Eper torta-gyors nasika-
Egy nagyon gyors és extra finom epres tortát hozok. Semmi faxni, egy breton az alap, azon chantilly és sok friss eper. Roppan az alja, azon a puha, lágy chantilly a sok eperrel. Extra a habcsók, ami egy kis ropogós részt ad még hozzá.
Túl sokáig ne tároljuk, mert ah abcsók felázik, illetve az eper levet ereszt és felpuhul… frissen az igaz.
Eszközlista:
- 20 cm-es tortagyűrű
- robotgép
- habzsák
- 1M dekorcső -Wilton –
Elkészítés idő: 5-6 óra
Hozzávalók: 1 db 20 cm-es totához
Habcsók:
- 1 db tojásfehérje -L méret-
- 40 g kristálycukor
- csipet borkősav
Sablé breton:
- 120 g puha vaj
- 90 g porcukor
- nagy csipet só
- 2 db tojássárgája
- 150 g liszt
- 10 g sütőpor
Vanília chantilly:
- 3 db zselatin lap -ALDIS-
- 600 g habtejszín 30%-os
- 100 g porcukor
- pici reszelt tonka baba
+ 500-600 g eper friss
Elkészítés.
Habcsók.
A sütőt melegítsük elő 93 fokra, légkeverésre.
A tojásfehérjét kezdjük el habosítani, amikor opálos adjuk hozzá a cukrot és a borkősavat.
Verjünk kemény, de flexibilis habot. Töltsük habzsákba az 1M dekorcsővel.
Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kisebb és nagyobb halmokat. Szárítsuk készre 1,5 óra alatt.
Sablé breton.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A vajat, porcukrot habosítsuk ki. Adjuk hozzá a tojások sárgáját. Keverjük krémesre.
A lisztet, sót, sütőport szitáljuk össze.
A vajas keverékhez adjuk hozzá a lisztes keveréket és keverjük el alaposan. Én robotgéppel dolgoztam végig, így gyorsabb.
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a tortagyűrűt. Töltsük bele a tésztát ésüssük szép arany színűre ez kb 15-20 perc, sütő függő. Hagyjuk teljesen lehűlni.
Chantilly.
A zselatint hidratáljuk.
A habtejszínből vegyünk ki 100 g mennyiséget és melegítsük meg mikróban.
A maradék habtejszínt és porcukort, tonkát habosítsuk ki. A forró habtejszínhez adjuk a zselatint, keverjük el. Vegyünk ki 5-6 evőkanálnyi kész tejszínhabot és öntsük bele a zselatinos tejszínt. Keverjük el. Majd ezt forgassuk bele a nagy tejszínhabba.
Vegyünk ki belőle 200 g mennyiséget, ezt tegyük hűtőbe.
Összeállítás.
A bretont vegyük ki a gyűrűből. A tortagyűrűt béleljük ki acetae fóliával é stegyük egy 20 cm-es tortakartonra.
A bretont tegyük vissza a gyűrűbe. Kb 15-20 db epret vágjunk félbe és állítsuk szorosan a sablére, vágott felével kifelé. nagyon fontos, hogy szorosan rakjuk le.
Az eperből tegyünk félre 6-8 nagy szemet a dkeorhoz. A többit aprítsuk fel.
A chantilly-ból kenjünk a tortába kb, a felét, és húzzuk fel az eprek közé is. Most a maradék chantilly-ba tegyük a felkockázott epret, keverjük át és töltsük a tortába. Simítsuk el a tetejét és tegyük hűtőbe 5-6 órára,
Dekor.
A torta kifagyott, vegyük le a keretet és húzzuk le az acetate fóliát, tegyük tálalóra.
Keverjük át a hűtőbe tett chantilly-t és halmozzu ka torta tetejére, Az epret felezzük és dekoráljuk vele a tortát. Pár habcsókot is tegyünk fel és alaposan szórjuk meg porcukorral.




You must log in to post a comment.