Maracujás mangós sajttorta -sütés nélkül-
Friss, üde, savas SÜTÉS NÉLKÜLI SAJTTORTÁT hozok ma. Minap hozzájutottam igen kedvező áron a maracujához, így nem volt kérdés, hogy desszert is lesz.
Sőt, karácsonyról van még egy doboz gyömbéres kekszem, amit most már így 3 doboz befalása után, mindent isk enve rá, már nem élvezzük, szóval azt is el kell “varázsolnom” a konyhából.
Az alap ezért a gyömbéres keksz, amin lime-os sajttorta csücsül, végül egy nagy adag maracuaj mangó zselé zárja a sort.
Ebben a melegben ez a torta maga a felüdülés.
A recept végén LETÖTLHETŐ RECEPTKÁRTYÁK!
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- acetate fólia tekercs 12 cm magas
- robotgép
- gyorsforraló
- botmixer
- kutter -aprító-
- fém spatula -kicsi-
- 20 cm-es tortakarton
- tapadásmentes lap
- üveg edény
- habverő
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók: 20 cm-es tortához, 15-17 szelethez
Gyömbéres keksz alap:
- 200 g gyömbéres keksz -IKEA-
- 100 g vaj
- 30 g fehér csokoládé
Limeos sajttorta:
- 120 g fehér csokoládé
- 86 g habtejszín 30%-os
- 500 g mascarpone -LIDL-
- 20 g limelé
- 70 g porcukor
Maracuja mangó zselé:
- 9 db maracuja —> 250 g
- 1/2 rúd vanília magvai
- 70 g kristálycukor
- 2 db zselatin lap -LIDL-
- 130 g mangó, felkockázva, apróra
Elkészítés.
Alap.
A vajat és csokoládét olvasszuk meg mikróban.
A kekszet daráljuk apró morzsásra a kutterben.
Keverjük össze a két alapot.
A tortakartonra állítsuk a tortagyűrűt 20 cm-re, majd béleljük ki az acetate fóliával.
Simítsuk bele a kekszet és alaposan nyomkodjuk le, simítsuk el a szélét.
Tegyük a tapadásmentes lapra -bármi jó ami befér a fagyóba- és tegyük be a fagyóba.
*azért fontos, hogy alaposan ledöngöljük és elsimítsuk, mert így nem morzsálódik el vágásnál az alap
Tegyük fagyóba.
Limeos sajttorta.
A csokoládét és habtejszínt melegítsük össze mikróban, 3X 30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre.
Egy nagy tálban a mascarponét, porcukrot, lime levet keverjük át.
Adjuk hozzá a ganache alapot és most robotgéppel habosítsuk át. Kb 2-3 perc.
Most öntsük rá a sajttorta alapra , a fém spatula segítségével lapogassuk meg, így terül a mousse.
Tegyük fagyóba 2-3 órára, -23 fokra.
Maracuja mangó zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A maracuját vágjuk ketté és kaparjuk ki a gyümölcshusit a gyorsforralóba. Adjuk hozzá a vaníliát és cukrot, forraljuk fel. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Adjuk hozzá a fagyott mangót és keverjük el. Így egész gyorsan lehűl a zselé és önthető lesz a tortára.
Tegyük vissza a fagyóba a tortát.
*én ha akciós a mangó bevásárolok és feldolgozom. Ez annyit tesz, hogy felkockázom és megy a fagyasztóba, címkézve, dátummal. Ha nincs fagyasztott mangód, a friss is jó, de végső esetben a konzerv is megteszi, csak az nagyon puha. Itt a lényeg, hogy nem főzzük már a mangót, így roppanós marad a zselében.
Dekor.
A kifagyott tortáról vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.
Tegyük tálalóra.
Vágjunk negyedekbe egy maracuját és dekoráljuk vele a tortát.
*a friss maracuja izgalmasabb ízt hoz, ezért próbáljunk azzal dolgozni. Ha zavar a sok mag, szűrd le a forralás után és úgy dolgozz tovább.






LETÖLTHETŐ RECEPTKÁRTYÁK





You must log in to post a comment.