Almás pityke Húsvétra
Gondoltad volna, hogy az almás pite mehet Húsvétra is? Bizony mehet. Nyuszis dekor és tiszta Húsvét. Lehet csavarni rajta, mondjuk pár csokitojást eldugni a terrinben, vagy bármi húsvéti izgalmat belecsempészni. Én maradtam a klasszikus kedvencünknél, a lekvár és dió párosánál.
Eszközlista:
- 20-22 cm-es pite forma -TESCO-
- serpenyő
- éles kés
- nyuszi kiszúró -LIDL-
Elkészítési idő: 1-2 óra
Hozzávalók:
Alma terrine:
- 20 g vaj
- 100 melaszos nádcukor
- 1200 g alma -vegyesen édes és savanyú-
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fahéj ízlés szerint (őrölt)
Omlós tészta:
- 300 liszt (BL55)
- 80 g porcukor
- 1 csipet só
- 8 g sütőpor
- 160 g vaj
- 2 evőkanál tej
- 63 g tojás
Egyéb:
- 100-130 g baracklekvár
- 50 g darált dió
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés.
Alma terrine.
Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a nagyobb lyukú reszelőn. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, keverjük át.
A vajat tegyük a nagy méretű serpenyőbe és olvasszuk fel.
Adjuk hozzá a melaszos nádcukrot és kevergetve olvasszuk fel. Közepes hőfokon dolgozunk. Mikor felforr akkor adjuk hozzá az almát. Kevergetve dolgozzuk össze, ízesítsük a fahéjjal és lefedve pároljuk 20-30 percet. Majd vegyük le a fedőt és párologtassuk el a levet. Ez kb másik 20-30 perc.
Hűtsük langyosra.
Kóstolj, mert itt még bátran lehet cukrot, citormot, fahéjat hozzáadni!
Tészta.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, alsó-felső állásra.
A lisztet, porcukrot, sót, sütőport, és a vajat morzsáljuk össze.
Borítsuk munlakapra, készítsünk ki mélyedést és abba üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejet.
Gyúrjuk össze. Hagyjuk 20 percet pihenni hideg helyen. Télen mehet ki az ablakba ha nem fagy.
Lisztezett munkalapon nyújtsuk 2-3 mm vékonyra. A pite formába emeljük át, úgy, hogy a tésztát a sodrófára tekerjük fel, így könnyen mozgatható.
Ahogy a tészta bele került a formába, igazgassuk meg, ez annyit tesz, hogy mindnehol megemeljük a tésztát oldalt és engedjük belecsúszni a formába, így teljesen kitölti azt.
A sodrófa segítségével menjünk tá a forma tetején, így levágjuk a felesleges tésztát.
A pite alját kenjük meg lekvárral, szórjuk meg a dióval.
Töltsük bele a langyos terrine-t.
A maradék tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk 2-3 mm vékonyra éés szúrjuk ki a nyuszikat.
tegyük a nyuszikat a terrinre, kenjük le a felvert tojással.
Süssük készre 30-35 perc alatt.
Porcukor szórás és kész.
Isteni finom. Hűtsük langyosra, különben a töltelék -ami nem kevés, inkább sok – ki fog folyni.



