Erdei sajttorta
Friss, üde ,savas és ahogy már írtam a Facen, nagyon izgalmas az erdei a tonkával. A tonkbaba egy különleges fűszer -egy bab- alig kell belőle, mert intenzív ízű és ipari mennyiségben mérgező is, szóval ésszel. : )
Az alap fahéjas granola, azon erdeis lekvár amit kissé elkeverünk a sajttortával, így izgalmas lesz a belseje is a tortának. Ennyi ,nem is kell több. Nagyon finom, üde torta.
A RECEPT végén LETÖLTHETŐ RECEPTKÁRTYÁK
Eszközlista:
- állítható tortagyűrű
- acetate fólia tekercs 12 cm magas
- robotgép
- gyorsforraló
- botmixer
- kutter -aprító-
- fém spatula -kicsi-
- 20 cm-es tortakarton
- tapadásmentes lap
- üveg edény
- habverő
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók: 20 cm-es tortához, 15-17 szelethez
Granola alap:
- 320 g fahéja granola
- 150 g vaj
- 60 g fehér csokoládé
- 3 g őrölt fahéj
Erdei zselé tonkával:
- 200 g erdei gyümölcs
- 100 g kristálycukor
- picike reszelt tonkabab -ÁZsiba Bt-ben kapható-
- 2 db zselatin lap -ALDIS-
Erdeis sajttorta:
- 220 g fehér csokoládé
- 90 g habtejszín 30%-os
- 500 g mascarpone -LIDL-
- 200 erdei püré *leírom a receptben
- 10 g citromlé
- 105 g porcukor
- 2 db zselatin lap -ALDIS
+ 100-150 g mirelit erdei gyümölcs
Elkészítés.
Alap.
A vajat és csokoládét, fahéjat olvasszuk meg mikróban.
A granolát kutterban daráljuk, de csak 3X indítsuk rá a kuttert, nem kell porrá darálni, csak legyen kicsit morzsásabb.
Keverjük össze a két alapot.
A tortakartonra állítsuk a tortagyűrűt 20 cm-re, majd béleljük ki az acetate fóliával.
Simítsuk bele a granolát de úgy, hogy a gyűrű szélére is húzzuk fel 4-5 cm magasan, és alaposan nyomkodjuk le, simítsuk el a szélét.
Tegyük a tapadásmentes lapra -bármi jó ami befér a fagyóba- és tegyük be a fagyóba.
*azért fontos, hogy alaposan ledöngöljük és elsimítsuk, mert így nem morzsálódik el vágásnál az alap
Tegyük fagyóba.

Erdei zselé.
A zselatint hidratáljuk.
A gyümölcsöket , cukrot, tonkát forraljuk fel. Passzírozzuk át szitán. Adjuk hozzá a zselatint, keverjük el. Hagyjuk langyosra hűlni, ez kb 10-15 perc és öntsük rá a granolára.
Tegyük vissza a fagyóba a tortát.
Erdeis sajttorta.
A zselatint hidratáljuk.
Az erdei püré egyszerűen készül, 200 g eredi gyümölcsöt -mirelit forraljunk fel, turmixoljuk le, szűrjük át és mérjük meg. Ha több akkor forralással húzzuk be, ha kevesebb lett hígítsuk vízzel. Adjuk hozzá a meleg alaphoz a zselatint.
A csokoládét és habtejszínt melegítsük össze mikróban, 3X 30 mp, 800W-on. Keverjük krémesre.
Egy nagy tálban a mascarponét, porcukrot, erdei pürét, citromlevet keverjük át.
Adjuk hozzá a ganache alapot és most robotgéppel habosítsuk át. Kb 2-3 perc.
Most öntsük rá a sajttorta alap felét a zselére, és egy villa nyelével kevergessük össze kissé, nem teljesen, de húzzunk bele szép csíkokat, majd a fém spatula segítségével lapogassuk meg, így terül a mousse. Öntsük rá a másik felét is és simítsuk, lapogassuk el.
Tegyük fagyóba 2-3 órára, -23 fokra.
Dekor.
A kifagyott tortáról vegyük le a gyűrűt és húzzuk le az acetate fóliát.
Tegyük tálalóra. Halmozzuk középre a mirelit gyümölcsöket. Lehet friss is.
Hűtőben 3-4 napig eláll.
TIPPEM
A pürét elkészíthetjük egyszerre is a zselével, de akkor ne cukrozzuk és ízesítsük!!! Csak forraljuk fel a nagyobb adag gyümölcsöt és szűrjük le, majd dolgozzunk tovább a másik felével.













You must log in to post a comment.