Csirkeszárny és a többiek…
Volt szerencsém egy degusztációs menüt kóstolnom, így a főzés iránti szenvedélyem az egekbe szökött ismét. Mert alapvetően 3 napra főzök előre, semmi kedvem, sem időm nincs flancos kajákat készíteni.
Azonban az étterem és a kóstolt ételek olyan hatással voltak rám, hogy azonnal készítenem kellett egy ilyet.
Sok szóval -főzési technológiával- tisztában sem voltam, de kerestem, találtam és főztem.
Megéri minden percét, vagyis inkább óráját, mert igen, sokáig szöttyögünk a konyhában, de tényleg megéri.
A recept végén letölthető receptkártyákkal
Eszközlista:
- gyorsforraló
- tepsi
- éles kés
- tubus
- aprító
- hámozó
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók: 5-7 személyre
Csirkeszárny:
- 10 db nagy csirkeszárny
- 3-4 evőkanál olaj
- fűszerpaprika
- só és bors
- 150 g almalé
Sütőtök velouté:
- 500 g sütőtök -hámozva, magozva-
- 100 g vaj
- 300 g csirkealaplé
- 100 g parmezán
- só és bors
- friss oregánó 3-4 levélke
Savanyított sütőtök rózsa:
- 100 g sütőtök
- 50 g alma ecet
- 25 g víz
- 25 g kristálycukor
Posírozott alma:
- 3 db kemény húsú savanyú alma -Granny-
- 60 g kristálycukor
- 300 g víz
- 2 rúd fahéj
- 1/4 vanília rúd magvai
- 30 g Amaretto likőr
Bazsalikom olaj:
- 1 marék friss bazsalikom
- 200 g víz
- 2 evőkanál só
- 100 g oliva olaj
Mandulás morzsa:
- 50 g liszt
- 50 g barna cukor
- 60 g mandulaliszt -Lidl-
- 1 g fahéj -őrölt-
- 45 g vaj
- 12 g Amaretto likőr
Elkészítés.



Csirkeszárny.
A csirkeszárnyakat mossuk meg alaposan, töröljük szárazra és filézzük ki. Vágjuk ketté, a szárnyrészt tegyük félre és a nagy vaskos részt filézzük ki. Vágjuk le a csontról a húst, de vigyázzunk, hogy egyben maradjon és egy kiterített szép, nagy husit kapjunk, bőrrel együtt.
Fűszerezzük, só, bors, paprika és olaj, forgassuk össze.
Melegítsük a sütőt elő, alsó-felső állásban 180 fokra.
Tegyünk a tepsibe sütőpapírt és erre fektessük bőrrel lefelé a csirkéket, majd öntsük rá az almalevet. Fóliázzuk be és süssük készre 40-50 perc alatt.
Ha megpuhult, vegyük le a fóliát. Tekerjük a sütőt 250 fokra és a szárnyakat fordítsuk meg bőrrel felfelé és pirítsuk meg.
Hűtsük le, majd vágjuk szép négyzetekre. -tartsuk melegen-
A csirkeszárny másik végét is süssük meg bátran, de külön tepsin, és azt nem is tesszük fel a tányérra, de el lehet csipegetni azt is.
Sütőtök velouté.
A sütőtököt kockázzuk fel 2 cm-es darabokra. A vajat forrósítsuk fel a serpenyőben és pároljuk benne puhára a tököt fedő alatt.
Forraljuk fel a csirke alaplevet. Ha puha a tök, öntsük át egy nagy fazékba, adjuk hozzá a csirke alaplevet, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az oregánót. Botmixerrel pürésítsük. Forraljuk újra és adjuk hozzá a reszelt parmezánt. Keverjük el.
Szűrjük át kétszer finom szitán.
Savanyított sütőtök rózsa.
A páclevet készítsük el. Tegyük fel az ecetet, vizet, cukrot, forraljuk fel.
Közben hámozzuk meg a tököt, magozzuk és vágjuk hasábokra 3 cm-es méretben 20 cm hosszan. Most a zöldséghámozóval vágjunk nagyon vékony szeleteket.
Tegyük a forró pácléba, majd azt azonnal vegyük le a tűzről és hagyjuk állni benne a tököt 5-10 percig. Ha megpuhult a tök, de még roppanós kissé vegyük ki a léből. hagyjuk a páclevet lehűlni, majd tegyük vissza bele a tök szalagokat.
Posírozott alma.
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk szép szeletekre, vágj vékonyabbat mint az enyém. Kb 1 cm-es szeleteket.
Készítsük el a páclevet, forraljunk fel mindent. Az alme szeleteket a forró lébe tegyük bele, hagyjuk 1 percet és vegyük is ki. Hagyjuk kihűlni.
A levet használhatjuk desszerthez, vagy levest is főzhetünk belőle.
Bazsalikom olaj.
Forraljuk fel a sós vizet. A bazsalikomot szárastól tegyük a sós vízbe és főzzük 1 percet. Azonnal tegyük át jeges vízbe, így megőrzi a színét.
Hagyjuk benne 5 pecet. tegyük aprítóba az olajjal és pürésítsük amíg teljesen egynemű lesz.
Szitán szűrjük át, majd tegyünk papírtörlőt a szitába és hagyjuk átcsepegni. Töltsük tubusba.
Mandulás morzsa.
A sütőt melegítsük elő 150 fokra, alsó-felső állásban.
Minden hozzávalót morzsáljunk össze és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk el. Süssük készre 15-20 perc alatt.
Tálalás.
A veloutét melegítsük újra, tegyük kis szosziébe -szószós edény- .
A tányérba alulra szórjunk a morzsából 1-2 evőkanálnyit. Ültessünk köré 2 db csirkeszárnyat. 3 db alma sezelet trendezzünk köré. A ssavanyított sütőtök csíkokból 3 db-ot tekerjünk fel rózsának és tegyük a tányérra. Csepegtessük körbe a bazsalikom oaljjal.
Öntsük fel a veloutéval. Csepegtessünk rá a bazsalikom olajból. Dekoráljuk friss oregánó szárral, pár mézvirággal.
Nagyon finom étel, de nem degeszre zabálós. <3












You must log in to post a comment.