Kekszes nasi
Szóval ma egy dobjuk össze gyorsan és kanbalazzuk kedvünkre.
keksz és puding mennyei keveréke ez a desszert, amit én most trifle tálban raktam össze.
Gyermekkorom kedvenc desszertje volt ez, mi a vájdlignból ettük ki -a nagy kerek edényt neveztük így- akkor háztartási keksz és vanília pudingból készítettem édesanyám.
Én ma csavartam egy nagyot rajta, mert vegyes keksz került bele, kókuszos és kakaós. Vanílis és karamell puding, ez eddig mind a polcról érkezik : ) majd sós szoft karamell és karamell ropogós is gazdagítja a desszertet.
Őrület. hagyni kell állni, mert a keksz a pudingtól megpuhul, szóval oylan csuszpájzos nasika lesz. A végén az ízek letisztására a mascarpone chantilly köszön.
Ez a desszert gyorsan elfogyott. : )
Eszközlista:
- fazék
- habverő
- hőmérő
- trifle tál -TESCO-
- habzsák
- 1,5 cm-es kör dekorcső -ÉCSY Kft
- robotgép
- kis szilikon vagy dobozka
Elkészítési idő: 20-30 perc + 2-3 óra hűtés
Hozzávalók: 15-20 adagra
Puding:
- 1 l tej
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 1 zacskó karamellás pudingpor
- 6 ek kristálycukor
Keksz:
250 g keksz -vegysen kókuzsos és kakaós
Soft karamell:
- 200 g kristálycukor
- 100 g habtejszín 30%-os
- 20 g vaj
- nagy csipet só
Karamell ropogós:
- 55 g vaj
- 63 g habtejszín 30%-os
- 80 g kristálycukor
- Csipet só
- 0,5 g szódabikarbóna
Mascarpone chantilly:
- 250 g mascarpone
- 50 g porcukor
- 100 g habtejszín
- pici vanília
+ kakaópor
Elkészítés.
Puding.
Főzzük meg a pudingokat a fele-fele tejben. Végül édesítsük 3-3 evőkanál cukorral.
Soft karamell.
A kristálycukrot karamellizáljuk.
Adjuk hozzá kettő részletben a tejet. Az első etapban várjuk meg míg a felhabzás abba marad, csak akkor adjuk hozzá a második adag tejet. Itt már kevergethetjük is. Közepes hőfokon dolgozunk. Forraljuk 117 fokosra. Adjuk hozzá a vajat.
Vajkaramella ropogós.
Minden hozzávalót forraljunk fel, kivétel a szódabikarbóna. Folyamatosan kevergetni fogunk, 10-15 perc. Szóval, forrpont után 7- en bugyogtatjuk- de szép szó-, nem forr de buborékos.
Így főzzuk addig amíg színt kap.
Ahogy meg van a szín, adjuk hozzá a szódabikarbónát, vegyük le a tűzről és keverjük 1 percet.Béllejünk egy ksi szilikont sütőpapírral, azt kenjük ki vékonyan olajjal, ha van formaelválasztó spray akkor azzal fújjuk ki. Töltsük bele a forró alapot és tegyük fagyóba 20-30 percre.
*ha nincs kis szilikonunk, egy műanyag doboz is jó
Ha kifagyott törjük darabokra.
Összeállítás.
A soft karamellből 1 evőkanálynyit tegyün kfélre a dkeorhoz.
A trifle tál aljára egy kis vaníliás pudingot tegyünk. Erre két sor keksz jön. Szorosan egymás mellé. felváltva kakaós és kókuszos. Erre a karamell puding és a soft karamell. Így rétegezzük végig, 3 sor kekszünk legyen. tehát 3 sor dupla sor keksz.
Végül ak aramell pudinggal zárjuk és csorgassuk meg a so t karamellel.
Tegyük hűtőbe .
Mascarpone chantilly.
Mindne hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük habzsákba az 1,5 cm-es kör dekorcsővel.
Dekor.
Nyomjunk szép nagy halmokat a desszert tetejére. Vizes kanállal pár halmot nyomjunk el, így egy kis méyledést kapunk. Ebbe töltsük a soft karamellt.
Szórjuk meg kakaóporral.
Végül dekoráljuk a karamell ropogóssal.












You must log in to post a comment.