Sajtos ropogós
Egy isteni, sokáig friss, puha sajtos ropogtatnivalót hozok ma. Kívül ropog, belül omlósan puha. Nagyn finom, gyorsan készen van, és elképesztően gyorsan el is fogy. Szóval, bár nagy az adag, de eláll, illetve elfogy gyorsan.
A sajttal lehet variálni, é nfüstölt trappistát hazsnáltam, de jó cheddar, masdamer, mozzarella…bármi, más íze lesz a ropogósnak.
Eszközlista:
- tál
- sodró
- éles kés- vagy derelyevágó ha van –
- ecset
Elkészítési idő: 40-60 perc
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 3 nagy csipet só
- 300 g vaj
- 100 g reszelt sajt -füstölt trappista-
- 2 db tojássárágja -L méret-
- 6 evőkanál tejföl, kb púposan-
- 20 g friss élesztő + 20 g tej, pici cukor
Kenéshez, szóráshoz
- 1 tojás a kenéshez
- 300 g reszelt sajt -füstölt trappista-
Elkészítés.
A tejet, cukrot melegítsük meg mikróban 15 mp, 800W-on, keverjük el és morzsoljuk bele az élesztőt. tegyük vissza a mikróba.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, alsó-felső állásban.
A lisztet, sót keverjük el. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, már a felfutott élesztőt is. Morzsoljuk össze, majd gyúrjuk szép tésztává.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 0,5 cm vastagra, kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg a sajttal. Vágjuk csíkokra. Én vékonyakat és csavartakat is készítettem. A vékonyak kb 0,5 cm széles csíkok lettek és azokat vágtam további méretre.
A csavartaknál 1 cm széles csíkokat vágtam és hosszra pedig 20 cm-es méreteket vágtam, majd megcsavartam.
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük, nekem 2 tepsi lett tele. Mehetnek sűrűn egymás mellé, nem nőnek nagyot.
Toljuk sütőbe és süssük készre, nekem 15 perc alatt megpirultak.


