Malteser karamellás sajttorta
Imádatos. Krémes, karamellás, ropogós. És igen könnyű készíteni. Mindenféle tippekkel ellátlak, ha nincs ez az a kamrádban, hogyan oldd meg.
Ma egy müzlit használunk alapnak, ami nagyon izgalmassá teszi a sajttortát, hiszen egy extra ropogós rétege lesz. Most nem csak vajjal, hanem csokoládéval is segítjük a tapadást, hiszen am üzli vajjal nem igazán állna össze, mert nem annyira morzsás.
Hogy miért egy meggyes? Mert baromi izgi a savas része.
A Maltesers sajttorta karamellás csokival készül, jó sok maltesers golyóval. Kis tonka is kerül bele, mert attól lesz teljes.
A tonka minden meleg íznek jól áll, kiemeli, elmélyíti azt. Ma a karamellhez tökéletes volt ismét. Kis rumos soft karamell csorgatás, még egy rakat maltesers és készen is vagyunk.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- acetate fólia tekercs 12 cm magas
- robotgép
- gyorsforraló
- hőmérő
- botmixer
- kutter -aprító-
- fém spatula -kicsi-
- 20 cm-es tortakarton
- tapadásmentes lap
- üveg edény
- habverő
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók: 20 cm-es tortához, 15-17 szelethez
Keksz:
- 200 g meggyes müzli -LIDL- van fotó-
- 50 g Karamellás csokoládé- ha nincs tejcsoki-
- 60 g vaj
Sajttorta:
- 180 g karamellás csokoládé -Cacao barry Lactée caramel –
- 170 g habtejszín 30%-os
- 750 g mascarpone -LIDL-
- 105 g porcukor
- csipet só
- csipet rszelt tonka bab- Ázsia Bt-
Soft karamell:
- 200 g kristálycukor
- 120 g habtejszín
- 2 g rum -vagy aroma-
- 50 g vaj
‘ 400 g Maltesers
Elkészítés.
Müzli.
A vajat és csokoládét olvasszuk meg mikróban.
A müzlita kutterban daráljuk, de csak 3X indítsuk rá a kuttert, nem kell porrá darálni, csak legyen kicsit morzsásabb.
Keverjük össze a két alapot.
A tortakartonra állítsuk a tortagyűrűt 20 cm-re, majd béleljük ki az acetate fóliával.
Simítsuk bele a müzlit és alaposan nyomkodjuk le, simítsuk el a szélét.
Tegyük a tapadásmentes lapra -bármi jó ami befér a fagyóba- és tegyük be a fagyóba.
*azért fontos, hogy alaposan ledöngöljük és elsimítsuk, mert így nem morzsálódik el vágásnál az alap
*ha nincs karamellás csokid, használj bátran tejcsokit




Sajttorta.
A csokoládét és habtejszínt melegítsük össze mikróban, 3X 30 mp, 800W-on. Keverjük kréemsre.
Egy nagy tálban a mascarponét, porcukrot, sót és tonkát.
Adjuk hozzá a ganache alapot és most robotgéppel habosítsuk át. Kb 2-3 perc.
Adjuk hozzá a 150 g Malteserst. Keverjük át.
Most öntsük rá a sajttorta alapot, a fém spatula segítségével lapogassuk meg, így terül a mousse.
Tegyük fagyóba 1-2 órára, -23 fokra.







Karamell szósz.
A kristálycukort karamellizáljuk. Adjuk hozzá a habtejszín felét, hagyjuk felforrni és csendesedni. mehet a maradék habtejszín, most szabályozzuk a hőfokot, ha kell magas hőfokon, ha nagyon nem olvadna a karamell, alacsony hőfokon, kevergetve olvasszunk meg minden darabot.
Forraljuk 117 fokosra. Adjuk hozzá a rumot és vajat. Keverjük el.
Dekor.
A kihűlt -nem fagyasztjuk ki teljesen- sajttortát vegyük ki a fagyóból- középen még puha, de nem túlzottan, de nincs is megfagyva.
Vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát. tegyük tálalóra.
Öntsük rá a karamell szósz felét kb. Pár helyen húzzuk ki a torta szélére, csorgassuk le. Rakjuk körbe Maltesers golyókkal.
Jó étvágyat. isteni finom.
Hűtőben 3-4 napig eláll.
*ha nincs karamellás csokoládéd készíthetsz te is otthon.
200 g fehér csokoládé, 50 g habtejszín
A csokit üvegedénybe téve mikróban kezdjük melegíteniÓvatosan, mert nem szénné szeretnénk égetni.Első körben 2X30 mp, 800W. Átkeverjük.Majd 3X30mp, 800W-on, átkeverjük. Itt már irtó forró az edény.Újabb 2X30 mp , 800W-on, keverés.
Itt már nagyon látványosan kezd égni a csoki. Keverjük át alaposan.Újabb 3X 30 mp, 800W-on.Nekem itt készen is volt. Szép szín, morzsás állag.
Botmixerrel emulgáljuk, majd mikor sima állagú, adjuk hozzá a habtejszínt és botmixerrel emulgáljuk 1-2 percet.






You must log in to post a comment.