Málnás limeos sajttorta-sütés nélkül-
NEM SÜTÜNK!!!!És az egész munka kb 1 óra alatt készen is van, már csak a fagyóban pihentetjük.
Kakaós keksz az alap, azon rengeteg friss málna, majd lime-os fehér csokoládés mascarpone hab. Végül nyakon öntjük egy nagy adag limeos málna szósszal, amiben málna szemek is vannak.
Őrület, és letehetetlen.
Cukormentesen is készíthető, akkor a keksz, a csoki is legyen mentes, a cukor helyett pedig használjunk édesítőt.
Gyümölcsből választhatunk mást is, meggy, eper, áfonya, barack…. végtelen…. A kakaós alap nagyon jó választás a felsorolt gyümölcsökhöz is, sőt al ime is mehet bármelyikhez.
Még gondolkodtam, hogy variálok rajta egy kicsit, de letettem róla, hiszen egy alig melós tortát készítünk, akkor maradjon is alig melós.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- acetate fólia tekercs 12 cm magas
- robotgép
- gyorsforraló
- botmixer
- kutter -aprító-
- fém spatula -kicsi-
- 20 cm-es tortakarton
- tapadásmentes lap
- üveg edény
- habverő
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók: 20 cm-es tortához, 15-17 szelethez
Keksz:
- 180 g kakaós keksz
- 70 g vaj
Sajttorta:
- 180 g fehér csokoládé -Cacao barry Satin Blanc vaníliás –
- 130 g habtejszín 30%-os
- 750 g mascarpone -LIDL-
- 105 g porcukor
- 60 g lime lé
- 10 g lime héj
+ 2-300 g málna -friss-
Málna szósz:
- 200 g mirelit málna
- 80 g kristálycukor
- 50 g víz
- 30 g lime leve
- 10 g lime héja
- 6 g keményítő -kukorica-
- 150 g friss málna
Elkészítés.
Keksz.
A vajat olvasszuk meg mikróban.
A kekszet a kutterban daráljuk nagyon finom morzsásra.
Keverjük össze a két alapot.
A tortakartonra állítsuk a tortagyűrűt 20 cm-re, majd béleljük ki az acetate fóliával.
Simítsuk bele a morzsát és alaposan nyomkodjuk le, simítsuk el a szélét.
Tegyük a tapadásmentes lapra -bármi jó ami befér a fagyóba- és tegyük be a fagyóba.
*azért fontos, hogy alaposan ledöngöljük és elsimítsuk, mert így nem morzsálódik el vágásnál az alap

Sajttorta.
A csokoládét és habtejszínt melegítsük össze mikróban, 3X 30 mp, 800W-on. Keverjük kréemsre.
Egy nagy tálban a mascarponét, porcukrot, lime levét és héját keverjük át habverővel.
Adjuk hozzá a ganache alapot és most robotgéppel habosítsuk át. Kb 2-3 perc.



Egy picikét kenjünk el a kekszes alpara, de a szélére ne kenjük ki. Erre azért van szükség, hogy a málna szemek bele tudjanak tapadni.
Én az enyémnél kihagytam ezt a lépést és simán elereszti a torta magát, mert a málna nem tud sehova tapadni.
Szóval vékonyan kenjük tá a kekszes alapot és most a friss málnával rakjuk körbe, szorosan, egymás mellé. tegyük fagyóba 10 percre.

Most öntsük rá a sajttorta alap felét, a fém spatula segítségével lapogassuk meg, így terül a málna szemek közé is az alap. Most a maradékot is öntsük rá és simítsuk el.
Tegyük fagyóba 1-2 órára.
Málna szósz.
A málnát, cukrot, vizet, lime levét és héját forraljuk fel. Szűrjük át, a magok nem kellenek.
Tegyük vissza forraljuk fel. Közben a keményítőt egy picike vízzel keverjük el és adjuk az alaphoz, folyamatosan keverve forraljuk fel.
Vegyük le a tűzről és most adjuk hozzá a friss málnát. Ne kevergessük, hagyjuk kihűlni. Így egyben maradnak a málna szemek.




Dekor.
A kihűlt -nem fagyasztjuk ki teljesen- sajttortát vegyük ki a fagyóból- középen még puha, de nem túlzottan, de nincs is megfagyva.
Vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát. tegyük tálalóra.
Öntsük rá a málna szószt.
Jó étvágyat. isteni finom.
Hűtőben 3-4 napig eláll.
*érdemes a szószt nem teljesen felhasználni, mert a hűtőben a keményítő levet enged és eláztatja a kartont, érdemes csak a felét a szósznak a tortára önteni, a másik felét egy kis kancsóban kínáljuk a desszert mellé.







You must log in to post a comment.