Pisztáciás barackos sajttorta
A pisztácia és a sárgabarack örük páros számomra. Ezért ma egy ilyen tortát álmodtam meg.
Gyömbéres kekszmorzsa az alp, finoman csíp, fűszeres, izgalmas. Azon egy réteg jó sárgabarack lekvár, akár házi is mehet, de nekem most LIDL lekvár került bele, az is finom, savas. Erre csüccsen a pisztácia mousse. Végül a dekorban a mousse-t használjuk ismét, csak hogy ne dolgozzunk olyan sokat.
A pisztáciához remekül illik még a málna, eper is.
Eszközlista:
- 18 cm-es kapcsos tortagyűrű
- kutter -aprító-
- robotgép
- habzsák
- 6B csillag dekorcső -Wilton- -cukrászkellékesek
- cukrászfáklya
Elkészítési idő: 4-6 óra
Hozzávalók:
Morzsa alap:
- 300 g gyömbéres keksz -IKEA-
- 145 g vaj
Pisztáciás mascarpone mousse:
- 2 db zselatin lap -LIDL-
- 110 g (1) habtejszín 30%-os
- 270 g mascarpone -LIDL-
- 230 g (2) habtejszín 30%-os
- 200 g pisztácia krém -LIDL, szezonális, csak karácsonykor –
- 120 g porcukor
Barack lekvár:
120 g sárgabarack lekvár -bolti -LIDL-
Dekor:
egy marék pisztácia
Elkészítés.
Morzsa alap.
A vajat melegítsük meg mikróban, 2X30 mp, 800W-on. El kell olvadnia.
A kekszet kutterban aprítsuk morzsásra.
A vajat és a morzsát keverjük össze.
A tortagyűrűbe töltsük a masszát és igazítsuk a gyűrűhöz, egészen a tetejéig. Használjunk kanalat, majd egyenes falú üveg poharat. A morzsa tetejét egy kanál és a kezünk segítségével alakítsuk ki.
Toljuk felfelé a kanállal a morzsát a gyűrű falán, a kezünket pedig igazítsuk a forma széléhez, így ellen tartva a morzsának, így szép egyenletes lesz a morzsa.
Dobjuk be fagyóba.
*a gyömbéres keksz helyet bármilyen vajas keksz tökéletes, de a gyömbéres extra ízt ad hozzá
Pisztáciás mascarpone mousse.
A zselatint hidratáljuk. Az (1) habtejszínt melegítsük meg mikróban, 1X30 mp, 800W-on. A megduzzadt zselatint nyomkodjuk ki és adjuk a forró habtejszínhez, keverjük el.
Mérjünk minden maradék hozzávalót egy habüstbe, öntsük rá a zselatinos tejszínt és habosítsuk ki.
*ha nem kapunk pisztácia krémet, akkor pasztát is hazsnálhatunk de abból kevesebbet, elég abból 100-120 gramm is, de könnyedén csekkolhatod, kóstold meg. Ha ok akkor elég, ha nem elég pisztáciás még mehet bele egy kicsi paszta.
Összerállítás.
A morzsára kenjük a lekvárt, simítsuk el. Öntsük rá a mousse-t, de ne töltsük teljesen tele, hagyjunk ki 1 cm-es részt. Tegyük fagyóba 3-4 órára.
A maradék mousse-t tegyük üvegedénybe és tegyük hűtőbe 3-4 órára.
Dekor.
A kifagyott tortát vegyük ki a fagyóból. A cukrászfáklyával melegítsük meg a gyűrű oldalán és nyissuk ki. Szépen elengedi. ha nem, akkor még fákylázzuk meg. ha nincs cukrászfákyla, akkor hajszárító is megteszi.
Szedjük le a gyűrűt. Most a gyűrű alját is fáklyázzuk meg, így elengedi a tortát az is. Éles késsel vágjunk alá és tegyük át tálalóra.
A félretett mousse-t keverjük át, töltsük habzsákba a csillag dekorcsővel.
Nyomjunk szép halmokat körbe a tortán.
A pisztáciát aprítsuk fel és szórjuk meg a torta közepét vele.
Hűtőben 2-4 napig eláll, már ha marad. Nagyon krémes, isteni, pikáns a lekvártól.






You must log in to post a comment.