Joghurtos málna tart
Aki a málnát szereti! Nos aki a málnát szereti vele biztosan nagy barátságot kötnénk. Nekem egyik kedvenc gyümölcsöm. Édesen savanyú ami már önmagában is hordozza azokat az ízjegyeket amiket én nagyon szeretek együtt. Tavaszi, nyári, könnyed desszert, ma ezt fogjuk elkészíteni, receptekkel együtt.
A tart tészta roppanóssága nekem kedvenc, illetve amiért én nagyon szeretem a tartot az az, hogy vékony a tészta és jó sok krémet, tölteléket lehet bele tölteni. A tart tészta nem pite tészta, a tart roppanósabb végeredményt hoz.
A töltelékünk ma nem egy klasszikus frangipane lesz, hanem egy málnás változat. A FRANGIPANE az egy mandulás töltelék, többféle süteményben lehet használni. A mandula az alap, és ezt lehet bátran tovább ízesíteni bármivel.
Készítünk egy málna mousse-t és egy fehér csokoládés krémet is. Alap technikákkal dolgozunk ismét, érdemes lesz megtanulni és raktározni ha még eddig kimaradt volna.
Eszközlista:
- tart gyűrű kerek, 19 cm / Écsy/
- galuska forma / Écsy/
- félgömb forma 2 méretben, 2 cm és 4 cm átmérővel / Écsy/
- habzsák /Écsy/
- 10-es kör dekorcső
- spatula
- hőmérő
- botmixer
Hozzávalók: 1 db 19 cm-es tarthoz, kb 10-12 szelethez
A málna mousse hozzávalói:
- 2 db zselatin lap / LIDL/
- 110 g málna /fagyasztott is jó/
- 40 g kristálycukor
- 1/2 citrom leve
- 40 g görög joghurt
- 100 g habtejszín 30%-os
- csipet só
Sablé:
- 150 g liszt
- 33 g mandulaliszt
- 45 g porcukor
- csipet só
- 60 g vaj
- 32 g tojás
Frangipane:
- 35 g mandulaliszt / LIDL/
- 15 g porcukor
- 35 g vaj
- 20 g tojás
- 35 g málna / friss/
- csipet só
Fehér csokoládé krém:
- 70 g habtejszín 30%-os
- 70 g tej
- 30 g tojássárgája
- 130 g fehér csokoládé
- csipet só
- 1 db zselatin lap -Aldi-
Díszítéshez: friss málna szemek, cukorgyöngyök, virágszirmok, liofilizált málna, -elhagyható
Elkészítés.
A mousse-al kezdjünk.
A málnát, cukrot, citrom levét főzzük fel. Málna pürét készítünk. Ha felforrt, turmixoljuk le és szűrjük át mert a magokra nincs szükségünk.
Közben a zselatint már áztassuk be hideg vízbe.
A málna alapot tegyük vissza a tűzre és forraljuk be, kb 5-10 perc, picit sűrűsödjön be. A zselatint nyomkodjuk ki és adjuk a forró málnához, keverjük el. Hűtsük langyosra.
Ha langyosra hűlt, keverjük bele a joghurtot. A joghurt egy kis extra ízt és selymességet ad a mousse-hoz.
A habtejszínt verjük taknyos habbá és forgassuk bele a málnás keverékbe.
Töltsük a félgömb formákba, kicsibe és nagyba is, illetve a galuska formákba is tegyünk. Irány a fagyasztó 2-3 órára -23 fokon.
A csokoládés krém következik a sorban. Itt is a hűlési idő miatt jön ez sorban.
Angol krémet fogunk készíteni. A tejet és a tejszínt forraljuk fel a sóval.
Közben a tojássárgáját keverjük el. Ha felforrt a tejes alap akkor folyamatos keverés közben öntsük a tojássárgára. Keverjük el és tegyük vissza a gyorsforralóba. Melegítsük az alapot 86 fokra. Valójában egy angol krémet készítünk.
A zselatint áztassuk hideg vízbe. Ha megduzzadt, nyomkodjuk ki és keverjük a forró tojásos keverékhez.
Adjuk hozzá azonnal a felaprított csokoládét és keverjük el.
A botmixert vegyük elő és turmixoljuk át a keveréket. Szép fényes, habos állagot kell kapnunk. Töltsük habzsákba és mehet be a hűtőbe.
A tart tésztát készítjük el.
Minden hozzávalót dolgozzunk össze robotgéppel, ásó eszközt használjuk.
Nyújtsuk ki 2 db sütőpapír között a tésztát és tegyük hűtőbe 30-40 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső állásban.
A tartgyűrűvel szúrjuk ki a tésztát, tegyük silpat lapra.
Vágjuk ki a tésztából a tart szélét, hosszú csíkokat és béleljük ki a gyűrűt vele.
A felesleges felső részt vágjuk le éles késsel.
Tegyük sütőbe 12-15 perc elősütés következik.
Kenjük bele a frangipane-t és további 15-20 perc sütés következik. Színt kell kapnia a frangipane-nak.

A málnás frangipane alapot készítsük el.
Egyszerűen keverjünk össze minden hozzávalót, kivétel a málnát. A málnát akkor adjuk hozzá az alaphoz mikor azt teljesen elkevertük. A célünk, hogy a málna szemek ne törjenek meg teljesen. Engedjenek levet, színezzék meg az alapot de maradjon benne málna darabka is.
A tart összeállítása, díszítése.
A mousse kifagyott, szedjük ki a formákból. Mindet. Szépen rendezgessük el a galuskákat és a félgömböket is a tarton.
Most a csokoládé krém következik. Minden pici, vagy éppen nagy kihagyott részbe nyomjunk kisebb és nagyobb halmokat a krémből.
TIPPEM.
A zselatinnal behúzott krémek meg tudnak kötni a hűtőben, nehezen jön ki, törik a krém. Ilyenkor fogjuk be a habzsák mindkét végét és a kezünkkel dörzsüljük át a zsákot. A kezünk melegétől és a dörzsöléstől a krém újra krémes állagú lesz és már használható.
Díszítsük friss málna szemekkel, fehér cukorgyöngyökkel és virágszirmokkal. Ha van málnaporunk-liofilizált málnát porrá törünk- szórjuk meg vele a mousse-ok tetejét, de ez nem kötelező.



You must log in to post a comment.