Túrós pite extrával
A túrós pite -meg kb minden ami túrós- az kedvencünk. Túrós tészta, túró gombóc, túrós pite, túró torta…. túró bármilyen minőségben -főzve,sütve- és mennyiségben jöhet.
Ma egy pitét készítettem és meg is bolondítottam egy kis őszibarack befőttel. Ez egy kis extrát ad a pitéhez, de nem kötelező.
Vékony tészta, nagy töltleék… igazi hétvégi nasi.
A recept végén letölthető receptkártyák!
Eszközlista:
- keret- vagy 20X30 cm-es tepsi
- sodrófa
- botmixer
- habverő
Elkszítési idő: kb 1 óra, viszont sok a hűlési ideje és azt meg kell várni!
Hozzávalók: 12-15 szelethez
Elkészítés.
Tészta:
- 250 g liszt
- 7 g sütőpor
- 1 nagy citrom reszelt héja
- csipet só
- 105 g porcukor
- 135 g vaj
- 1 db tojássárágja “L” méret
- 1 ek tejföl- csapott-
Töltelék:
- 500 g túró
- 1 nagy citrom reszelt héja
- 60 g porcukor
- 20 g vaníiás cukor
- 1 db tojássárágája “L” méret
- 1 ek tejföl -csapott-
- 2 db tojásfehérje -a tojássárgák fehérje : )
- 10 g porcukor
- csipet borkősav
300 g őszibarack konzerv
Elkészítés.
Tészta.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, alsó-felső állásban.
Minden hozzávalót mérjünk ki egy nagy habüstbe. Morzsáljuk el amíg tudjuk, majd borítsuk a pultra és dolgozzuk össze. Szépen összeáll, kb 2-3 perc. Ha nagyon száraz akkor kis tejfölt, ha nagyon nedves egy kis lisztet adj hozzá.
Vágjuk ketté a tésztát gombócoljuk ki és hagyjuk a lisztezett pulton pihenni.
Töltelék.
A túrót, citromhéjat, porcukort, vaníliás cukrot, tojássárgáját és tejfölt keverjük össze. Botmixerrel pürésítsük, ne maradjon benne nagyobb túró rög.
A tojásfehérjéből, porcukorból (10 g ) és borkősavból verjünk közepesen kemény habot. Ezt forgassuk a túró töltelékbe.
Sütés.
A tésztát nyújtsuk ki kb 1-2 mm vékonyra. Igyekezzünk a keret méretáre nyújtani. Én keretben sütőttem. Tehát az én verzióm szerint sütőpapírral béleljük ki a tepsit, a kinyújtott tésztát tegyük át rá és a kerettel szúrjuk ki. ha jól dolgoztunk alig van leeső.
Erre terítsük el a felszeletelt -vékonyra- barackot, simítsuk rá a tölteléket.
Nyújtsuk ki a másik tésztát és is emeljük rá a sütire. Szurkáljuk meg és mehet a sütőbe. Nálma 45 perc alatt készült el.
Ha tepsiben doglozol, a menet detto, tészta, barack, töltelék, tészta. Azonban ha nem elég magas a tepsid bajban leszel, mert sütés előtt igen magas a süti. Illetve a tepsiből nagyon nehéz lesz kivenni a megsült pitét.
Hagyjuk teljesen kihűlni csak akkor vegyük le a keretet.
Vágjuk szép négyzetekre, szórjuk meg porcukorral és hajrá…
Én hűtőbe teszem, letakarva búrával. Ott én 3-4 napig simán eltartom,de nem marad belőle az a helyzet. : )






RECEPTKÁRTYÁK





You must log in to post a comment.