Halloween pite -szőlős-
A szőlő jam tavaly készült, de lehet tavaly előtt, már nem tudom. Kaptam ajándékba egy rakat Othello szőlpt, szóval jam lett belőle. Aztán ott várta a sorát a kamra polcán.
Mos teljött az ideje, mert egy igazi különlegesség. Színben pont jól jött a hallowenn pitémhez.
Egy szimpla linzer az alap, sniccerrel megdolgozzuk a maradék tésztát, így lesz halloween cucc. Kerül bele kedvenc morzsa és a jam.
Isteni finom.
Eszközlista:
20 cm-es pite forma -tesco-
sniccer
Botmixer
Szita
Sodró
Linzer:
- 150 g liszt
- 100 g vaj
- 50 porcukor
- 1 db tojássárgája -L méret-
- csipet só
- 5 g reszelt citromhéj
Othello jam:
- 3 kg Othello szőlő
- 40-50 dkg cukor
- 50 g dzsemfix 2:1
- Csipet citromsav
- Csipet tonkabab
Mandulás morzsa:
- 50 g liszt
- Csipet só
- 50 g barna cukor
- 60 g mandula liszt -lidl-
- 50 g vaj
Elkészítés.
Szőlő jam
A szőlőt szárazzuk, mossuk meg.
Tegyük a fazékba a cukorral. Gyöngyözve főzzük 2-3 órán át.
Botmixerrel turmixoljuk le még forrón, majd szitán szűrjük le. Passzírozzuk, mert kell a pektin tartalma a héjának.
Tegyük fazékba, adjuk hozzá a citromsavat, forraljuk fel.
Adjuk hozzá a dzsemfixet és kevergetve elegyítsük, gyöngyözve forraljuk 6-8 percet.
Adjuk hozzá a tonkababot.
Hűtsünk le 450 g mennyiséget. A többi mehet steril üvegekbe….
Mandulás morzsa
A sütőt melegítsük elő 150 fokra, alsó-felső állásban.
Minden hozzávalót gyúrjunk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire morzsáljuk el, legyenek kisebb és nagyobb darabok is.
Süssük készre 20-30 perc alatt, kapjon színt, de ne legyen barna. Hűtsük le.
Linzer.
Mindent gyúrjunk gyorsan össze. Tegyük hűtőbe a tésztát 30-40 percre.





Lisztezett pulton nyújtsuk 2 mm vastagra.
A pite formába emeljük be a tésztát, nyomkodjuk bele. Vágjuk le a széleket.
Töltsük meg a morzsával, öntsük rá a jamet.
A tészta dekort sniccerrel készítsük. A fotókon láthatod a menetet.
A dekort egyesével tegyük a pitére.
160 fokra előmelegített sütőbe -alsó- felső állásban- süssük készre, 30-40 perc alatt.
Hagyjuk kihűlni, csak aztán vágjuk fel.




