Pisztáciás málnás falatka
A financier egyik kedvenc alap darabom, mert nagyon gyorsan elkészül, nagyon finom és sokáig friss marad a sok vajnak köszönhetően.
Izgalmas kissé mogyorós íze a pirított vajnak köszönhető, amit nem feltétlen kell megcsinálnunk, viszont javaslom, mert egészen más ízt kapunk így.
Ma pisztáciásat készítettem. A forma itt nagy szerepet kapott, mert van egy kis helyes méyledés benne, amit kedvünkre tölthetünk.
Szóval a kis mélyedésbe pisztáciás, liofilizált málnás fehér csoki került. A liofilizált málna savai gyönyörűek a csokiban. A dekor pisztácia és liofilizált -fagyasztva szárított -málna. Készíthető frissel is.
Eszközlista:
- szilikon forma -écsy kft
- gyorsforraló
- robotgép
- habzsák
- botmixer
- szita
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 20 db-hoz
Financier:
- 150 g vaj
- 50 g pisztácia paszta-darált pisztácia is jó lesz –
- 14 g méz
- 153 g tojásfehérje
- 100 g porcukor
- csipet borkősav
- 80 g mandulaliszt -lidl-
- csipet só
- 50 g liszt
Csoki:
- 100 g fehér csokoládé
- 8 g pisztácia olaj
- 3 g liofilizált málna
- picike citromsav
Elkészítés.
Financier.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat pirítsuk meg. Indítsuk bátran magas fokozaton, aztán vegyük közepesre és hagyjuk sercegni. Barnuljon meg de ne égessük le. Szűrjük le.
Adjuk hozzá még forrón a pisztácia pasztát és am ézet, keverjük el.
A tojásfehérjéből, porcukorból és borkősavból verjünk közepesen kemény habot. Vegyük a robotgépet közepes fokozatra és csorgassuk hozzá a forró vajas alapot. Ha elegyedett kapcsoljuk le a robotgépet.
A mandulalisztet, sót és lisztet keverjük el és adjuk az alaphoz. Forgassuk bele. A robotgép habverőjével mehet bátran, de vigyázzunk a habra, ne törjük meg. Ne keverjük le.
Most töltsük habzsákba, vágjuk ki a végét 2-3 mm-es nagyságban és töltsük 3/4-ig a kis mélyedéseket.

Toljuk be a sütőbe és süssük készre 12-15 perc alatt. Ha szép színt kap készen is van.
Hagyjuk kihűlni teljesen.
Csokoládé.
A csokoládét , olajat melegítsük meg mikróban, 2-3 X 30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre. Adjuk hozzá a kiofilizált málnát és hagyjuk állni 5 percet. Majd botmixerrel turmixoljuk át. Ha nagyon darabos maradna szűrjük le.
Kóstoljunk, mert ez fontos lépés. Ha jó a málna akkor itt véget is ért a feladatunk, ha viszont nem elég savanykás, akkor adjunk hozzá picike citromsavat. Keverjük el.
Dekor.
A kis falatkákat rendezzük el szépen a tálalón. Mindegyik méyledésbe töltsünk a málnás csokiból. Dekoráljuk liofilizált málnával és aprított pisztáciával.
A csokoládé folyik, nem is fog igazán bedermedni, szóval, egyszerre hamm….. nem véletlen falatnyi méret.





You must log in to post a comment.