
Most minden golyóba nyomjuk bele a kis sodrót, így lesz benne egy szép mély lyuk, tényleg jó mély legyen, mert kifújja magát, szóval ha kis a lyuk, nem lesz mélyedés a végén, ha kisült.
*ha repedne a gombóc mikor beletoljuk a sodrót, akkor gyúrjuk át a gombócokat újra, a kezünk meleg megpuhírja a tésztát
Süssük készre 12-14 perc alatt.
Hűtsük le.
Sós karamell.
A cukorból készítsünk világos karamellt. A habtejszínt kettő részletben adjuk a karanellhez, nem kevergetjük, rázogatjuk az edényt. Ha az első etap után nem buborékozik , mehet am ásodik adag tejszín bele.
Forraljuk be sűrűre. Adjuk hozzá a vajat, sót és kevergessük el. Hagyjuk kihűlni.
Ha nagyon híg maradna, még mindig javítható, kicsit főzdd még, ha pedig túl sűrű lenne, akkor picike habtejszín mehet bele.
A kihűlt kekszet töltsük meg a karamellel és szórjuk meg sópehellyel.





You must log in to post a comment.