Málnás -csupa- sajttorta
A málna szezont kimaxoljuk. Nagyon málnás sajttorta. Az alap egy kókuszos granola, liofilizált málnával, nagyon finom, ropogós, málnás réteg. Ezen a málnás sajttorta, majd egy málna zselé.
Végül egy lime-os mascarpone chantillya a dekor, amin friss málna szemek, amikben málna coulis-t töltöttem.
Isteni finom, nehéz megállni egy szeletnél.
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- acetate fólia tekercs 12 cm magas
- robotgép
- gyorsforraló
- botmixer
- kutter -aprító-
- fém spatula -kicsi-
- 20 cm-es tortakarton
- tapadásmentes lap
- üveg edény
- habverő
- 127-es szirom dekorcső-Wilton-
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók: 20 cm-es tortához, 15-17 szelethez
Granola alap:
- 200 g kókuszos granola
- 85 g vaj
- 40 g fehér csokoládé
- 10 g liofilizált málna -Tesco-
Málnás sajttorta:
- 190 g fehér csokoládé
- 170 g habtejszín 30%-os
- 750 g mascarpone -LIDL-
- 30 g citromlé
- 105 g porcukor
- 200 g mirelit málna
- 10 g liofilizált málna -TESCO-
Málna zselé:
- 200 g málna -friss-
- 10 g citromlé
- pici vanília
- 50 g kristálycukor
- 2 db zselatin lap -LIDL-
Málna coulis:
- 100 g málna -friss-
- 30 g kristálycukor
- 2 g citromlé
Mascarpone chantilly:
- 250 g mascarpone -LIDL-
- 170 g habtejszín 30%-os
- 100 g porcukor
- 1/2 rúd vanília magvai
- 5 g lime reszelt héja
- 5 g lime leve
+ 100-150 g friss málna
Elkészítés.
Alap.
A vajat és csokoládét olvasszuk meg mikróban.
A müzlit és a liofilizált málnát kutterban daráljuk, de csak 3X indítsuk rá a kuttert, nem kell porrá darálni, csak legyen kicsit morzsásabb.
Keverjük össze a két alapot.
A tortakartonra állítsuk a tortagyűrűt 20 cm-re, majd béleljük ki az acetate fóliával.
Simítsuk bele a müzlit és alaposan nyomkodjuk le, simítsuk el a szélét.
Tegyük a tapadásmentes lapra -bármi jó ami befér a fagyóba- és tegyük be a fagyóba.
*azért fontos, hogy alaposan ledöngöljük és elsimítsuk, mert így nem morzsálódik el vágásnál az alap
Tegyük fagyóba.

Málnás sajttorta.
A csokoládét és habtejszínt melegítsük össze mikróban, 3X 30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre.
Egy nagy tálban a mascarponét, porcukrot, citromlevet keverjük át.
Adjuk hozzá a ganache alapot és most robotgéppel habosítsuk át. Kb 2-3 perc.
Adjuk hozzá a málnát, mindkettőt. Keverjük át. Ne nagyon törjük össze, csak keverjük át. Így marad majd egész málna szem is a tortában.
Most öntsük rá a sajttorta alapo a müzlire t, a fém spatula segítségével lapogassuk meg, így terül a mousse.
Tegyük fagyóba 2-3 órára, -23 fokra.
Málna zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A málnát, citromlevet, vaníliát, cukrot forraljuk fel. passzírozzuk át szitán. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Hagyjuk langyosra hűlni, ez kb 10-15 perc és öntsük rá a sajttortára.
Tegyük vissza a fagyóba a tortát.
Málna coulis.
Mindent forraljunk fel, passzírozzuk át és tegyük vissza a gyorsforralóba. Közepes lángon sűrítsük be kb 5-10 perc. Nem lesz sűrű, de nem is híg.
Mascarpone chantilly.
Minden hozzávalót habosítsunk ki. Töltsük habzsákba a 127-es szirom dekorcsővel.
Dekor.
A kifagyott tortáról vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.
Tegyük tálalóra. Nekem IKEÁS tortaállványom van, imádom.
A torta tetejét dekoráljuk a chantillya-l. Ez nagyon egyszerű, mert elronthatatlan, te alakítod a mintázatot. A tortához képest 45 fokos szögben tartva nyomjuk a habzsákból a chantilly-t. Mozgassuk jobbra és balra, kialakítva a mintázatot. Bátran megállhatunk közben, hisz a habzsákon is feszíteni kell, ilyenkor a mintánál folytassuk.
Dekoráljuk friss málnával, amiknek ak özepébe a coulist töltsük habzsákból.
Porcukor szórás, kis lime reszelés és kész.
Nagyon finom, friss, savas torta. Azonban arra számíts, hogy a torta levet ereszt, hiszen mirelit málnát használtunk.






You must log in to post a comment.